Κίνδυνος “ακυβερνησίας” στους περισσότερους Δήμους από την απλή αναλογική

Απίστευτα ευτράπελα με τις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια

Το νέο σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο εξελέγησαν οι νέες Δημοτικές Αρχές σε όλη την Ελλάδα, έχει επιφέρει μια ιδιότυπη κατάσταση στα περισσότερα δημοτικά συμβούλια της χώρας, όπου μια μεγάλη μερίδα Δημάρχων δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να μπορέσει να διοικήσει τον εκάστοτε Δήμο στον οποίο έχει εκλεγεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του νέου συστήματος αποτελεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, και ο νέος Δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ειδικότερα ο Κωνσταντίνος Ζέρβας σε μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αναδείχθηκε δήμαρχος Θεσσαλονίκης με το συντριπτικό ποσοστό του 66,79%, έναντι του συνυποψηφίου του Νίκου Ταχιάου (33,21%).

Όμως με το καινούριο σύστημα, το νέο δημοτικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από τους συμβούλους που εξελέγησαν την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Έτσι στο παράδειγμα του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, το ποσοστό στον α’ γύρο ήταν 14,93%, μια επίδοση που του «χάρισε» μόλις 7 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο.

Αντίστοιχα, ο Νίκος Ταχιάος συγκέντρωσε -στον α’ γύρο- ποσοστό ύψους 22,4%, με συνέπεια να κερδίσει 11 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Έτσι προσμετρώντας τους εκλεγμένους συμβούλους όλων των παρατάξεων, προκύπτει ότι ο κ. Ζέρβας στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα έχει 7 δικούς του ανθρώπους και 42 «αντιπάλους» της αντιπολίτευσης!

Επί της ουσίας αυτή η αναλογία μεταφράζεται σε ποσοστό 14,28% και προσεγγίζει το 14,93% που πήρε στον α’ γύρο ο κ. Ζέρβας.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι στην προηγούμενη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε 29 συμβούλους της παράταξής του και απέναντί του 20 της αντιπολίτευσης.

Βέβαια αυτό είναι απλά ένα παράδειγμα γιατί το χάος που θα επιφέρει η έμπνευση Σκουρλέτη και ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλουν την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ισχύει μόνο στη Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι νικητές σε επτά περιφέρειες και περίπου 220 δήμους δεν έχουν την πλειοψηφία των συμβουλίων τους.

Κάτι που μεταφράζεται στο ότι οι νέοι τοπικοί άρχοντες εξαρτώνται από τις πλειοψηφίες της αντιπολίτευσης προκειμένου να περάσουν έργα στις περιφέρειες ή τους δήμους τους, είτε πρόκειται για έργο μείζονος ή ήσσονος σημασίας.

Έτσι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου ο νέος περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης έχει τρεις έδρες λιγότερες από την αντίπαλό του Χριστιάνα Καλογήρου. Από την άλλη, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο νικητής Παναγιώτης Νίκας έχει ισάριθμες έδρες, 17 στο σύνολο, με τον Πέτρο Τατούλη.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Χρήστος Μέτιος έχει 17 συμβούλους, ωστόσο χρειάζεται ακόμη 9 για να έχει στα χέρια του την πλειοψηφία. Ανάλογη είναι και η κατάσταση στα Ιόνια Νησιά, με τη Ρόδη Κράτσα να έχει 12 περιφερειακούς συμβούλους στο σύνολο 41.

Banner Επαγγελματικός Κατάλογος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.