Κτηματολόγιο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αποθήκες, πάρκινγκ και πισίνες

Τι ισχύει για τους βοηθητικούς χώρους

Σύγχυση επικρατεί ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα στοιχεία που καταχωρίζονται στο έντυπο Ε9 με τη δήλωση στο Κτηματολόγιο, ειδικά σε σχέση με τους βοηθητικούς χώρους.

Θα πρέπει να τονιστεί πως αντίθετα με ό,τι ισχύει στο Ε9, στο Κτηματολόγιο δεν υπάρχει ξεχωριστή στήλη στο έντυπο για να δηλωθεί δεξαμενή κολύμβησης -ή, πιο απλά, πισίνα.

Παρόλα αυτά, κάποιοι τοπογράφοι και φοροτεχνικοί συστήνουν να αναγράφεται η πισίνα στην ενότητα των παρατηρήσεων της δήλωσης στο Κτηματολόγιο.

Οι βοηθητικοί χώροι που δηλώνονται στο Κτηματολόγιο

Στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, ως βοηθητικοί χώροι χαρακτηρίζονται οι αποθήκες και τα πάρκινγκ (χώροι στάθμευσης).

Οι δύο αυτοί τύποι χώρων πρέπει να δηλώνονται στο Κτηματολόγιο μόνο εφόσον είναι αυτοτελή τμήματα-χώροι, δηλαδή καταλαμβάνουν χιλιοστά στο οικόπεδο.

Τι κοστίζει η δήλωση βοηθητικών χώρων

Ειδικά για τους βοηθητικούς χώρους που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες -δηλαδή, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται ως παρακολουθήματα στον τίτλο- το τέλος κτηματογράφησης που ορίζει το Κτηματολόγιο είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.

Τα στοιχεία (αριθμός κτιρίου, τύπος βοηθητικού χώρου, όροφος, εμβαδόν) καταχωρίζονται στον πίνακα Β4 του εντύπου Δ1 (Β6 στο έντυπο Δ2).

Σε ποια περίπτωση και με ποιον τρόπο καταβάλλεται το τέλος κτηματογράφησης

Μετά από τον υπολογισμό του συνολικού τέλους κτηματογράφησης, πρέπει να γίνει η καταβολή των χρημάτων και τότε θεωρείται ως ολοκληρωμένη η δήλωση.

Ως γνωστόν η πληρωμή του τέλους μπορεί να γίνει σε όλες σχεδόν τις τράπεζες ή στα αυτοματοποιημένα καταστήματα του δικτύου των ΕΛΤΑ.

Αντίστοιχα σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης η πληρωμή πραγματοποιείται μέσω διαδικτυακής εφαρμογής με χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα Γραφεία Κτηματογράφησης ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.