Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “Το Μπαλκόνι” προβάλλεται απόψε στο ΑΛΕΚΑ

“Μνήμες της κατοχής” με τη ματιά του Ζωγραφιώτη Σκηνοθέτη Χρύσανθου Κωνσταντινίδη

Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για το ναζιστικό έγκλημα που έλαβε χώρα στο χωριό Λιγκιάδες των Ιωαννίνων το 1943 προβάλλεται απόψε στις 20:00 το βράδυ, στον κινηματογράφο “ΑΛΕΚΑ” από το Δήμο Ζωγράφου.

Ο Ζωγραφιώτης Χρύσανθος Κωνσταντινίδης, σκηνοθετεί ένα έργο που ξυπνά τη συλλογική μνήμη κι αποτυπώνει με ιστορική ακρίβεια, ένα ξεχωριστό επεισόδιο από την ταραγμένη περίοδο της κατοχής των ναζί στην Ελλάδα.

Πρόκειται όμως για ένα αποτύπωμα της μνήμης που δεν έχει σκοπό να διχάσει τους λαούς, αλλά να ενώσει, μέσα από την καταγραφή, την αποδοχή, την συγχώρεση, τη λύτρωση.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κωνσταντινίδης έφτιαξε το ντοκιμαντέρ συμπράττοντας με τον Γερμανό Christoph U. Schminck Gustavus, καθηγητή Ιστορίας Δικαίου του Πανεπιστημίου της Βρέμης, που εξέδωσε την τριλογία “Μνήμες Κατοχής” με το τρίτο του βιβλίο να επικεντρώνεται στο ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, παρουσία των δημιουργών – συντελεστών.

Λίγα λόγια για το “Μπαλκόνι”

Λιγκιάδες Ιωαννίνων Κυριακή 3 Οκτωβρίου 1943:
Γερμανοί αλπινιστές της μεραρχίας Εντελβάϊς εισβάλουν στο χωριό. Σκοτώνουν αδιακρίτως βρέφη, παιδιά, γυναίκες, γέροντες και τυλίγουν τα σπίτια στις φλόγες. 

Η ιστορία ενός ναζιστικού εγκλήματος στο χωριό Λιγκιάδες, στο επονομαζόμενο «Μπαλκόνι των Ιωαννίνων». Ένας Γερμανός ιστορικός μαγνητοφωνεί τις μαρτυρίες των επιζώντων και διερευνά τα γερμανικά αρχεία. Οι μεταπολεμικές γενιές ακούν για πρώτη φορά τις φωνές των προγόνων τους να περιγράφουν το έγκλημα. Τεκμήρια, μνήμες, πένθος αποτυπώνονται συνθέτοντας το συλλογικό τραύμα. 

Λιγκιάδες, Κυριακή 3 Οκτωβρίου 1943: Οι μισοί κάτοικοι του χωριού βρίσκονται πίσω από το βουνό Μιτσικέλι στο χωριό Καρυές Ζαγορίου για τη συγκομιδή καρυδιών. Στην πλαγιά του βουνού, 5 με 6 συγγενείς του γαμπρού ενός Σαρακατσάνικου γάμου πάνε στα κονάκια να παραλάβουν την νύφη σύμφωνα με το τοπικό έθιμο.

Αργά το μεσημέρι, Γερμανοί αλπινιστές καταδρομείς της μεραρχίας Εντελβάϊς εισβάλουν στο χωριό. Σκοτώνουν αδιακρίτως βρέφη, παιδιά, γυναίκες, γέροντες και τυλίγουν τα σπίτια στις φλόγες. Κάποιοι καίγονται ζωντανοί. Ώρες μετά, οι υπόλοιποι κάτοικοι επιστρέφουν για να βρουν τις οικογένειές τους απανθρακωμένες.Την επόμενη ημέρα ένα μωρό 14 μηνών βρέθηκε από τους συγχωριανούς του να θηλάζει στη νεκρή μητέρα του όντας τραυματισμένο από ξιφολόγχη στην πλάτη.

1989: Ένας Γερμανός ιστορικός επισκέπτεται το χωριό και με ένα κασετόφωνο συλλέγει μαρτυρίες από τους επιζήσαντες του ολοκαυτώματος . Αργότερα ανατρέχει στα γερμανικά στρατιωτικά αρχεία για περαιτέρω έρευνα.

2011: Ο ιστορικός αυτός Christoph U. Schminck Gustavus, καθηγητής Ιστορίας Δικαίου του Πανεπιστημίου της Βρέμης, εκδίδει την τριλογία “Μνήμες Κατοχής”. Το τρίτο βιβλίο επικεντρώνεται στο ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων.

2014: Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Joachim Gauck επισκέπτεται τους Λιγκιάδες και για πρώτη φορά Γερμανός αξιωματούχος ζητά δημόσια “Συγνώμη” για τα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα.

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ3

Ο σκηνοθέτης Χρύσανθος Κωνσταντινίδης, μεγαλώνει με τις ιστορίες των Λιγκιάδων, του τόπου καταγωγής του. Το 2013, θέλοντας να μοιραστεί τις ιστορίες αυτές κι αφού έχει συναντήσει τον Christoph U Schminck Gustavus, ξεκινά να καταγράφει στο φακό του μαρτυρίες από επιζήσαντες και από τους απογόνους τους .

Το βιβλίο του καθηγητή γίνεται ιστορικός σύμβουλος και συνοδοιπόρος αυτού του εγχειρήματος. Ο Κωνσταντινίδης επιστρέφει από τους Λιγκιάδες και τη Γερμανία με μεγάλο όγκο κινηματογραφικού υλικού”.

Trailer https://www.facebook.com/tobalkoni/videos/550158612012175/

Πηγή: www.evensi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.