Σοβαρή εμπλοκή για το νέο Νόμο Κατσέλη: Αντιδρούν οι θεσμοί στα σχέδια της κυβέρνησης

Σκληρές διαπραγματεύσεις – Στον αέρα μεγάλος αριθμός δανειοληπτών

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και του θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, με τον χρόνο να πιέζει πλέον ασφυκτικά και τις διαπραγματεύσεις να είναι όλο και πιο σκληρές στην προσπάθεια εύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα.

Ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το ΕuroWorking Group της Δευτέρας ώστε αμέσως μετά να ανοίξει ο δρόμος για την κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου το οποίο  θα ξεκλειδώσει τη δόση του 1 δισ. ευρώ για την Αθήνα.

Προς το παρόν όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πάντως στην περίπτωση που  οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών δεν έχουν θετική κατάληξη και οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να πιέζουν προκειμένου να μπει ψαλίδι στον αριθμό των δανειοληπτών οι οποίοι θα ωφεληθούν από το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας τότε η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μονομερή νομοθέτηση των νέων ρυθμίσεων.

Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έχοντας ήδη ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη, φοβάται το πολιτικό κόστος που θα είχε μια δραστική περικοπή των κριτηρίων η οποία θα οδηγούσε εκτός προστασίας μεγάλο αριθμό δανειοληπτών, όπως ζητούν οι θεσμοί.

Με τη σειρά τους οι δανειστές κρατούν σκληρή στάση εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση τους αγνόησε σε άλλες αποφάσεις, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στη χθεσινή πολύωρη τηλεδιάσκεψη που είχαν με τους δανειστές Τσακαλώτος, Λιάκος και Παπαγιαννάκος δεν βγήκε λευκός καπνός. Καταγράφηκαν οι διαφωνίες ενώ στις συζητήσεις μπαίνει σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο που βρίσκεται στην Αθήνα για συνέδριο της Ε.Ε και του ΙΟΒΕ. Ο Ιρλανδός αξιωματούχος θα επιδιώξει να γεφυρώσει τις πολιτικές διαφορές Αθήνας  και θεσμών.

Σε κάθε περίπτωση συνεχίζεται ο διάλογος με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον υπάρξουν υπαναχωρήσεις από την πλευρά των δανειστών.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να μειώσει το ανώτατο όριο της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας για τα ενυπόθηκα επιχειρηματικά δάνεια,  ώστε να τα κρατήσει εντός του πλαισίου προστασίας, παρά τις έντονες αντιρρήσεις των θεσμών.   Αντίθετα δεν είναι διατεθειμένη να μειώσει την περίμετρο προστασίας για τα στεγαστικά ψαλιδίζοντας την αντικειμενική αξία των 250.000 ευρώ.

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας οι θεσμοί ζητούν το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται να διαμορφώνεται από τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως τις 230.000 ευρώ για πενταμελή οικογένεια (από 250.000 ευρώ) και το ύψος της οφειλής να είναι μέχρι 100.000 ευρώ (από 130.000 ευρώ). Ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια ζητούν το ύψος της αντικειμενικής αξίας να διαμορφωθεί ακόμα χαμηλότερα στις 130.000 ευρώ και το

Σε σχέση στα υπόλοιπα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι έχουν κλείσει στο σύνολό τους και σημειώνουν ότι  υποστηρίζουν ότι πρώτα θα κλείσει το θέμα των νέων διατάξεων για την προστασία α’ κατοικίας και μετά θα ανοίξει η συζήτηση για τις ρυθμίσεις οφειλών σε έως 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Banner Επαγγελματικός Κατάλογος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.