«ΟΙ ΨΕΥΤΟΣΠΟΥΔΑΙΕΣ»- Μια παράσταση-κόσμημα στο Διάχρονο θέατρο-Μαίρης Βιδάλη

«ΟΙ ΨΕΥΤΟΣΠΟΥΔΑΙΕΣ»- Μια παράσταση-κόσμημα στο Διάχρονο θέατρο-Μαίρης Βιδάλη.

Της Κατερίνας Φραγκουλάκη

Μια από τις πιο επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις είχα την ευκαιρία να δω στο Διάχρονο Θέατρο-Μαίρης Βιδάλη.
Μια παράσταση- κόσμημα, της οποίας τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει η υπερταλαντούχα Κατερίνα Μαντέλη που τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ τις εξαιρετικές δουλειές της.

«Οι Ψευτοσπουδαίες» με την μοναδική Μαίρη Βιδάλη, την εξαιρετική Γωγώ Ατζολετάκη και μια υπέροχη ομάδα σπουδαίων ηθοποιών είναι μια παράσταση που θα λατρέψετε.

Το πολυπρόσωπο αυτό έργο του μεγάλου Γάλλου κωμωδιογράφου, που παρουσιάζεται πολύ σπάνια στην ελληνική σκηνή θα κερδίσει σίγουρα μια θέση στην καρδιά σας.
«ΟΙ ΨΕΥΤΟΣΠΟΥΔΑΙΕΣ» είναι το μοναδικό έργο του Μολιέρου με γυναίκες στους κεντρικούς ρόλους. Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική διακωμώδηση του τύπου του ψευτοδιανοούμενου και της ψευτοκουλτούρας, που μαστίζει και την δική μας εποχή. Μιας εποχής που οι περισσότεροι άνθρωποί της αρέσκονται στη δύναμη του «φαίνεσθαι» και της εικόνας, χάνοντας το πραγματικό νόημα. Που δεν είναι άλλο, από το να είμαστε οι εαυτοί μας και αυτό που σε τελική ανάλυση νιώθουμε.

Και δεν σας κρύβω πως κατά τη διάρκεια της παράστασης αναρωτήθηκα αρκετές φορές τι ωθεί άραγε τους ανθρώπους να φορούν προσωπεία; Η αδυναμία να αγαπήσουν την ίδια τους την ύπαρξη; Η ανάγκη να φαίνονται αρεστοί στα ματιά των άλλων, αυτών των άλλων, που τις περισσότερες φορές οι σχέσεις χαρακτηρίζονται ακόμα και τυπικές…

Μια παράσταση- μάθημα ζωής. Την οποία η κ. Μαντέλη έχει σκηνοθετήσει με τόσο ιδιαίτερο και πρωτότυπο τρόπο, που ως θεατής, νεαρής ηλικίας ένιωσα ουκ ολίγες φορές πως το έργο γράφτηκε μόλις χθες.

Αν και το ίδιο το έργο, ιστορικά, «δήλωσε παρουσία» μόλις ένα χρόνο πριν από το κύκνειο έργο του (τον Κατά Φαντασίαν Ασθενή),κάνοντας πρεμιέρα στο ThéâtreduPalais-Royal το 1672. Γνωρίζοντας μάλιστα τεράστια επιτυχία.

Για την Μαίρη Βιδάλη είναι ο 7ος αναγεννησιακός συγγραφέας που παίζει και ο 2ος που μεταφράζει. Η ερμηνεία της ως Μπελίζ, ΣΥΝΑΡΠΑΖΕΙ. Και ναι με το χέρι στην καρδιά την χαρακτηρίζω συγκλονιστική. Κάνοντας με να σιγοψιθυρίσω πως με όποιον ρόλο κι αν αναμετρηθεί κερδίζει το στοίχημα! Ενώ για τη Γωγώ Ατζολετάκη είναι η δεύτερη φορά που ερμηνεύει έργο του Μολιέρου.Ως Φιλαμίντη, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά επί σκηνής το τεράστιο καλλιτεχνικό της μεγαλείο και ταλέντο.

Μια παράσταση που δικαιολογημένα κερδίζει το θερμό χειροκρότημα του κοινού, αποδεικνύοντας πως οι δεμένες ομάδες δημιουργούν μόνο θαύματα πάνω στη σκηνή.

Το έργο σατιρίζει έναν κύκλο γυναικών και των φίλων τους «σοφών», που μιλούσαν με γελοία επιτήδευση και επιδείκνυαν πνεύμα, ενώ παράλληλα αποτελεί μια διαχρονική σατιρική καταγγελία των «νεόκοπων του πνεύματος», οι οποίοι, με ελλιπείς και κακοχωνεμένες γνώσεις, προσπαθούν να ανελιχθούν στην κοινωνική κλίμακα. Τα πρόσωπά τους και η εξεζητημένη συμπεριφορά τους είναι οι καθρέφτες και της δικής μας κοινωνίας.

Ταυτότητα παράστασης
«Οι Ψευτοσπουδαίες» (Les Femmes Savantes)
Συγγραφέας: Μολιέρος (ΖανΜπατίστ Ποκλέν)
Ελεύθερη απόδοση – διασκευή: Μαίρη Βιδάλη
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μαντέλη
Σκηνικά: Ιωάννα Κατσιαβού
Φωτισμοί: Γιώργος Δανεσής
Παίζουν:
Μπελίζ: Μαίρη Βιδάλη
Φιλαμίντη: Γωγώ Ατζολετάκη
Τρισοτέν: Κωνσταντίνος Τζέμος
Κρυσάλ:Πέτρος Αποστολόπουλος
Κλίτανδρος:Δημήτρης Δρακόπουλος
Ερριέτ:Έλλη Δαδήρα
Άριστος:Κωνσταντίνος Νιάρχος
Αρμάνδη:Μαρλέν Κάραλη
Βάντιους:Σάββας Σουρμελίδης

Banner Επαγγελματικός Κατάλογος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.