Μαίρη Βιδάλη και Γωγώ Ατζολετάκη στο Διάχρονο θέατρο στην κωμωδία του Μολιέρου «ΟΙ ΨΕΥΤΟΣΠΟΥΔΑΙΕΣ»

Μαίρη Βιδάλη και Γωγώ Ατζολετάκη στο Διάχρονο θέατρο στην κωμωδία του Μολιέρου «ΟΙ ΨΕΥΤΟΣΠΟΥΔΑΙΕΣ»

Η κωμωδία του Μολιέρου «ΟΙ ΨΕΥΤΟΣΠΟΥΔΑΙΕΣ» (LesFemmesSavantes) ενώνει για πρώτη φορά στη σκηνή τη Μαίρη Βιδάλη και την Γωγώ Ατζολετάκη, οι οποίες ερμηνεύουν τις κάλπικες σοφολογιότατες στο σαλόνι της αναγεννησιακής «καλής κοινωνίας», απολαυστικές και διαχρονικές ηρωίδες του διεθνούς ρεπερτορίου.

Το πολυπρόσωπο αυτό έργο του μεγάλου Γάλλου κωμωδιογράφου, που παρουσιάζεται πολύ σπάνια στην ελληνική σκηνή, ανεβαίνει φέτος στο Διάχρονο Θέατρο, σε ελεύθερη απόδοση-διασκευή Μαίρης Βιδάλη και σκηνοθεσία Κατερίνας Μαντέλη, από τις 19 Ιανουαρίου 2019,κάθε Σάββατο στις 9:00μμ και Κυριακή στις 7:30μμ μέχρι και την Κυριακή των Βαΐων.

Το «ΟΙ ΨΕΥΤΟΣΠΟΥΔΑΙΕΣ» είναι το μοναδικό έργο του Μολιέρου με γυναίκες στους κεντρικούς ρόλους. Για την Μαίρη Βιδάλη είναι ο 7ος αναγεννησιακός συγγραφέας που παίζει και ο 2ος που μεταφράζει, ενώ η Γωγώ Ατζολετάκη ερμηνεύει Μολιέρογια δεύτερη φορά. Συμπρωταγωνιστούν οι: Κωνσταντίνος Τζέμος, Πέτρος Αποστολόπουλος, Δημήτρης Δρακόπουλος, Κωνσταντίνος Νιάρχος, Μαρλέν Κάραλη, Σάββας Σουρμελίδης και η Έλλη Δαδήρα. Τα σκηνικά και τα κουστούμια της παράστασης είναι της Ιωάννας Κατσιαβού και οι φωτισμοί του Γιώργου Δανεσή.

Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική διακωμώδηση του τύπου του ψευτοδιανοούμενου και της ψευτοκουλτούρας, που μαστίζει και την δική μας εποχή.Η κοινωνιολογική ματιά του Μολιέρου αναγνώρισαν σύντομα την παρακμή στα σαλόνια της «καλής κοινωνίας» της εποχής του, και ο ίδιος, με το κοφτερό χιούμορ που τον διέκρινε, θα μας έλεγε: «Ένας μορφωμένος ηλίθιος είναι πιο επικίνδυνος από έναν αμόρφωτο ηλίθιο».

Το έργο σατιρίζει έναν κύκλο γυναικών και των φίλων τους «σοφών», που μιλούσαν με γελοία επιτήδευση και επιδείκνυαν πνεύμα, ενώ παράλληλα αποτελεί μια διαχρονική σατιρική καταγγελία των «νεόκοπων του πνεύματος», οι οποίοι, με ελλιπείς και κακοχωνεμένες γνώσεις, προσπαθούν να ανελιχθούν στην κοινωνική κλίμακα. Τα πρόσωπά τους και η εξεζητημένη συμπεριφορά τους είναι οι καθρέφτες και της δικής μας κοινωνίας.

Η υπόθεση ξετυλίγεται στο σπίτι ενός απλοϊκού παριζιάνου αστού, όπου εισβάλλει ο καιροσκόπος ποιητής, με απώτερο σκοπό την προίκα της κόρης.
Γραμμένο μόλις ένα χρόνο πριν από το κύκνειο έργο του (τονΚατά Φαντασίαν Ασθενή),έκανε πρεμιέρα στο ThéâtreduPalais-Royal το 1672 γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία και αποτελείένα από τα πιο πολυπαιγμένα έργα του Μολιέρουστην Γαλλία, ιδιαίτερα προσφιλές στην Κομεντί Φρανσέζ τα τελευταία χρόνια.

Ταυτότητα παράστασης
«ΟιΨευτοσπουδαίες» (Les Femmes Savantes)
Συγγραφέας: Μολιέρος (ΖανΜπατίστ Ποκλέν)
Ελεύθερη απόδοση – διασκευή: Μαίρη Βιδάλη
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μαντέλη
Σκηνικά: Ιωάννα Κατσιαβού
Φωτισμοί: Γιώργος Δανεσής
Παίζουν:
Μπελίζ: Μαίρη Βιδάλη
Φιλαμίντη: Γωγώ Ατζολετάκη
Τρισοτέν: Κωνσταντίνος Τζέμος
Κρυσάλ:Πέτρος Αποστολόπουλος
Κλίτανδρος:Δημήτρης Δρακόπουλος
Ερριέτ:Έλλη Δαδήρα
Άριστος:Κωνσταντίνος Νιάρχος
Αρμάνδη:Μαρλέν Κάραλη
Βάντιους:Σάββας Σουρμελίδης

Πληροφορίες
Παραστάσεις: Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 19.30

ΔιάχρονοΘέατρο

Πυθέου 50-52, Ν. Κόσμος(μετρό Άγιος Ιωάννης – έξοδος Κασομούλη)
Απαραίτητη κράτηση στο:2107233229
Διάρκεια 110΄ με διάλειμμα.

Εισιτήρια:

15 € γενική είσοδος
12 € φοιτητές, άνω των 65, άνεργοι
10 € ΑΜεΑ
5 € ηθοποιοί, δημοσιογράφοι
Ατέλεια: κριτικοί, συνταξιούχοι ηθοποιοί

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 19/1/19

Banner Επαγγελματικός Κατάλογος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.