Οι έξι βουλευτές που απελευθερώνουν τον Τσίπρα για ψήφο εμπιστοσύνης και Πρέσπες

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται πανέτοιμος για την αποχώρηση Καμμένου

Ίχνος φόβου δεν έδειξε χθες, ο Αλέξης Τσίπρας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του από τη Βουλή, στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος δηλώσει ότι αποχωρεί μαζί με τους ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό σχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σίγουρος κι αισιόδοξος τόσο για την κοινοβουλευτική δύναμη που χρειάζεται η κυβέρνηση του ώστε να μην απολέσει την “εμπιστοσύνη” της Βουλής, όσο και για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως εξασφάλισε τους έξι βουλευτές που χρειάζεται μαζί με τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ για να πιάσει τον μαγικό αριθμό 151, που θα του επιτρέψει να ολοκληρώσει την τετραετία και να μεταθέσει τις εκλογές για το τέλος της θητείας του, τον Οκτώβριο του 2019.

Έχει λοιπόν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει κανείς ποιοι είναι αυτοί οι έξι βουλευτές που παρέχον αυτήν την άνεση κινήσεων και την αυτοπεποίθηση στον πρωθυπουργό να κινηθεί στην πολιτική “σκακιέρα”, διατηρώντας πάντα την πρωτοβουλία των εξελίξεων.

Πρώτη και καλύτερη η Κατερίνα Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, που όχι μόνο αυτονόητα στηρίζει την κυβέρνηση στην οποία μετέχει αλλά δηλώνει πρόθυμη να ψηφίσει και την Συμφωνία των Πρεσπών. Οπως είπε πρόσφατα «θα ζυγίσω τη συμφωνία και στη ζυγαριά θα γείρει το εθνικό συμφέρον. Αν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, θα την ψηφίσω».

Εν συνεχεία έτοιμος να ψηφίσει υπέρ της παραμονής της κυβέρνησης είναι και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, βουλευτής των ΑΝΕΛ. Ο κ. Παπαχριστόπουλος αρχικά δήλωσε ότι θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών και θα παραδώσει την έδρα του, μετά όμως διευκρίνισε ότι δεν παραδίδει την έδρα του όσο κινδυνεύει η κυβέρνηση και διεμήνυσε στον Πάνο Καμμένο ότι αν τον διαγράψει δεν θα παραδώσει καθόλου την έδρα του!

Από την άλλη και η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά μπορεί να μην ανοίγει τα χαρτιά της αλλά θεωρείται περίπου βέβαιο ότι και την Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφίσει, και ψήφο εμπιστοσύνης θα δώσει στην κυβέρνηση στην οποία μετέχει και θα είναι υποψήφια με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε είναι τέτοια η απόστασή της από τους ΑΝΕΛ που οι πληροφορίες λένε ότι μόλις έμαθε ότι ο Πάνος Καμμένος συγκαλεί την ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων κανόνισε ταξίδι στο Τορόντο για να είναι μακρυά και να μην υποχρεωθεί να παραστεί. Ορισμένοι την βλέπουν στις επόμενες εκλογές να είναι υποψήφια στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλος ένας βουλευτές εκ των ΑΝΕΛ που έχει «μετακομίσει» αριστερότερα και εικάζεται ότι είναι πρόθυμος να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης. Χθες για να μην παραστεί στην ΚΟ των ΑΝΕΛ δήλωσε οτι χάλασε το αυτοκίνητό του- λες και δεν μπορούσε να μετακινηθεί με το συνοδευτικό της ασφάλειάς του- ενώ οι κακές γλώσσες λένε ότι εθεάθη να πίνει καφέ στο Κολωνάκι.

Πάντως ο πρωθυπουργός δεν αντλήσει βουλευτές για να στηρίξουν την κυβέρνηση του μόνο από τον χώρο των ΑΝΕΛ. Είναι σαφές ότι ο Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής του Ποταμιού, δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του. Δηλώνει εδώ και καιρό ότι θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών και πρόσφατα κάλεσε το κόμμα του να επανεξετάσει το θέμα των πρόωρων εκλογών. «Δεν συνδέουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών με την παραμονή ή μη της κυβέρνησης στα καθήκοντά της. Δεν συμψηφίζουμε το εθνικό θέμα με πολιτικές σκοπιμότητες» δήλωσε πρόσφατα, διευκρινίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν πρέπει να πέσει εξαιτίας τη συμφωνίας των Πρεσπών». Εδώ και πολύ καιρό στα δημοσιογραφικά γραφεία θεωρείται δεδομένο ότι στις επόμενες εκλογές ο Σπύρος Δανέλλης θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος ο έκτος και τελευταίος βουλευτής που ετοιμάζεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι ο Γιάννης Σαρίδης της Ενωσης Κεντρώων. Ο βουλευτής του Βασίλη Λεβέντη ψήφισε τον προϋπολογισμό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, δεν ψηφίζει λέει την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση έως ότου τουλάχιστον, είπε πρόσφατα, ολοκληρώσει το νομοθετικό της έργο και φέρει στην Βουλή τα θετικά της νομοθετήματα.

Ο Βασίλης Λεβέντης του διαμηνύει να παραδώσει την έδρα του αν θέλει να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι μάλλον…απίθανο να τον ακούσει.

Είναι πασιφανές ότι η ψυχραιμία του Αλέξη Τσίπρα αντλήθηκε από την προεργασία που έχει γίνει εδώ και μήνες για την ώρα έλευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν σίγουροι ότι οι Σκοπιανοί θα ψηφίσουν πλήρως τη Συμφωνία και παρά τις προσδοκίες του Πάνου Καμμένου για το αντίθετο, το μπαλάκι θα ερχόταν στην ελληνική πλευρά πολύ νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2019, όπως και τελικά έγινε.

Οι Σκοπιανοί σχεδόν κατά πάσα βεβαιότητα κατοχυρώνουν αύριο τη συμφωνία, ο Καμμένος αποχωρεί και μάλλον μένει “πολιτικά ταπί” με τον πρωθυπουργό να είναι ο μόνος ψύχραιμος της υπόθεσης, καθώς γνώριζε εκ των προτέρων ότι διαθέτει την κοινοβουλευτική δύναμη που χρειάζεται για να ξεπεράσει και αυτόν τον σκόπελο.

Όσο για τους βουλευτές που θα τον στηρίξουν. Είναι σαφές ότι οι περισσότεροι αν όχι όλοι, εικάζεται ότι μετά την ψήφο τους, θα βρεθούν στις λίστες των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενοι, αφήνοντας τους αρχηγούς των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, στην εκλογική καταβύθιση των ποσοστών τους και την απομάκρυνση – στα όρια του απίθανου – του ενδεχομένου μιας ακόμη κοινοβουλευτικής θητείας.

Banner Επαγγελματικός Κατάλογος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.