Ρύθμιση χρεών στην εφορία σε 120 δόσεις για όλους σχεδιάζει η κυβέρνηση

Τι διαπραγματεύεται με τους δανειστές το οικονομικό επιτελείο

Τον σχεδιασμό τους για την οριστική ρύθμιση του συνόλου του ιδιωτικού χρέους έως και σε 120 δόσεις, συμπεριλαμβάνοντας και τις οφειλές του 2018, προχωρούν εντατικά τα στελέχη των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών.

Ήδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους δανειστές για την δεύτερη αξιολόγηση, που θα εντατικοποιηθεί από απόσταση μετά τις εορτές και θα συνεχιστεί απευθείας από τα τέλη του μήνα στην Αθήνα, θα τεθούν δύο θέματα.

Το κύριο θέμα θα αφορά την αυτοματοποιημένη διαδικασία ρυθμίσεων όσων μισθωτών συνταξιούχων κατ’ επάγγελμα αγροτών αλλά και ανέργων που χρωστούν στην εφορία σε περισσότερες από τις 12 δόσεις που προβλέπει η σημερινή «πάγια» ρύθμιση.

Το υπουργείο Οικονομίας που διαχειρίζεται την πλατφόρμα του εξωδικαστικού και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, θέλουν σε αυτή την περίπτωση, να διαπραγματευτούν μια νέα ρύθμιση τουλάχιστον 36 δόσεων (οι οποίες θα αυξάνονται στις 48 για έκτακτες υποχρεώσεις όπως πρόστιμα ή φόρο κληρονομιάς) για όλους τους μισθωτούς συνταξιούχους κατ’ επάγγελμα αγρότες και ανέργους με οφειλές στην εφορία.

Αυτό βέβαια θα συμβεί καθώς οι οφειλές στις εφορία έχουν πλέον ξεπεράσει τα 104 δισ. ευρώ ενώ την ίδια ώρα από τα περίπου 4 εκατομμύρια των φορολογούμενων που έχουν οφειλές στην εφορία τα 3.364.459 οφείλουν από ένα ως και 3000 ευρώ με το σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής να φτάνει το 1,7 δισ. ευρώ. ενώ 2.201 .810 από 1 έως και 500 ευρώ δηλαδή βρίσκονται κοντά στο όριο της οφειλής για την λήψη αναγκαστικών μέτρων (δηλαδή κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών) και είναι δεδομένο ότι θα το ξεπεράσουν αν υπάρξουν προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να ρυθμιστεί το χρέος των μικροοφειλετών και όσων με μεγαλύτερη οφειλή δουν τις περισσότερες ρυθμίσεις ως λύση ώστε οι φορολογικές υπηρεσίες να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους σε αυτούς που χρωστούν περισσότερα και αδιαφορούν.

Οι προκαταρτικές συζητήσεις που έχουν γίνει συναντούν αρκετές ενστάσεις από τους δανειστές οι οποίοι αντιστέκονται σε μια διατήρηση της «κουλτούρας» των ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Κρίσιμη για να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις αυτές είναι η δέσμευση των συναρμόδιων υπουργείων πως θα υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά και – κυρίως – περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη στην ρύθμιση που θα περνούν και από την άρση του τραπεζικού απορρήτου ώστε να μην εκμεταλλευτούν την ρύθμιση στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Αγωνία για τη ρύθμιση και για τις οφειλές του 2018

Το φλέγον ζήτημα που θα μπει διαπραγμάτευση είναι μετά την επέκταση της λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού να υπάρξει η δυνατότητα ένταξης σε ρύθμιση οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στο 2018.

Πρόκειται για ένα αίτημα που έχει τεθεί από τον Νοέμβριο αλλά για λόγους τακτικής θα συζητηθεί περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες αν και δεν αναμένεται να συναντήσει σοβαρές αντιρρήσεις από τους δανειστές.

Εάν το αίτημα αυτό γίνει τελικά αποδεκτό από τους δανειστές, θα δώσει βαθιά ανάσα σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίοι τον προηγούμενο χρόνο προσπαθούσαν να μπουν στο εξωδικαστικό (ο οποίο προέβλεπε ρυθμίσεις χρεών ως 31 Ιουλίου 2017, αλλά αποκλείστηκαν αφού υπό το βάρος παλιών οφειλών δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους και για το 2018.

Αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί η έγκριση για ένταξη σε ρύθμιση και για τις οφειλές μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2018, θα πρέπει όσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, στην περίπτωση που επιθυμούν να εντάξουν και οφειλές του 2018, θα πρέπει να την ακυρώσουν και να την κάνουν μια καινούργια για το σύνολο των οφειλών που θα ισχύει εφεξής.

Banner Επαγγελματικός Κατάλογος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.