Τίνα Καφατσάκη: Με το ίδιο όραμα και πολύτιμη εμπειρία χαράζει πορεία για τη δεύτερη θητεία στο Δήμο

Η Δήμαρχος Ζωγράφου μιλάει αποκλειστικά στο Zografounews.gr για οικονομία, εκλογές, πολιτισμό και όλα τα μεγάλα έργα της διοίκησης της

Μια ξεχωριστή παρουσία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μια γυναίκα με όραμα, βαθιά εμπειρία αλλά και μια φρεσκάδα και ένα νέο, ζεστό πολιτικό λόγο, που δεν συναντάς εύκολα, η Τίνα Καφατσάκη, βρίσκεται ήδη στο τιμόνι του Δήμου μας τέσσερα χρόνια και χαράζει πορεία μαζί με τους συνεργάτες της για μια δεύτερη ακόμη πιο δημιουργική θητεία.

Είναι γνωστό στους “παροικούντες της Ιερουσαλήμ” του Ζωγράφου, πως η Δήμαρχος της πόλης μας, είναι μια “αέρινη” παρουσία, με αξιοπρεπή στάση που σε κερδίζει από τις πρώτες λέξεις που θα σου απευθύνει.

Ξέρει τι λέει, έχει βαθιά εμπειρία των θεμάτων του Δήμου, όμως την ίδια στιγμή διατηρεί την ορμή της νιότης της, κάτι που αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στο σπινθηροβόλο βλέμμα της όταν μιλά για τα μεγάλα έργα που έγιναν στην πρώτη της θητεία.

Πρόκειται για μια δήμαρχο έξω από τα συνηθισμένα, που με γνώμονα της πρώτιστα την συνεπή και στιβαρή οικονομική διαχείριση, ιεραρχεί τις προτεραιότητες της διοίκησης της, με τον πολιτισμό και την εξυπηρέτηση του πολίτη να βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις.

Προτάσσει πάντα το εμείς για τους συνεργάτες, τους συμβούλους και τους εργαζόμενους του Δήμου και αφήνει το εγώ σε δεύτερη μοίρα, έστω και αν είναι εμφανής με την πρώτη ματιά η στρατηγική της σκέψη και η ηγετική της φυσιογνωμία.

Η κ. Καφατσάκη στη συνέντευξη της στην Zografounews κάνει έναν μικρό απολογισμό για το έργο της στο Δήμο Ζωγράφου αυτά τα τέσσερα χρόνια, και απαντά με ευθύτητα και στοιχεία στους επικριτές της για τον τρόπο και τη φιλοσοφία που καθοδηγεί τις οικονομικές και τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου.

Παράλληλα παρουσιάζει το όραμα της για τη δεύτερη θητεία της και τα όσα έχουν δρομολογηθεί, μπορούν και πρέπει να γίνουν για να ομορφύνουν ακόμη περισσότερο την πόλη μας.

Μετά από τέσσερα χρόνια στη διοίκηση του δήμου, έχετε το ίδιο κίνητρο που είχατε όταν ξεκίνησε η θητεία σας ή πλέον υπάρχει κάτι άλλο που σας δίνει ώθηση για να συνεχίσετε το έργο σας;

Το κίνητρο είναι το ίδιο, είναι το ενδιαφέρον ν’ αλλάξουμε την πόλη στην οποία μεγάλωσα και ζω, εγώ κι η οικογένεια μου. Βέβαια τώρα υπάρχει ένα επιπλέον κίνητρο, είναι μια ανατροφοδότηση που παίρνει κανείς όταν βλέπει ότι κάποια πράγματα που σχεδίαζε και ονειρευόταν, μπορούν να γίνουν. Όπως είναι το άνοιγμα της Βίλας Ζωγράφου, η διοργάνωση συγκεκριμένων πολιτιστικών θεσμών, οι οποίες συμβάλλουν στην πολιτιστική ανάπτυξη της γειτονιάς της πόλης μας και αγκαλιάζονται από τους δημότες.

Οι δυσκολίες βέβαια πλέον και η γνώση που έχω αποκτήσει από αυτά τα τέσσερα χρόνια, είναι αισθητά περισσότερη. Γιατί πολλές φορές άλλα νομίζεις ότι θα βρεις και άλλα βρίσκεις.

Οι δυσκολίες όμως αυτές έχουν κυρίως να κάνουν με ένα βαρύ, γραφειοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας του δήμου και με την έλλειψη πόρων. Όμως πλέον και η γνώση των προβλημάτων και των διαδικασιών που αντιμετωπίσαμε σε αυτή την πρώτη τετραετία και η εμπειρία που έχω, εγώ και οι συνεργάτες μου αποκτήσει, με οδηγούν στην απόφαση να ξαναδιεκδικήσω την εμπιστοσύνη των δημοτών και να μπορώ πλέον από καλύτερες θέσεις να ολοκληρώσω όλα αυτά τα οποία είχα ονειρευτεί και είχαμε μαζί σχεδιάσει με τους συνεργάτες μου ξεκινώντας αυτό το ταξίδι.

Θεωρώ βέβαιο ότι το τέρας της γραφειοκρατίας και η έλλειψη χρηματοδότησης των δήμων από την κεντρική πολιτεία θα επέφεραν καίριο πλήγμα στον ρομαντισμό με τον οποίο ξεκινήσατε την πρώτη θητείας σας. Τι σας δίνει την ώθηση και προχωράτε για μια νέα θητεία, πιο αποφασισμένη και πιο δυνατή αυτή τη φορά;

Κοιτάξτε σε ότι και να κάνεις οι δυσκολίες υπάρχουν. Δεν δικαιούμαι να είμαι ρομαντική γιατί ήμουν δημοτικός σύμβουλος από το 1990. Αλλά πιστεύω ότι απλώς αυτά που θες να κάνεις θέλουν πολύ περισσότερη δουλειά, πάρα πολύ επιμονή και τη διάθεση να εμπνεύσεις και τους συνεργάτες σου και το προσωπικό του Δήμου, να τους δώσεις κίνητρα ώστε να δουλέψουμε όλοι ομαδικά για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο.

Δεν απογοητευόμαστε, γιατί σε αυτή την κοινωνία ζούμε όλοι, ξέρουμε τι αντιμετωπίζουμε και τι αντιμετωπίζει και η κοινωνία πολύ περισσότερο, με βάση τα μνημόνια και την οικονομική κρίση αλλά πιστεύω ότι πρέπει ν’ αλλάξουμε την πόλη μας, ήδη έχουμε κάνει αρκετά βήματα όπως θα συζητήσουμε και στη συνέχεια και το οφείλουμε στους δημότες, για την εμπιστοσύνη που μας έδωσαν και πολλές φορές αυτό το μπράβο που ακούμε μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε για να κάνουμε ότι καλύτερο.

Κάποιοι σας καταλογίζουν ότι έχετε πολύ μεγάλο αποθεματικό στο δήμο και δεν προχωράτε αντίστοιχα στην υλοποίηση πολύ μεγάλων έργων. Τι απαντάτε σε αυτούς;

Απαντάω ως εξής: Το αποθεματικό που λένε, όσοι μου καταλογίζουν κάτι τέτοιο δεν είναι ένα ταμειακό υπόλοιπο το οποίο κάθεται σε μία τράπεζα και μας περιμένει. Κατ’ αρχάς όσοι το λένε αυτό δεν γνωρίζουν να διαβάζουν έναν προϋπολογισμό. Αυτά τα χρήματα που υπάρχουν στην Τράπεζα της Ελλάδος εν προκειμένω, γιατί γι’ αυτά τα χρήματα έχει γίνει όλη η κουβέντα, είναι προγραμματισμένα ν’ αποπληρώσουν έργα και δράσεις.

Απλώς αυτά τα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί ώστε αυτά τα χρήματα να εκταμιευθούν. Το αποθεματικό του Δήμου δεν είναι αυτά τα εκατομμύρια που βρίσκονται στην τράπεζα της Ελλάδος, είναι σημαντικά λιγότερα.

Ένα ζήτημα είναι αυτό. Από εκεί και πέρα από τη στιγμή που ο προϋπολογισμός μας είναι ισοσκελισμένος κι έχει ένα μικρό αποθεματικό, σημαίνει ότι έχουμε κάνει μια καλή διαχείριση, δεν έχουμε σπαταλήσει χρήματα σεβόμενοι ότι αυτά προέρχονται από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και ταυτόχρονα έχουμε προγραμματίσει κάποια μεγάλα έργα. Παράδειγμα η υλοποίηση του έργου Βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Είναι ένα μεγάλο έργο. Η υλοποίηση της ενοποίησης της Βίλας Ζωγράφου και των πάρκων που υπάρχουν δίπλα ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο, καινούριο κέντρο στην πόλη του Ζωγράφου.

Η αλλαγή όλου του ηλεκτρικού φωτισμού με LED. Αυτά είναι όλα μεγάλα έργα κι έχουν προγραμματιστεί για το τεχνικό πρόγραμμα του 2019 και αυτά στην υλοποίηση τους θα απορροφήσουν αρκετά χρήματα. Δεν είναι λοιπόν αυτό που φαντάζονται ορισμένοι, δηλαδή κάποιες καταθέσεις που περιμένουν στην Τράπεζα της Ελλάδας αλλά είναι έργα τα οποία στον βαθμό που υλοποιηθούν θα αποπληρωθούν από αυτά τα λεφτά.

Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα της κρίσης της ύφεσης τα μεσαία κοινωνικά στρώματα και οι φτωχοί άνθρωποι χτυπήθηκαν σκληρά δεν υπήρχαν διέξοδοι ούτε ψυχαγωγίας ούτε διασκέδασης. Ποιο είναι το μυστικό στο Δήμο Ζωγράφου, που κάτω από αντίξοες συνθήκες, έχει στοχεύσει στον πολιτισμό και έχει καταφέρει να προσφέρει στους δημότες υψηλού επιπέδου παραστάσεις, συναυλίες, εκδηλώσεις για τους ίδιους και τα παιδιά τους;

Δεν υπάρχει κανένα μυστικό. Έχει σημασία ποιες προτεραιότητες έχει ο καθένας. Στου Ζωγράφου είμαστε σε μια πόλη, Πανεπιστημιούπολη. Με πολλούς νέους, με περίπου 100.000 κατοίκους οι οποίοι ζουν στα διαμερίσματα τους και πολλοί δεν γνωρίζουν ο ένας τον άλλον. Το ότι βάλαμε σε μεγάλη προτεραιότητα και υψηλά στην ατζέντα μας τον πολιτισμό έγινε γιατί πιστεύουμε ότι αυτός ο κόσμος πρέπει να βρεθεί, να συναντηθεί, να έχει μια διέξοδο, κάπου να πάει από τη στιγμή που τα οικονομικά του δεν το επιτρέπουν αυτό και να μπορεί να παρακολουθήσει είτε παραστάσεις, είτε κινηματογράφο, ν’ ακούσει συγγραφείς για βιβλία όπως σας έχουν αναφέρει, είτε συναυλίες, προσφέροντας κάποια τρόφιμα και κάποια πράγματα για το κοινωνικό παντοπωλείο ή το φαρμακείο του Δήμου.

 

Με αυτόν τον τρόπο και ο ίδιος ανατροφοδοτείται, συμμετέχοντας σε κάποιες δράσεις αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχει μυστικό. Το μυστικό αν θέλετε να το πούμε έτσι είναι ότι για εμάς ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια. Είναι καθημερινή ανάγκη.

Μπορείτε να μας κάνετε έναν μικρό απολογισμό του έργου σας για τα τέσσερα και πλέον χρόνια που βρίσκεστε στο τιμόνι του Δήμου Ζωγράφου;

Από τον Σεπτέμβριο του 2014 που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου μέχρι σήμερα, σεβόμενοι την εμπιστοσύνη των πολιτών του Ζωγράφου καταφέραμε να υλοποιήσουμε το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος μας, κάνοντας τα λόγια έργα.

Διαμορφώσαμε νέους δημόσιους χώρους, με την ανάπλαση των 49 στρεμμάτων του πάρκου στο Γουδί και δημιουργώντας την νέα Πλατεία Άνοιξης, την Πλατεία Μερκάτη και το πάρκο στο Ρυθμό.

Την Άνοιξη του 2017, παραδώσαμε στους πολίτες τη βίλα Ζωγράφου κέντρο πολιτισμού, (10στρ) πάρκο πρασίνου και αναψυχής.

Αγοράσαμε το ιστορικό κτίριο του θεάτρου Έρευνας του Δ. Ποταμίτη που θα διαμορφώσουμε σε δημοτικό θέατρο και πολυχώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ.

Έξι νέες παιδικές χαρές παραδόθηκαν πιστοποιημένες στους κατοίκους της πόλης.

Ανακατασκευάστηκαν το κλειστό γήπεδο Αντώνης Φώτσης, το Ηλύσιο Κολυμβητήριο(χρηματοδότηση της Περιφ. Αττικής), πέντε γήπεδα 5χ5 στο πάρκο Γουδί και επισκευάστηκε το κλειστό αθλητικό κέντρο στην Ωρίωνος.

Βελτιώσαμε την προσβασιμότητα στην πόλη επισκευάζοντας 6.800τμ πεζοδρομίων με δια πλατύνσεις και ράμπες και ασφαλτοστρώνοντας 88.500τμ του οδικού δικτύου μας.

Για πρώτη φορά στο Δήμο μας πραγματοποιήσαμε πρόγραμμα θερινής δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, διάρκειας 6 εβδομάδων, με δωρεάν συμμετοχή.

Ειδικά στον πολιτισμό που όπως είπατε αποτελεί καθημερινή ανάγκη, ποιες ήταν οι καινοτομίες της διοίκησης σας;

Όπως σας προανέφερα καθώς είμαστε μία πόλη- πανεπιστημιούπολη δημιουργήσαμε νέους πολιτιστικούς θεσμούς, συνδέοντας τον πολιτισμό με την ανάπτυξη της πόλης και την αλληλεγγύη.

Η «πόλη μας γιορτάζει» με συναυλίες τα Χριστούγεννα, έχει «Ραντεβού στο σινεμά» το χειμώνα, συναντά συγγραφείς στα «Χαρτογραφήματα», γνωρίζει τις δημιουργίες των νέων στο «Μαθητικό Φεστιβάλ», υποδέχεται το καλοκαίρι στις συναυλίες του «MUSIC NOW», πηγαίνει θέατρο το φθινόπωρο στους Πανελλήνιους θεατρικούς αγώνες και απολαμβάνει την παράδοση στο «Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής, Χορών & Γεύσεων».

Υπήρξαν όμως και δράσεις κοινωνικού περιεχομένου κατά τη διάρκεια της θητείας σας.

Οι μνημονιακές πολιτικές έβαλαν τη σφραγίδα τους στην οικονομική κατάσταση των Δήμων αλλά και της κοινωνίας, γι’ αυτό αναπτύξαμε δίκτυο δομών και υπηρεσιών για την ενίσχυση και στήριξη των συμπολιτών μας και συγκεκριμένα κέντρο κοινότητας, κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό φαρμακείο, ανταλλακτήριο ρούχων, κοινωνικό φροντιστήριο, κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία και πρόσφατα σε συνεργασία με τα αντίστοιχα υπουργεία κέντρο υποστήριξης δανειοληπτών και δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα παρουσιάσουμε τον απολογισμό του έργου μας, τι κάναμε έως τώρα σε όλους τους τομείς της αρμοδιότητας μας, γιατί θέλουμε να γνωρίζετε, να συμμετέχετε, να μας κρίνετε και να εκφράζετε το ενδιαφέρον σας για την πόλη μας, ώστε μαζί να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες και δυνατότητες για το μέλλον της.

Banner Επαγγελματικός Κατάλογος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.