Νίκος Ρεστέμης: «Η οικογένεια μου με υποστηρίζει και με εμπνέει»

Ο αθλητισμός μπήκε στη ζωή μου σαν χόμπι το 2005. Άρχισα το τρέξιμο με πολύ λίγα χιλιόμετρα το 2008 περίπου, ενώ από το 2014 και μετά, άρχισα να τρέχω πιο σοβαρά και να ανεβάζω τα χιλιόμετρα με πιο στοχευμένες προπονήσεις.

Νίκος Ρεστέμης: «Η οικογένεια μου με υποστηρίζει και με εμπνέει»

Ο μαραθωνοδρόμος Νίκος Ρεστέμης, μιλάει αποκλειστικά στο zografounews.gr, για την αγαπημένη του ασχολία, το τρέξιμο, που «εισέβαλε» στη ζωή του ως χόμπυ και με τα χρόνια αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του.

Μας μιλάει για τις προπονήσεις του αλλά και για το στήριγμά του, που δεν είναι άλλο από τη γυναίκα του την Ελίνα και τη κορούλα του Ειρήνη.

Για τις ώρες που γυμνάζεται καθημερινά αλλά και τα σημεία. Και για πολλά άλλα.

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση, ο Νίκος Ρεστέμης μιλάει στον Ανδρέα Βρακότα.

Νίκο πες μας, δυο λόγια για σένα. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον αθλητισμό

Πηγές έμπνευσής σου- Υπάρχει κάποιος αθλητής που θες να του μοιάσεις;

Είμαι 41 ετών, γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα και είμαι ιδιωτικός υπάλληλος. Ο αθλητισμός μπήκε στη ζωή μου σαν χόμπι το 2005. Άρχισα το τρέξιμο με πολύ λίγα χιλιόμετρα το 2008 περίπου, ενώ από το 2014 και μετά, άρχισα να τρέχω πιο σοβαρά και να ανεβάζω τα χιλιόμετρα με πιο στοχευμένες προπονήσεις. Παρόλο που θαυμάζω πολλούς αθλητές, δεν θα ήθελα να μοιάσω σε κανέναν, διότι για μένα το τρέξιμο είναι ένα χόμπι και δεν κυνηγάω τους χρόνους και τις επιδόσεις με τον τρόπο που το κάνει ένας αθλητής.

Η οικογένειά σου, η γυναίκα σου Ελίνα και η κόρη σου Ειρήνη υποστηρίζει αυτό το έργο σου; Και με ποιο τρόπο- Είναι δύσκολο;

Νίκος Ρεστέμης Η οικογένεια μου με υποστηρίζει και με εμπνέει 3

Η οικογένεια μου με υποστηρίζει με προτρέπει αλλά και με εμπνέει, ενώ μεγάλο μερίδιο από κάθε επιτυχημένη μου προπόνηση ή αγώνα το οφείλω σε αυτήν.

Στα LongRun, προσπαθώ να τα κάνω πάρα πολύ νωρίς τα Σαββατοκύριακα ώστε να μειώνω πολύ τις ώρες απουσίας μου από βόλτες και δραστηριότητες, αλλά και η οικογένειά μου πολλές φορές κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο καθημερινό πρόγραμμα προκειμένου να με διευκολύνει στις προπονήσεις μου.

Είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους που απολαμβάνω τα οφέλη του διαλόγου και της αλληλοκατανόησης.

Από τις μέχρι τώρα εμπειρίες μου, πιστεύω ότι ο αθλητισμός πρέπει να είναι τρόπος ζωής για τον άνθρωπο. Τον μαθαίνει να πετυχαίνει τους στόχους του “ξεκλειδώνοντας” την κατάλληλη μέθοδο για την κάθε περίπτωση, να έχει πειθαρχία, υπομονή και επιμονή.

Είσαι πατέρας- Την κορούλα σου θα την «έσπρωχνες» στον αθλητισμό; Και αν ναι, τι πιστεύεις πως προσφέρει ο αθλητισμός στον άνθρωπο.

Από τις μέχρι τώρα εμπειρίες μου, πιστεύω ότι ο αθλητισμός πρέπει να είναι τρόπος ζωής για τον άνθρωπο. Τον μαθαίνει να πετυχαίνει τους στόχους του “ξεκλειδώνοντας” την κατάλληλη μέθοδο για την κάθε περίπτωση, να έχει πειθαρχία, υπομονή και επιμονή. Συγκεκριμένα το τρέξιμο δίνει αίσθημα ευεξίας και αισιοδοξίας. Παράλληλα, κάνει τον άνθρωπο να προσέχει όσο μπορεί την διατροφή του και την υγεία του. Για όλους αυτούς τους λόγους και ακόμη περισσότερους, θα έσπρωχνα την κόρη μου στον αθλητισμό.

Μίλησε μου για την διατροφή σου – Ακολουθείς κάποιους συγκεκριμένους κανόνες;

Την διατροφή μου έμαθα να την προσέχω μετά από την ενασχόλησή μου με το τρέξιμο. Αν εξαιρέσουμε τον χρόνο προετοιμασίας για κάποιον απαιτητικό αγώνα, τον υπόλοιπο καιρό δεν κάνω τίποτα το ιδιαίτερο πέραν ενός καλού πρωινού, μεσημεριανού και ελάχιστου βραδινού. Γενικά δίνω την απαραίτητη προσοχή στο να έχω ενέργεια στις προπονήσεις και στον αγώνα.

Ποιος σε προπονεί – Ποιος πληρώνει τις προπονήσεις σου – Που και πόσες ώρες γυμνάζεσαι καθημερινά για να πετύχεις το στόχος σου.

Νίκος Ρεστέμης Η οικογένεια μου με υποστηρίζει και με εμπνέει 2Όπως είπα και πριν, είμαι ιδιωτικός υπάλληλος σε μια εταιρία τηλεπικοινωνιών και είμαι μέλος της runningteam της εταιρίας. Τις προπονήσεις μας τις φροντίζει η εταιρία μας. Συνήθως προπονούμαι τρεις φορές την εβδομάδα. Μία προπόνηση LongRun, μια Tempo και μια διαλειμματική. Τα LongRun τα κάνω συνήθως σε μια διαδρομή που ξεκινάει από το σπίτι μου στο Παγκράτι, Ούλωφ Πάλμε, μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου, μέσα στην Πολυτεχνιούπολη και πάλι πίσω. Το Tempo το κάνω συνήθως σε κάποιον από τους στίβους που βρίσκονται κοντά στο Παγκράτι, ενώ την διαλειμματική στο ΟΑΚΑ.

H κούραση δίνει την θέση της σε πνευματική διαύγεια, ικανοποίηση και όρεξη για καινούριους στόχους

Υπάρχουν σημεία στην περιοχή Ζωγράφου που κάποιος νέος, καθαρά ερασιτεχνικά, μπορεί να ξεκινήσει να προπονείται;

Το τρέξιμο είναι πολύ εύκολο άθλημα και δεν χρειάζεται κάτι το ιδιαίτερο κάποιος για να το ξεκινήσει ερασιτεχνικά. Η διαδρομή που γνωρίζω είναι η Πανεπιστημιούπολη σε συνδυασμό με την Πολυτεχνιούπολη αλλά αν θέλει κάποιος να αποφύγει τις ανηφόρες μπορεί να χρησιμοποιήσει και τον στίβο από το δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου Γρηγόριος Λαμπράκης στο Γουδί. Αρκεί κάποιος να έχει όρεξη, θέληση και στην αρχή παρέα για παρότρυνση. Επίσης είμαστε τυχεροί που στην περιοχή μας μπορεί κανείς να γνωρίσει ατέρμονες διαδρομές στους πρόποδες του Υμηττού αστείρευτης φυσικής ομορφιάς.

Πόσες φορές έχεις τρέξει στην κλασική διαδρομή του Αυθεντικού Μαραθωνίου;

Την κλασική διαδρομή του Αυθεντικού Μαραθωνίου την έχω τρέξει τρεις φορές και ετοιμάζομαι για την τέταρτη συνεχόμενη.Κάθε φορά που καταφέρνω να κάνω την κατάλληλη προπόνηση και τερματίζω με έναν καλό χρόνο για τα δικά μου δεδομένα, το θεωρώ και νίκη.

Πως νιώθεις μετά από κάθε «νίκη σου»;

Μετά από κάθε «νίκη μου» λοιπόν, συνήθως νιώθω πολύ μεγάλη σωματική κούραση. Μετά από την αποκατάσταση και κάθε λεπτό που περνάει, η κούραση δίνει την θέση της σε πνευματική διαύγεια, ικανοποίηση και όρεξη για καινούριους στόχους.

Πολλές φορές κατά την διάρκεια μιας προπόνησης έχω πάρει δύσκολες αποφάσεις για την δουλειά μου ή και την προσωπική μου ζωή.

Τι χάνεις και τι κερδίζεις μέσα στη καθημερινότητά σου;

Το τρέξιμο πια για μένα είναι τρόπος ζωής οπότε δεν θεωρώ ότι χάνω πολλά μέσα στην καθημερινότητά μου. Ίσως χάνω λίγες ώρες παραπάνω με την οικογένειά μου, αλλά νομίζω το αντισταθμίζω με την ευεξία που προανέφερα και με το ότι είμαι πάντα σε εγρήγορση και σε φόρμα για παιχνίδι, βόλτα αλλά και για καθημερινές δουλειές και «αγγαρείες» του σπιτιού.

Επίσης πολλές φορές κατά την διάρκεια μιας προπόνησης έχω πάρει δύσκολες αποφάσεις για την δουλειά μου ή και την προσωπική μου ζωή.

Πως θα ωθούσες έναν άνθρωπο -ανεξαρτήτου ηλικίας-να ασχοληθεί με αυτό που ήδη εσυ ασχολείσαι- Τι θα του έλεγες

Θα του έλεγα ότι αν θέλει να αποκτήσει αντοχή και υπομονή, να περάσει από όμορφα μέρη και τοπία, να αποκτήσει ένα όμορφο χόμπι που θα του χαρίσει υγεία και ευεξία, τότε να δοκιμάσει μια μέρα να περπατήσει μια ωραία διαδρομή και σιγά σιγά να μειώνει το περπάτημα αυξάνοντας το τρέξιμο.

Νίκο σε ευχαριστώ πολύ για την υπέροχη συζήτηση. Σου εύχομαι καλή δύναμη για τον κυριακάτικο «Μαραθώνιό» σου.

Ευχαριστώ Ανδρέα και για την ευχή και για την υπέροχη συζήτηση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.