Καταστροφική η φετινή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας

Καταστροφική η φετινή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας

Καταστροφική η φετινή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Μεσσηνίας εξαιτίας της μεγάλης δακοπροσβολής. Η αιτία είναι η μη σωστή και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας. Οι εργασίες πρέπει να αρχίζουν από τις 10 Ιουνίου κάθε έτους γιατί η καθυστέρηση προκαλεί την καταστροφή του ελαιοκάρπου. Φέτος όμως σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας υπήρξε καθυστερημένη έναρξη των ψεκασμών. Με αποτέλεσμα από Φοινικούντα μέχρι Κορώνη, όπως και σε άλλες περιοχές το λάδι από έξτρα παρθένο να χαρακτηρίζεται παρθένο, συνεπώς να έχει αλλάξει κατηγορία.
Η ποιότητα του λαδιού καθορίζεται από την οξύτητα του. Οι τιμές του εξαιρετικού παρθένου, το οποίο είναι και το πιο εμπορεύσιμο, έχουν διαμορφωθεί ως εξής : τα 5 δέκατα 2,90 ευρώ, τα 6 δέκατα 2,80 ευρώ, τα 7 δέκατα 2,70 ευρώ. Από εκεί και πάνω, με οξύτητα μεγαλύτερη από 1% 2,30 ευρώ, μεταξύ 1,3 % μέχρι 2% 2,00 ευρώ.
Κάποιοι μιλάνε για ανευθυνότητα και αδιαφορία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας. Το θέμα να είναι βρεθεί τι έφταιξε, ώστε του χρόνου να γίνει έγκαιρα η δακοκτονία και να μην υποστούν ξανά δραματική μείωση του εισοδήματος τους οι ελαιοπαραγωγοί.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.