Η διασπορά των Κορωναίων στη Νάπολη και τη Νότια Ιταλία

Η διασπορά των Κορωναίων στη Νάπολη και τη Νότια Ιταλία

“Η διασπορά των Κορωναίων στη Νάπολη και τη Νότια Ιταλία” είναι το θέμα της διάλεξης, που διοργανώνει η Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών με την Ελληνική Κοινότητα Νάπολης και Καμπανίας. Άμεσοι συνεργάτες της εκδήλωσης είναι η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Μανιατάκειο Ίδρυμα.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της σχολής, την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου στις 18:00. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής Ιωάννης Χασιώτης. Θα αναφερθεί στην ιστορία του παροικιακού Ελληνισμού της Νάπολης και της Ν. Ιταλίας. Πιο αναλυτικά θα μιλήσει για τις συνθήκες μετακίνησης των Κορωναίων στην Νάπολη και τη Νότια Ιταλία, τις αιτίες και τα κίνητρα της σημαντικής αυτής μετακίνησης, τη σχέση των μεταναστών με την Ελλάδα αλλά και την Ιταλία, τη δημιουργία και την οργάνωση παροικιών, κοινοτήτων και αδελφοτήτων, τη διατήρηση της εθνοτικής και θρησκευτικής ταυτότητάς τους, τα προνόμια και τα προβλήματα του παροικιακού Ελληνισμού.

Επρόκειτο για μια από τις πιο σημαντικές σελίδες της ιστορίας της Κορώνης. Συγκεκριμένα την περίοδο 1532-1534, 5.000 Κορωναίοι είχαν βρει φιλόξενη υποδοχή στην Νότια Ιταλία. Εγκαταστάθηκαν στη Νάπολη, άλλοι βρήκαν άσυλο στη Μεσσήνη της Σικελίας, στη Μπαρλέττα της Απουλίας και σε άλλες περιοχές της Καλαβρίας. Αυτό συνέβη όταν ο ναύαρχος Αντρέα Ντόρια, με διαταγή του Καρόλου του Ε΄, είχε εκκενώσει την Κορώνη, τη Μεθώνη και την Πάτρα προκειμένου οι κάτοικοί τους να αποφύγουν τα αντίποινα των Τούρκων.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.