Η Άνοιξη είναι φτιαγμένη για Επαναστάσεις

Η Άνοιξη είναι φτιαγμένη για Επαναστάσεις

Κάθε Άνοιξη αυτό μου συμβαίνει… Μια έκρηξη εσωτερική, όλα θέλω να τα αλλάξω, να κάνω καινούρια πράγματα, να έχω ξεχωριστές εμπειρίες… και αναρωτιέμαι μήπως είναι χαρακτηριστικό των επαναστάσεων;

Που γεννιούνται κάθε άνοιξη; Πολύ θα με κολάκευε αν μου το έλεγε κάποιος! Αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα, που τα λέω μόνη μου, στον εαυτό μου, για να με ανεβάζω!

Εν πάση περιπτώσει επί τροχάδην λέω π.χ. πως η « Άνοιξη της Πράγας», στην Τσεχοσλοβακία του 1968, αφορούσε γεγονότα ως αποτέλεσμα μιας σειράς αμφισβητήσεων και κριτικής προς το καθεστώς της χώρας αυτής.

Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄50 και του ΄60 είχε γεννηθεί σε χώρες του Ανατολικού Μπλοκ η διάθεση αποτίναξης της σοβιετικής αγκαλιάς με ροπή προς τη δημοκρατία, την ελεύθερη έκφραση και τη δημιουργική κίνηση των ιδεών.

Κι ενώ ο Ντούμπτσεκ, ως πρωθυπουργός, είχε δεσμευτεί σε ομαλές μεταρρυθμίσεις, για να αποφύγει τα χειρότερα, λίγους μήνες μετά συνελήφθη με την κατηγορία ότι είναι «αντεπαναστάτης».

Δηλαδή εχθρός της επανάστασης, μιας επανάστασης που μόνο η Σοβιετική Ένωση μπορούσε να πιστοποιήσει!

Μέσα στον ίδιο χρόνο η τάξη ομαλοποιήθηκε, ακυρώθηκαν οι αλλαγές που είχαν δρομολογηθεί, αλλά οι ρωγμές του καθεστώτος δεν πέρασαν απαρατήρητες στο δυτικό κόσμο που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα.

Εκτός των άλλων συνέβη κι ένα τραγικό γεγονός.

Ένας νεαρός φοιτητής, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για την επέμβαση της Σ.Ε. στα εσωτερικά της χώρας του, αυτοπυρπολήθηκε.

Η χώρα τον πένθησε, κι «η άνοιξη» αυτή σφραγίστηκε στη μνήμη του λαού της Τσεχοσλοβακίας με τέτοιο τρόπο που θα βοηθούσε μια εικοσαετία μετά στην ολοκληρωτική κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ.

Λένε, πως το πέταγμα μιας πεταλούδας στην Ασία μπορεί να φέρει ανεμοστρόβιλο στην Αμερική (με δικά μου λόγια).

Δεν πρέπει να είναι τυχαίο λοιπόν, γιατί όλα επηρεάζουν όλους, που το Μάη του ίδιου χρόνου μια επανάσταση ξετυλίγεται αυτή τη φορά στο δυτικό κόσμο. Στη Γαλλία, ο «γαλλικός Μάης».

Μια γενική απεργία ξέσπασε εκεί που δεν το περίμενε κανείς, στη φιλελεύθερη αυτή χώρα, που έχει στην ιστορία της κάποιες τρανταχτές επαναστάσεις.

Παρόλα αυτά, οι θεωρητικοί έτριβαν τα μάτια τους. Οι Γάλλοι εργάτες τους έβαλαν τα γυαλιά.

Το κατεστημένο φοβόταν σαν τον ψύλλο στον κόρφο του την επαναστατικότητα των προλεταρίων! Μικροί και μεσαίοι εργαζόμενοι είχαν αυξηθεί σε αριθμό, αλλά είχε δυναμώσει επίσης κατά πολύ, το επαναστατικό τους φρόνημα, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αρωγοί και συνοδοιπόροι τους στα γεγονότα υπήρξαν οι φοιτητές, οι οποίοι πυροδοτούσαν ό,τι πιο επαναστατικό κυκλοφορούσε ανάμεσά τους. Συζητήσεις, διαδηλώσεις, καταλήψεις, και αυτοκίνητα στις φλόγες να γίνονται ανάχωμα στις επιθέσεις της αστυνομίας…

Η συνέχεια εκτροχιάζεται ακόμα περισσότερο με τραυματίες και στα δύο στρατόπεδα.

Οι συνδικαλιστές γραφειοκράτες κι οι Γάλλοι Κομμουνιστές ειρωνεύονται τους απεργούς έχοντας στο νου τους, πως μόνο με τη δική τους καθοδήγηση μπορούν να βρουν λύση στα αιτήματά τους.

Οι απεργοί πικραίνονται κι απογοητεύονται από την αδιαφορία που θα μετατραπεί σε μποϊκοτάζ. Από όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες έχουν κατέβει στη μεγαλειώδη απεργία.

Παράλληλα, οι ιδεολογικές ζυμώσεις παίρνουν και δίνουν στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, όπως και στους κύκλους των διανοουμένων.

Τα συνδικάτα έπαιξαν τελικά το ρόλο του κρατικού μηχανισμού. Αυτό που δεν κατάφερε η βία της αστυνομίας, το κατάφερε η ύπουλη στάση των συνδικάτων.

Βοήθησαν να ξεφτίσει το επαναστατικό κίνημα και να συρθούν σε συγκατάνευση των «αλλαγών και μεταρρυθμίσεων»…

Αυτόν τον κίνδυνο τον είχαν προβλέψει οι φοιτητές και αγωνιούσαν για το τελικό αποτέλεσμα, νιώθοντας πως η εργατική τάξη θα πατήσει την μπανανόφλουδα που τους έριξε τελικά στην αγκάλη της δήθεν νομιμότητας.

Αλλά φίλοι μου, «η επανάσταση δεν μας γέλασε…(από τα λίγα που είπα) ήδη θα καταλάβατε επαναστάσεις τι σημαίνουν»! (παραφράζοντας την Ιθάκη του Καβάφη)

Το δικό μου επιμύθιο: Επαγρύπνηση και αλλαγές χωρίς αντιπροσώπους, έτοιμοι να απαιτήσουμε το δίκιο μας!

ΕΛΕΝΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ

Banner Επαγγελματικός Κατάλογος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.