Leopard vs Elephant

Leopard vs Elephant

Θέλω να εκφράσω μια απορία, και να μου απαντήσει, ει δυνατόν, ο Υπουργός Άμυνας της χώρας!!!
Τι έγινε;

Μου συνέβη ξαφνικά, και πέρασα σε μια άλλη εποχή… Έβλεπα να παρελαύνουν μπροστά μου αλλεπάλληλες εικόνες με τρομερούς Ελέφαντες!

Μόλις είχα ξεσκονίσει κάποια κεφάλαια από την ιστορία των χρόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των διαδόχων του!

Αυτό ήταν. Μου καρφώθηκε η απορία:

Γιατί δεν αξιοποιούμε αυτά τα τεράστια ζώα για την άμυνά μας και προτιμάμε τα Λέοπαρντ που είναι και ενεργοβόρα;

Βέβαια, ελπίζω κι αυτά να μείνουν αναξιοποίητα… αλλά ας μάθουμε κάποια πράγματα που συνέβησαν στην Ασία, και μετά αποφασίζουμε.

(Συχνά, καταφεύγω στην Ιστορία αφού όλα γύρω μου με απογοητεύουν. Μετά από εκείνο το ανεκδιήγητο του Πρωθυπουργού «…την Λέσβο, τη Μυτιλήνη και τα άλλα μας νησιά…» έφριξα κι έκλεισα το ραδιόφωνο. Δεδομένου ότι και το επίπεδο της τηλεόρασης είναι χαμηλό, δεν την άνοιξα καν.)

Σταχυολόγησα, λοιπόν, τρεις πολεμικές συγκρούσεις της ελληνιστικής περιόδου με κοινό τους χαρακτηριστικό τους πολεμικούς ελέφαντες.

Ας ξεκινήσω με τη μάχη των Γαυγαμήλων, όπου το 331 π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος κατοτρόπωσε τον Δαρείο.

Οι βασιλιάδες της εποχής εκείνης για να διατηρήσουν το θρόνο τους έπρεπε να αποδεικνύουν συχνά, ότι το αξίζουν. Μόνο οι νίκες επί του αντιπάλου έδιναν την πιστοποίηση που χρειαζόταν ο κάθε βασιλιάς, ώστε να έχει σίγουρο το κεφάλι του.

Ο Πέρσης βασιλιάς, δεν την είχε σίγουρη τη νίκη γι αυτό μαζί με τον πολυάριθμο στρατό του πήρε για ενίσχυση και πενήντα πολεμικούς ελέφαντες.

Αυτά τα καλοκάγαθα ζωντανά αποδείχτηκαν όχι και τόσο πολεμικά, αφού δεν βοήθησαν καθόλου τα επιχειρησιακά σχέδια του Μονάρχη.

Αντίθετα κατέληξαν να ενισχύσουν τις δυνάμεις του δικού μας, του Μακεδόνα βασιλιά, του Αλέξανδρου.

Ο Δαρείος νόμιζε ότι τα στρατεύματα του Αλέξανδρου θα το έβαζαν στα πόδια μόλις αντίκριζαν το «υπερόπλο» του.

Τα τεράστια αυτά ζώα, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανικό στο ιππικό των Μακεδόνων δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα, στάθηκαν σαν θεατές στα δρώμενα… που λέει ο λόγος…

Ο Αλέξανδρος διέσπασε τη κεντρική προφυλακή του αντιπάλου του, αναγκάζοντάς τον να εγκαταλείψει το πεδίο της μάχης. (για την ιστορία, …τη δεύτερη φορά που εγκατέλειψε ο Δαρείος, ηττημένος κι ατιμασμένος, έχασε και τη ζωή του, από ένα σατράπη -διεκδικητή του βασιλείου).

Ένας άλλος πόλεμος με πρωταγωνιστές ελέφαντες έγινε το 277, όταν ο Αντίοχος ο Σωτήρ, προκάλεσε πανωλεθρία στους Γαλάτες εισβολείς, στη Μικρά Ασία.

Οι Γαλάτες είχαν μεγάλες δυνάμεις, (δεν αναφέρω αριθμούς γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι σύγχρονοι ιστορικοί τούς αμφισβητούν).

Όμως είναι σίγουρο πως όταν εμφανίστηκαν οι ελέφαντες του Αντιόχου προκάλεσαν τέτοιο πανικό στα άλογα των Γαλατών, τα οποία καταπάτησαν τους πολεμιστές του ιδίου στρατοπέδου.

Χάθηκαν πάρα πολλοί Γαλάτες, οι οποίοι σαν αμάθητοι να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους πολεμικές μηχανές, τσαλαπατήθηκαν οικτρά.

Και τρίτη περίπτωση συνέβη στη Συρία, οπότε ο Αντίοχος ο Γ΄ το 217 π.Χ. έδωσε ένα μάθημα στον Πτολεμαίο, Στρατάρχη της Αιγύπτου.

Οι δόλιοι αφρικανικοί ελέφαντες (του Πτολεμαίου) λάκισαν κακήν κακώς, όταν στάθηκαν μπροστά στους ασιατικούς ελέφαντες, μην αντέχοντας την μυρωδιά τους.

Φαντάζεστε ένα κοπάδι ελεφάντων με σηκωμένες προβοσκίδες, με αυτιά σα βεντάλιες να πηγαινοέρχονται και τη σκόνη να ανεβαίνει σύννεφο;

Παράξενα… Αστεία… διδακτικά… Άραγε, μας συμφέρει να τους χρησιμοποιήσουμε; το μόνο αρνητικό που έχουν είναι ότι καταναλώνουν βλάστηση, δέντρα πολλά… αυτό το τελευταίο με κάνει να αναθεωρώ.

Είναι βαρύ το κόστος. Ομολογήσω πως δεν ξέρω… τι πρέπει να κάνουμε…

Από τα παραπάνω, καταλήγω πως τα όπλα για να είναι όπλα, πρέπει να έχουν επιδέξιους και ικανούς χειριστές.

Αλλά, ας μη χρειαστεί να το αποδείξει κανένας αρχηγός κράτους.

ΕΛΕΝA ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ

Banner Επαγγελματικός Κατάλογος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.