Πρώτος να σαι πάντα σου, να ξεπερνάς τους άλλους

Πρώτος να σαι πάντα σου, να ξεπερνάς τους άλλους

«Πρώτος να σαι πάντα σου, να ξεπερνάς τους άλλους…»

Υπάρχουν Ευρωπαίοι που διαβάζουν Ηλιάδα και σε κάποια σχολεία διδάσκεται από το πρωτότυπο ο Όμηρος.

Αλλά η «πρώτη φορά αριστερά» δεν γαλουχήθηκε στις αξίες των προγόνων μας. Όπως οι περισσότεροι από μας, είμαστε περήφανοι για τους αρχαίους προγόνους μόνο στα λόγια.

Είμαστε αραγμένοι στις δάφνες των αρχαίων Ελλήνων μη δικαιώνοντας ούτε την καταγωγή μας ούτε εκείνους, για τους οποίους είμαστε περήφανοι.

Όταν αυτοί που μας κυβερνούν ξεστομίζουν φράσεις όπως: «η αριστεία είναι ρετσινιά» τι μέλλον μπορεί να έχουμε; Με τι όπλα θα πολεμήσουμε την παγκοσμιοποίηση; Άθελά μας ή όχι κυνηγάμε την επιτυχία, μια άκοπη και γρήγορη επιτυχία που στηρίζεται στον ατομοκεντρισμό.

Ξέχασε η κυβέρνηση τη λαϊκή παροιμία που λέει «άνθρωπος αγράμματος ξύλο απελέκητο;» Πόσο ακόμα θα σνομπάρει το στήριγμά της; το λαό; Πόσο ακόμα θα απομακρυνθεί από τα αιτήματά του για παιδεία, ελευθερία, δημοκρατία;

Με τη λέξη «γράμματα» δεν εννοούμε την εκπαίδευση που παρέχει το σχολείο, αλλά την παιδεία και την καλλιέργεια της ψυχής. Μια αντιστοίχιση λόγων και έργων, κάτι το οποίο σημαίνει ένα τρόπο ζωής εκλεπτυσμένο και ποιοτικό.

Ας πάμε πίσω στους δασκάλους της ανθρωπότητας. (και για να μην προτρέχουν ορισμένοι- ομολογώ, πως δεν είχαμε μόνο εμείς σοφούς δασκάλους. Είναι γνωστό πως επηρεάσαμε και επηρεαστήκαμε… θέμα άλλου κειμένου).

Στον Όμηρο και στην Ιλιάδα ο Πηλέας, ο πατέρας του Αχιλλέα, λέει στο γιο του: «Αιέν αριστεύειν και υπερείχον…» Να πρωτεύεις πάντοτε και να είσαι καλύτερος από όλους τους ανθρώπους.

Αυτή ήταν η ηθική του Έλληνα της αρχαιότητας. Να είσαι άριστος. Να μην είσαι δεύτερος. Να προσπαθείς να βελτιώνεσαι σε ό,τι κάνεις και να το κάνεις για την πατρίδα. Αυτή ήταν η ηθική του. Να υπηρετείς το ανώτερο και υψηλό.

Η διάκριση και η αριστεία ήταν αξίες, οι οποίες συνεπάγονται ολοκλήρωση, ικανοποίηση και προσέγγιση της τελειότητας.

Η τελειότητα στέκεται εκεί για να δίνει νόημα στα ατελή όντα, ως να τη φτάσουν. Η διαδρομή είναι μαγική, την πετυχαίνεις με τη συνεργασία νοητικών, ψυχικών και σωματικών δυνάμεων.

Οι άριστοι, οι πρώτοι είναι εκείνοι, οι οποίοι πετυχαίνουν αυτή τη συνεργασία λόγων και πράξεων, δηλαδή την συνέπεια ανάμεσα σε σκέψεις και πράξεις.

Η κοινωνία, της οποίας οι πολίτες είναι άριστοι ή τείνουν να γίνουν άριστοι δεν μπορεί παρά να είναι και δίκαιη. Η δικαιοσύνη είναι το αποτέλεσμα μιας υγιούς και εναρμονισμένης κοινωνίας.

Τότε όταν η δικαιοσύνη γίνει πραγματικότητα δεν θα χρειάζονται ούτε νόμοι ούτε τιμωρίες. Αν δεν είναι ουτοπία, είναι πολύ μακρινή αυτή η κοινωνία, όπου οι νόμοι θα εκφράζονται αυθόρμητα στον άνθρωπο.

Τότε οι φυλακές θα κλείσουν για να γίνουνε ιδρύματα, η αστυνομία θα αλλάξει αντικείμενο εργασίας για να οργανώνει πολιτιστικές δράσεις και στα hot spots θα αθλούνται τα παιδιά όλων των εθνοτήτων.

Στο μεταξύ, εγώ εκεί ψηλά, παρέα μ΄ ένα βιβλίο να μαθαίνω… γιατί «η αγάπη για τη μάθηση είναι έμφυτη» μού το βεβαίωσε, προσωπικά εμένα, ο Αριστοτέλης.

ΥΓ: Η αριστεία είναι ρετσινιά: Τι σημασία έχει που το πήρε πίσω ο υπουργός; Αφού, ως γνωστόν, «γλώσσα λανθάνουσα αλήθεια λέγει».

ΕΛΕΝΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ

Banner Επαγγελματικός Κατάλογος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.