Ο αυτόματος πιλότος των πολιτικών

Ο αυτόματος πιλότος των πολιτικών

Οι βουλευτές της ελληνικής βουλής κατεβαίνουν στην αρένα της πολιτικής με καλές προθέσεις. Με διάθεση για δράση κι έτοιμοι να υπηρετήσουν το λαό. Προεκλογικά «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» να γίνουν πιστευτοί πως θα τα δώσουν όλα για το γενικό καλό και θα δουλέψουν για μας, τους πολλούς.

Είναι ειλικρινείς. Στην πορεία όμως το πράγμα χαλάει, κάτι στραβώνει.

Προσπαθώντας να βρω την αιτιολογία, ίσως και δικαιολογία, δηλαδή γιατί χαλάει η όλη υπόθεση, επιστράτευσα ψυχολογία κι ανθρωπιστικές επιστήμες.

Αλλά η δύσκολη πορεία είχε ξεκινήσει από πολύ νωρίτερα. (Εμείς είχαμε παντελή άγνοια). Από τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του κόμματος. Σα μαθητές στέκονται μπροστά σε ένα Γολγοθά επιτυχιών κι είναι όλα αυτά που πρέπει να κερδίσουν. Μια πρόκληση να αφήσουν ανεκμετάλλευτη θα τους πάρει από κάτω.

Στην κορφή της ανηφόρας βρίσκεται ο κομματικός μηχανισμός που θα δώσει τα εύσημά του. Τότε και μόνο τότε η εξέλιξη του μέλους στην ιεραρχία έχει κατοχυρωθεί. Από απλό μέλος γίνεται στέλεχος. Υπάρχει άμιλλα κι υγιής ανταγωνισμός.

Με την πάροδο του χρόνου, κι επειδή είναι εστιασμένοι σ΄ αυτό το στόχο χάνουν την επαφή τους με τους πολίτες.

(τη λέξη «λαός» εσκεμμένα δεν χρησιμοποιώ, άλλη φορά θα το εξηγήσω)

Βλέπουν πλέον την καριέρα τους στο κόμμα ως αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητάς τους. Συγχρόνως μαθαίνουν από τους συναγωνιστές μεθόδους περαιτέρω ανέλιξης. Κοιτάζουν με αγωνία τους πολιτικούς τους προϊσταμένους να πάρουν την έγκριση.

– Μπράβο, είσαι σωστός, προχώρα έτσι… μεταφράζουν το βλέμμα επιδοκιμασίας από τους ανωτέρους τους.

Από εκείνους κρέμεται το μέλλον τους, η προσωπική τους ζωή, η οικογενειακή τους ευτυχία. Η ηθική χαλαρώνει, η ένταση μεγαλώνει, αλλά… είναι πλέον στελεχάρες.

Στο μεταξύ έχει μπει ένα παραβάν ανάμεσα σ΄ αυτούς και τη συνείδησή τους. Δεν επικοινωνούν. Ίσως κάποια χαραμάδα έχει ξεχαστεί.

Το πράγμα χοντραίνει όταν στηρίζονται στην ιδιωτική χρηματοδότηση για την εκλογή τους ως βουλευτές. Το γενικό καλό πάει περίπατο. Έχει τσιμενταριστεί και η τελευταία χαραμάδα, που θα βοηθούσε σε μια αυτεπίγνωση.

Στην έδρα της Βουλής όταν πάρουν το λόγο το νερό έχει μπει στ΄ αυλάκι. Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη τι θα πουν. Αρκεί να γίνουν πιστευτοί. Συγκίνηση, πάθος, προσωπικές εμπειρίες να «κατεβαίνουν» στον κόσμο αυτά που λένε. Βέβαια, τα έχουν εγκρίνει από πριν τα συλλογικά τους όργανα.

Όργανα τα οποία τους ανέδειξαν και τους έβαλαν σε λειτουργία μαζί με τον αυτόματο πιλότο. Είναι ο λόγος που κι εμείς δεν ανησυχούμε για το ταξίδι της εξόδου από την κρίση.

Οι βουλευτές τώρα πατάνε σε γερά θεμέλια, τα ερείσματά τους είναι το ίδιο το κόμμα. Το κόμμα δεν αμφισβητείται, αποτελεί το θεμέλιο λίθο της κοινωνίας.

Ένα είναι σίγουρο. Δεν φταίνε οι πολιτικοί. Φταίει το σύστημα, φταίνε οι ξένοι κι ο ιμπεριαλισμός… Αυτοί είναι οι υπαίτιοι όλων των κακών που μας συμβαίνουν. Αδικία, διαφθορά, κοινωνικές ανισότητες.

Οι πολιτικοί είναι κι αυτοί μέρος του συστήματος, οπότε έχουν την ανοχή μας. Δεν είναι δα και θεοί. Να αλλάξουν ένα ολόκληρο σύστημα!

ΕΛΕΝΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ

Banner Επαγγελματικός Κατάλογος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.