Αντισταθείτε μωρέ! τι σας ζητάνε;

Αντισταθείτε μωρέ! τι σας ζητάνε;

Αντισταθείτε μωρέ! τι σας ζητάνε;
είπε ο Μαρξ και χάθηκε στο βάθος του χρόνου…

Ήτανε σοκ για μένα. Πολύ μεγάλη εμπειρία. Να έχω μπροστά μου το μεγαλύτερο στοχαστή, που επηρέασε όλη την ανθρωπότητα, και να μπορώ να τον ρωτήσω τόσα πράγματα! Όμως δεν κράτησε πολύ. Όνειρο ήτανε και πάει! Κρίμα, ήθελα μία και μοναδική συνέντευξη από εκείνον, με την οποία θα έλυνα τα προβλήματα της ανθρωπότητας μια και καλή!

Είχα πιει τρία ποτηράκια, που δεν το συνηθίζω, γενικώς, κάπνισα και ένα αρωματικό πουράκι, που δεν το συνηθίζω, γενικώς, κι έκλεισα με κάτι αλκοολούχο αμφιβόλου ποιότητας.

Οι άλλοι μιλούσαν μα εγώ χαλάρωνα στον καναπέ της φίλης μου που γιόρταζε τα γενέθλιά της.

Γλάρωσα, αν και είχε ανάψει η συζήτηση, όπως τον παλιό καλό καιρό, που συζητούσαμε θεωρητικά στις καφετέριες, μετά πηγαίναμε σε ταβέρνες και μας έβρισκε το πρωί να διαφωνούμε για τον Κορνήλιο ή το Μπακούνιν (μη με ρωτήσετε τώρα λεπτομέρειες, δεν θυμάμαι τίποτε συγκεκριμένο).

Αυτή η ατμόσφαιρα, όμως, με στοιχειώνει ακόμα και τώρα! Τι εποχή! Και τι επίπεδο συζητήσεων – δεν είχα πολλές γνώσεις, όμως άκουγα. Πάντα ήμουν καλή σ΄ αυτό.

Αποκοιμήθηκα λοιπόν, μ΄ αυτή τη νοσταλγική αίσθηση και όπως ήταν φυσικό, μπήκα στο όνειρο κάποιου άλλου. Εισχώρησα ύπουλα και πονηρά στο αμφιθέατρο της Νομικής να γίνω αυτήκοος μάρτυρας στο κατσάδιασμα από τον Κάρολο Μαρξ, που εξελισσόταν σε «εξάψαλμο» προς τους τοτινούς μου συντρόφους.

Σπίθες έβγαζε ο γερασμένος πια σύντροφος, κεραυνούς πετούσε, σαν άλλος Δίας και μεις τα χαϊβάνια είχαμε λουφάξει, μη τολμώντας να του αντιτάξουμε ένα επιχείρημα (εγώ παρακολουθούσα πίσω από μια κουρτίνα)
– Πού είναι, μωρέ, το τσαγανό σας; τι κάνατε τόσα χρόνια αφότου έφυγα; και καλά δεν κάνατε επανάσταση -αυτό δεν ήταν κι εύκολο- αμ΄ δεν προχωρήσατε και στο θεωρητικό, μια γραμμή δεν πήγατε παραπέρα τα συμπεράσματά μου για την κοινωνία του 20ού αιώνα. Το χειρότερο; Κολλήσατε σε κάποιες λέξεις…εργατική τάξη, μονοπώλια, καπιταλισμός… πού ζείτε, ήθελα να ξερα, πού; Εκατό χρόνια πριν; δεν υπάρχουν άλλες λέξεις να περιγράψουν την εποχή σας; Έχει έρθει ο κόσμος το πάνω κάτω και μιλάτε με όρους του προηγούμενου αιώνα…

Άντε να βγείτε να μιλήσετε με τους εργαζόμενους -δεν είναι μόνο οι εργάτες- υπάρχουν κι οι μισθωτοί, οι υπάλληλοι, οι μεροκαματιάρηδες, οι αυτοαπασχολούμενοι, αλλά και οι μικροαστοί – μη τους περιφρονείτε- κι οι άσχετοι, οι αδιάφοροι, οι ουδέτεροι, οι εαυτούληδες… Τι τους κάνετε αυτούς; Τους αγνοείτε; Συμμαχείτε προσωρινά;

Πιάστε τον παλμό του μέσου Έλληνα, τις αγωνίες των απλών ανθρώπων… οι άνθρωποι δεν χωρίζονται μόνο σε αστούς και εργάτες. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι -η πλειοψηφία- που στενάζει από την ανέχεια, είναι απελπισμένοι κι εσείς πέρα βρέχει…

Αντί να μονοιάσετε, για να χτυπήσετε το σύστημα, κάνετε πορείες «αγωνιστικής ετοιμότητας»…, καθίστε σ΄ ένα τραπέζι να τα συμφωνήσετε…

Το ακροατήριο άρχισε να αραιώνει, οι άδειες θέσεις να πληθαίνουν, μέχρι που κατάλαβα ότι ήμασταν ελάχιστοι.

Ο σύντροφος Κάρολος προσπαθούσε να ταρακουνήσει τους ακροατές (τον τύφλωναν οι προβολείς, οπότε δεν έβλεπε τι ψυχικό αναβρασμό προκαλούσε) κι εγώ σε δίλημμα:

Να βγω να τον ρωτήσω ή να μείνω στην αφάνεια; θα μπορούσα να του πάρω αποκλειστική συνέντευξη…και να το κάνω πρώτο θέμα σ΄ ολόκληρο τον κόσμο!

– Πώς να συντρίψουμε το σύστημα σύντροφε;
Θα μου απαντούσε, επίσης, πότε θα βγούμε από τα μνημόνια, αν είναι ωφέλιμο να πάρουμε νέα δάνεια ή τι προοπτικές έχει ο σημερινός πρωθυπουργός, αν μπορούμε να φτιάξουμε μια μεσογειακή συμμαχία… είχα τόσες ερωτήσεις, αλλά και τόσες ιδέες που θα με συμβούλευε πώς να τις προωθήσω…

– Πώς πρέπει να προχωρήσουμε σύντροφε;

Αυτή η τελευταία μου σφηνώθηκε στο μυαλό κι ήταν τόση η λαχτάρα μου να βγω απ΄ την κρυψώνα μου, που ένιωσα τον ιδρώτα να κυλά στο πρόσωπό μου και το στόμα μου ξερό.

Τινάχτηκα με αυξημένους παλμούς…στον καναπέ, αλίμονο! Ξεφτιλίστηκα η ανόητη! Έχασα την ευκαιρία της ζωής μου! Που μόνο μια φορά σου παρουσιάζεται… κι εγώ την πέταξα! Για πάντα!

ΕΛΕΝΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ

Banner Επαγγελματικός Κατάλογος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.