Εργασία ή παιχνίδι, αλλιώς κοιμηθείτε ελεύθερα

Εργασία ή παιχνίδι, αλλιώς κοιμηθείτε ελεύθερα

Τα παιδιά αγαπούν το παιχνίδι. Αυτό είναι σίγουρο. Εμείς αγαπάμε τα παιδιά, άρα κι εμείς αγαπάμε το παιχνίδι. (Τα προς τρίτο ίσα και μεταξύ τους ίσα). Κι ας μην το ομολογούμε. Ντρεπόμαστε.

Το παιδί δεν ντρέπεται για το παιχνίδι του γιατί, χωρίς να το καταλαβαίνει, βλέπει τον εαυτό του στο μέλλον.

Τα πρώτα ίχνη φανταστικής δράσης βρίσκονται στα παιδιά. Σαν συγγραφείς φτιάχνουν ένα καινούριο κόσμο, στον οποίο αυτά τα ίδια πρωταγωνιστούν πολύ σοβαρά.

Θυμάμαι τον ανιψιό μου, όταν έπαιζε μόνος του, με τα αυτοκινητάκια του, τον άκουσα να λέει, σε κάποιον φανταστικό οδηγό: «σιγά, ρε φίλε, θα τρακάρουμε…»

Τα παιχνίδια τους μπορεί να έχουν και ένταση και συγκίνηση γιατί το ζουν. Είναι η πραγματικότητα του μέλλοντός τους. Το παιχνίδι βοηθά το παιδί να μεγαλώσει γιατί προβάλλει τον εαυτό του στο μέλλον. Βλέπει πως έχει μεγαλώσει και κινείται με άνεση στην κοινωνία, αυτήν που αρχίζει να γνωρίζει δίπλα στους μεγάλους. Ενδόμυχα, κάνει την ευχή να γίνει αυτός που φαντάζεται. Είναι δικαιολογημένο και δεν έχει καμία ενοχή.

Όταν τα παιδιά μεγαλώσουν, εγκαταλείπουν το παιχνίδι. Ενήλικοι πια δεν παίζουν. Καλυμμένα ίσως.

Κάνουν αστεία, χιούμορ και παίρνουν την απόλαυση αυτή που άλλοτε τους έδινε το παιχνίδι. Φαινομενικά, παραιτούνται από το παιχνίδι.

Το αντικαθιστούν πλέον με τη φαντασίωση, δλδ τα όνειρα της ημέρας και χτίζουν «πύργους στην άμμο». Οι περισσότεροι το κάνουμε.

Η φαντασία του ενήλικα δεν έχει μελετηθεί όσο το παιχνίδι του παιδιού. Γιατί το παιδί δεν κρύβει τα παιχνίδια του από τους μεγάλους.

Αντίθετα, με τους ενήλικες, οι οποίοι θα προτιμούσαν να ομολογήσουν μια άσχημη πράξη παρά μια φανταστική εικόνα.  
Γιατί γνωρίζει πως οι άλλοι περιμένουν απ΄ αυτόν να δραστηριοποιείται στον πραγματικό κόσμο, αντί να ζει στη φαντασία του.

Ίσως δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις φαντασιώσεις του, ενώ ντρέπεται αφού τις θεωρεί ανεπίτρεπτες. Φαύλος κύκλος.

Τέτοιες αντιφάσεις βασανίζουν ομάδες ανθρώπων, οι οποίοι, αν δεν μιλήσουν σε κάποιο ειδικό, υποφέρουν.

Εδώ, πρέπει να επισημάνουμε πως οι ευτυχισμένοι ή μάλλον, οι δραστήριοι άνθρωποι δεν έχουν φαντασιώσεις. Μόνο οι ανικανοποίητοι και το κάνουν για να καλύψουν μια ανεκπλήρωτη επιθυμία ή να διορθώσουν, θα λέγαμε ποιητικά, την «ανεπαρκή πραγματικότητα» (τα συμπεράσματα αυτά είναι από διάλεξη του Σίγκμουντ  Φρόυντ που εδόθη στις 6/12/1907 & δημοσιεύτηκε στις αρχές του 1908 )

Για παράδειγμα, μια καλοαναθρεμμένη κυρία δεν θα ομολογήσει παρά ένα μίνιμουμ ποσοστό της ερωτικής της επιθυμίας.

Αντίστοιχα, ένας σωστός κύριος δεν θα δείξει ποτέ τις πηγές της αυτοπεποίθησής του. Οι πηγές του βρίσκονται πάλι στην παιδική του ηλικία, κατά την οποία απολάμβανε τα χάδια των γονέων και γενικά, των μεγάλων.

Η φαντασίωση σχετίζεται με το χρόνο στις τρεις φάσεις του: παρελθόν, παρόν και μέλλον. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι δηλαδή, η αφορμή δίνεται στο παρόν, αντλεί δύναμη από το παρελθόν για να εκπέμψει στο μέλλον (εγγύς ή απώτερο), την εικόνα που θέλει.

Κι επειδή το παρόν είναι πάντα εκεί, το αιώνιο παρόν, μπλέκεται με το μέλλον κι η επιθυμία είναι συνεχώς και αενάως παρούσα. Μέχρι την εκπλήρωσή της ή την νεύρωση.

Η αισιόδοξη εκδοχή βρίσκεται στα νυχτερινά μας όνειρα, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν γεύση από την εκπλήρωση μιας επιθυμίας. Αυτός είναι ο λόγος που κάποια όνειρα είναι ανεξήγητα.

 Αφορούν επιθυμίες που έχουν απωθηθεί, επειδή ντρεπόμαστε γι αυτές και τις παραμορφώνουμε.

Εν ολίγοις, υπάρχει δικλείδα ασφαλείας κι εκτόνωσης των επιθυμιών, οπότε μπορούμε να κοιμόμαστε ελεύθερα. Γίνονται διεργασίες, που αγνοούμε.

Δεν χρειάζεται όλα να τα καταλαβαίνουμε, αφού ο οργανισμός μας φροντίζει για την άμυνά του. Είναι η σοφία της φύσης.

Μας αφήνει μερικές φορές έκπληκτους πόσο καλά μπορεί να μας προφυλάξει ή να μας ειδοποιήσει για κάτι μελλούμενο…! Αρκεί να τον ακούμε. Να είμαστε παρόντες στις ανάγκες του… ψυχικές, νοητικές, σωματικές…

ΕΛΕΝΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ

Banner Επαγγελματικός Κατάλογος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.