Ποιος κυβερνά αυτόν τον κόσμο Μέρος 3ο

Ποιος κυβερνά αυτόν τον κόσμο Μέρος 3ο

εδώ είναι νηπιαγωγείο!!!…

… δεν κάνουμε ό,τι θέλουμε… να μην ξαναγίνει αυτό, σε παρακαλώ… Κάπως έτσι θα συνέχισε ο Διευθυντής του νηπιαγωγείου να μαλώνει ένα πεντάχρονο αγοράκι. Το μάλωσε γιατί δεν ήταν στην ώρα του, καθυστέρησε να μπει στην τάξη… άργησε!!! (προφανώς, οι γονείς δεν φρόντισαν να είναι εγκαίρως στο σχολείο του).

Γέλασα με την καρδιά μου, όταν μου το διηγήθηκαν.

Αυτά και άλλα παρόμοια συμβαίνουν στις χώρες του Προτεσταντισμού, στις χώρες που λατρεύουν τους κανόνες, τη συνέπεια, την εργατικότητα κι αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους.

Όμως φτάνουν πολλές φορές στα άκρα, όπως το παράδειγμα που ανέφερα παραπάνω.

Τους θαυμάζω για αυτή τη νοοτροπία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ενστερνίζομαι όλα όσα έχουν υιοθετήσει.
Τους ζηλεύω, γιατί οι χώρες αυτές είναι πάντα μέσα στην πρώτη δεκάδα του κόσμου είτε στις πλουσιότερες είτε στα κοινωνικά επιδόματα, την μικρότερη διαφθορά, τα καλύτερα πανεπιστήμια κ.ά…

Ποιες είναι αυτές; Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, Β. Γερμανία, Ελβετία, Αγγλία και επειδή η Αγγλία ήταν υπερδύναμη μεταξύ 1800 και 1900 μετέφερε αυτό το σύστημα αξιών στις αποικίες της ΗΠΑ, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Καναδά… Είναι οι χώρες που έκαναν τομές σε όλα τα επίπεδα και άλλαξαν την όψη του κόσμου. Δεν παραγνωρίζω, φυσικά, και τα αρνητικά που συνεπέφεραν όλες αυτές οι εξελίξεις.

(Παρόμοιοι προβληματισμοί με έκαναν να γράψω το κείμενο με τον τίτλο «ποιος κυβερνά αυτόν τον κόσμο;» και τη συνέχειά του «ο επαναστάτης που δεν ήθελε την επανάσταση»).

Ένα άλλο περιστατικό:

Ένας Έλληνας ταξιδιώτης νοίκιασε δωμάτιο σε μια πολυκατοικία να μείνει 2-3 μέρες. Η διαχειρίστρια, φυσικά, του έδωσε τον κανονισμό της πολυκατοικίας να ενημερωθεί. Ο δικός μας το έριξε στο συρτάρι και δεν ασχολήθηκε. Αναμενόμενο. Το βράδυ πήγε στην τουαλέτα και τράβηξε το καζανάκι. Μετά από λίγη ώρα χτυπάει το κουδούνι και βλέπει μια γιαγιά, φουρκισμένη να τον ρωτά:
– Ουρήσατε; κόκαλο ο ταξιδιώτης.
– Και τραβήξατε καζανάκι; και αμίλητος και κόκαλο ο ταξιδιώτης.

Αν είχε διαβάσει τον κανονισμό θα ήξερε πώς μετά τις δέκα το βράδυ δεν κάνουν φασαρία … ούτε καν με το καζανάκι της τουαλέτας. (άλλη μία ακρότητα που φέρνει και γέλιο, πιστεύω)

Και ένα τρίτο, πέρα από κάθε φαντασία.

Όπως θα ξέρετε, σ΄αυτές τις χώρες σπάνια διαδηλώνουν. Όταν το κάνουν θα πρέπει να είναι κάτι πολύ σοβαρό και το οποίο προβληματίζει, επί της ουσίας, τον κυβερνήτη.

Συνέβη λοιπόν, στην Ν. Ζηλανδία να διαδηλώσουν. Ακόμα κι εκεί! Για ποιο λόγο, λέτε;

Επειδή, άκουσον – άκουσον, ένας οικονομικός οργανισμός ήθελε να επιδοτήσει κάποιο προϊόν των αγροτών αυτής της χώρας.
– και τι μας περάσανε; ανάξιους να τα καταφέρουμε μόνοι μας; όχι δεν θέλουμε τις επιδοτήσεις τους. Φώναξαν εκείνοι και μείναμε άλλη μια φορά άλαλοι εμείς.

Και κλείνω αυτό το θέμα, που προσπάθησα σε τρία κείμενα να αναπτύξω.

Πολλές φορές ακούω γύρω μου να λένε «είμαστε μικρή χώρα… δεν έχουμε τη δύναμη… » άρα πρέπει οι ξένοι να μας χρηματοδοτούν. Αυτό υπονοούν. Και να μας βοηθούν με όλους τους τρόπους.

Και εδώ σας προκαλώ να ψάξετε ή να δείτε στο χάρτη την Ολλανδία. Είναι μια Πελοπόννησος κι η Στερεά Ελλάδα μαζί -σε μέγεθος. Κι όμως τα προϊόντα της κυκλοφορούν σ΄ ολόκληρο τον κόσμο και η παγκόσμια, οικονομική κρίση λίγο την επηρεάζει.

ΕΛΕΝΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
(Την έμπνευση να ασχοληθώ και να διαβάσω ιστορία μού την έδωσε η αγαπημένη καθηγήτρια Ιστορίας κ. Μαρία Ευθυμίου. Θα συνεχίσω να το κάνω. Είμαι ευγνώμων και την ευχαριστώ πολύ.)

Banner Επαγγελματικός Κατάλογος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.