Το ποτάμι της Γαλλικής Επανάστασης

Το ποτάμι της Γαλλικής Επανάστασης

Όταν Το ποτάμι της Γαλλικής Επανάστασης έγινε ρυάκι, κι η επαναστατική φλόγα καντηλάκι, τότε κι οι πρωτεργάτες όλης αυτής της ιστορίας έγιναν συνωμότες. Άρχισαν να κρύβονται, αλλά και να δημιουργούν μυστικές εταιρίες για να διατηρήσουν ζωντανή τη φλόγα της επανάστασης.

Μέρος αυτού του αναβρασμού, το 18ο αιώνα, ήμασταν κι εμείς, οι απανταχού Έλληνες. Κι η ελληνική υπόθεση έγινε ευρωπαϊκή… Στη συνέχεια τη γνώρισαν όλοι οι ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι του κόσμου.

Οι Ευρωπαίοι μάς υιοθέτησαν για να τους προσδώσουμε λάμψη…

Τι χρειαζόταν τότε η Ευρώπη που δεν είχε;

Η γηραιά ήπειρος μετά το σβήσιμο της Γαλλικής Επανάστασης, το 1815, χρειαζόταν ανατροφοδότηση του οράματός της.

Οι μοναρχίες ανασυγκροτούνταν με την Ιερή Συμμαχία κι επικρατούσε φόβος και σκοταδισμός. Επικεφαλής ο Μέτερνιχ. Κι ενώ τα ποτάμια των νέων ιδεών στέρευαν, εν τούτοις κυλούσαν υπόγεια διαβρώνοντας τα θεμέλια μιας Ευρώπης, που χρειαζόταν ανακαίνιση. Γι αυτό το λόγο, δρούσαν μασονικές στοές και συνωμοτικές ομάδες, οι οποίες είχαν προωθηθεί πλέον σε πολιτικές συζητήσεις.

Στις κουβέντες τους δανείζονταν λέξεις από την παράδοση και τη θρησκεία για να γίνουν κατανοητά τα μηνύματα που έστελναν σ΄ όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αμφισβητούσαν την αυταρχισμό των εξουσιών κι ανέπτυξαν κινήματα ευαισθησίας κι ανθρωπισμού. Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην Νότιο Αμερική.

Όμως τα κινήματα στον υπόλοιπο κόσμο δεν είχαν την ίδια απήχηση μ΄ αυτό που συνέβαινε εδώ, στον ελληνικό χώρο.
Ο Σουλτάνος της οθωμανικής αυτοκρατορίας δεν ήταν μόνο τύραννος, όπως σε κάθε αυτοκρατορία. Ήταν ένας τύραννος που αντιπροσώπευε τη «βάρβαρη Ανατολή».

Στην Ανατολή δεν έφτασε ποτέ ο διαφωτισμός. Αντίθετα, στους Χριστιανούς, έστω και διασπασμένους, υπήρχε πάντα μια βάση συνεννόησης. Έτσι, η εναντίωση των Ευρωπαίων κατά των Οθωμανών είχε υπόβαθρο πολιτισμικό.

Παράλληλα, η Δύση διψούσε για ένα πρότυπο νέο και ρωμαλέο, μακριά απ΄τα δικά της, τα φθαρμένα.
Αυτό το εύρισκε στην ελληνική αρχαιότητα, η οποία είχε προσλάβει οικουμενικές διαστάσεις. Σαν νησίδα στους αιώνες, η Αρχαία Ελλάδα διατήρησε τους κώδικες για τη βελτίωση της ζωής στη γη.

Αυτό το κίνημα που αναπτυσσόταν στον προηγμένο κόσμο έκανε εντύπωση στους δυσαρεστημένους Έλληνες. Τους αφορούσε τόσο, ώστε να βρουν τα ερείσματα επανασύνδεσης με την ελληνική αρχαιότητα. Και τα βρήκαν. Στην ζωντανή, ελληνική γλώσσα.

Η σύνδεση της ελληνικής αρχαιότητας και των ανθρώπων του 17ου αιώνα, που μιλούσαν ελληνικά, βρήκε σύμφωνους όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους.
Οι φυσικοί διάδοχοι των Αρχαίων Ελλήνων ήταν τούτοι δω. Οι άνθρωποι της βαλκανικής χερσονήσου.

Σ΄αυτή τη φάση, αρχαιολάτρες Δυτικοί κι επαναστάτες Ρωμιοί συναντήθηκαν σ΄ αυτό το κομμάτι γης για ένα σκοπό.
Την αναγέννηση ενός έθνους. Ιδανικού για τους ρομαντικούς…
(συνεχίζεται)

Ελένη Κωνσταντοπούλου

Banner Επαγγελματικός Κατάλογος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.