Κίνδυνος φωτιάς στην Αττική: Οι «κόκκινες» περιοχές που ανησυχούν την Πυροσβεστική

Στο «κόκκινο» βρίσκονται 18 περιοχές της Αττικής, στις οποίες υπάρχει κίνδυνος για την εκδήλωση φωτιάς, κάτι το οποίο προκαλεί ανησυχία στην Πυροσβεστική.
Πριν καν ξεκινήσει και τυπικά το καλοκαίρι η πρώτη μεγάλη φωτιά έσπειρε την καταστροφή αφήνοντας πίσω τις χιλιάδες στρέμματα στάχτη, κατεστραμμένες περιουσίες προκαλώντας μεγάλο περιβαλλοντικό πλήγμα.

Η ετοιμότητα του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης δοκιμάστηκε πολύ σύντομα. Πρόσφατα έγινε ευρεία σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμού ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκίνησε την 1η Μαΐου.

Η προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου περιλάμβανε την χαρτογράφηση των επικίνδυνων περιοχών της χώρας μέσω των ειδικών μοντέλων προσομοίωσης.

Αυτά τα σημεία σε όλη την χώρα φτάνουν τα 31. Σύμφωνα με τον Σκάι, τα 18 από αυτα είναι στην Αττική και τα 13 στην περιφέρεια. Σε αυτές τις περιοχές δεν έχουν γίνει αποψιλώσεις και αντιπυρικές ζώνες.

Ο «χάρτης» των κόκκινων περιοχών

Λαυρεωτική-Κερατέα

Μαρκόπουλο-Μεσογαίας

Ραφήνα-Πικέρμι

Σπάτα-Λούτσα

Νέα Μάκρη-Μαραθώνας

Εκάλη-Νέα Ερυθραία

Κρυονέρι-Άνοιξη-Δροσιά-Ροδόπολη-Διόνυσος

Κάλαμος-Μαρκόπουλο, Ωρωπός, Αφίδναι

Θρακομακεδόνες-Μενίδι

Μάνδρα-Βίλια

Αιάντειο Σαλαμίνας

Αποψίλωση και αντιπυρικές ζώνες μόνο Ιπποκράτειο Πολιτεία και Τατόι

Το «αφεντικό» της εναέριας πυρόσβεσης

Με στόχο τις μόνιμες εναέριες «περιπολίες» από αρχές Ιουνίου μισθώνουμε με σύμβαση έργου:

-6 αεροπλάνα AIR TRACTOR Fire Boss

-Διαθέτουν αυτονομία πτήσης 5 ώρες

-και 3 τόνοι χωρητικότητας νερού

Παράλληλα, υπάρχει προοπτική αγοράς 30 τέτοιων αεροσκαφών καθώς το κόστος αγοράς είναι 3-4 εκατομμύρια ευρώ το καθένα.

Θα προβαίνουν σε εναέριες περιπολίες έμφορτα, εναλλάξ τις κρίσιμες ώρες και σε περιοχές που ο χάρτης επικινδυνότητας τις έχει χαρακτηρίσει πορτοκαλί και κόκκινες, προκειμένου να προβαίνουν σε άμεσες ρίψεις νερού στην περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς σε αρχικό στάδιο.

Εδώ έρχεται το κλασικό μότο των πυροσβεστών πως μια φωτιά στην αρχή σβήνει με ένα ποτήρι νερό, στη συνέχεια με έναν κουβά και μετά την κυνηγάς. Το 3ο στάδιο επιχειρείται να αντικατατασταθεί με 3 τόνους νερού από αυτά τα αεροπλάνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.