Σπύρος Λογοθέτης: «Αξίζει να ζει κανείς για ένα όνειρο- Για το όνειρό του»

Σπύρος Λογοθέτης: «Αξίζει να ζει κανείς για ένα όνειρο- Για το όνειρό του»

Συνέντευξη στην Κατερίνα Φραγκουλάκη

Ένας αθλητής με στόχο και όνειρο. Ένας άνθρωπος που ζει με πάθος τη ζωή. Ο Σπύρος Λογοθέτης, ο ένατος Έλληνας στην ιστορία, που συμμετείχε στο «Marathon des Sables στο Μαρόκο», μιλάει αποκλειστικά στην εφημερίδα μας, περιγράφοντας καρέ- καρέ όλα όσα βίωσε και έζησε την περίοδο που αγωνιζόταν για καλό σκοπό .
Σε μια συνέντευξη από καρδιάς, ο Σπύρος μου αποδεικνύει τόσο με τα λόγια του όσο και με τις πράξεις του πως αξίζει να ζει κανείς για ένα όνειρο- Για το όνειρό του.
Και εγώ δεν έχω παρά να του ευχηθώ κάθε επιτυχία γιατί την αξίζει.

Είστε ο ένατος Έλληνας στην ιστορία, που συμμετείχε στο «Marathon des Sables στο Μαρόκο». Περιγράψτε μου αυτήν την εμπειρία- Φτάνετε εκεί και…

Πράγματι είμαι ο ένατος. Ήμουν αρκετά καλά προετοιμασμένος τόσο σωματικά και ψυχικά, όσο και ψυχολογικά. Κατά κάποιο τρόπο ήξερα ακριβώς τι θα αντιμετώπιζα. Βέβαια αρχίζεις και νιώθεις το μεγαλείο αυτής της εμπειρίας, όταν πια φτάσεις εκεί.
Ότι κι αν σου έχουν πει, σου έχουν διηγηθεί, έχεις δει, έχεις διαβάσει, δεν είναι αρκετά. Φτάνεις εκεί και αρχίζεις πια και ζεις το ταξίδι της απόφασής σου. Το ταξίδι είναι ωραίο.
Άλλωστε όταν για πρώτη φορά ζεις μια τόσο δυνατή εμπειρία, είναι σχεδόν αδύνατον να μην σου αρέσει. Δεν μπορώ να σας κρύψω τον ενθουσιασμό μου.
Και ναι, είμαι ο ένατος Έλληνας στην ιστορία και μάλιστα με την καλύτερη απόδοση κατά 2 ώρες. Η επιτυχία μου αυτή σίγουρα αποτέλεσε ένα εξτρά κίνητρο. Ξέρετε είναι κάτι που δεν περίμενα πως θα μπορούσα να καταφέρω. Άλλωστε δεν ήταν αυτός ο στόχος μου. Σκοπός μου ήταν να φτάσω εκεί, να ζήσω την εμπειρία, το ταξίδι. Και να μεταφέρω το δικό μου προσωπικό μήνυμα στον κόσμο. Όσο για την καλύτερη μου επίδοση; Ενημερώθηκα από ένα φίλο. Είχα μάλιστα και ένα τραυματισμό. Ένιωσα για λίγο μια μικρή απογοήτευση. Τη στιγμή λοιπόν εκείνη που εγώ ήμουν στενοχωρημένος, μου τηλεφωνεί ένας φίλος και μου λέει: «Μη στενοχωριέσαι, έχεις την καλύτερη απόδοση, από όλους τους Έλληνες που έχουν λάβει μέρος έως και σήμερα στο «Marathon des Sables στο Μαρόκο». Ηρέμησα, μόλις μου έδωσε αυτή την πληροφορία.

Μου είπατε πως σκοπός σας ήταν να μεταφέρετε στον κόσμο ένα μήνυμα. Ποιο ήταν αυτό κ. Λογοθέτη;

Όλοι γεννιόμαστε με τα ίδια χαρίσματα. Είναι στο χέρι μας, πως θα διαχειριστούμε τη ζωή μας. Που θα φτάσει τελικά ο καθένας. Και το δικό μου μήνυμα είναι πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Οι άνθρωποι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Εγώ ξεκίνησα με ένα μικρό υπόβαθρο στο τρέξιμο. Και αποφάσισα να τρέξω στον πιο δύσκολο Μαραθώνιο του πλανήτη. Όταν αποκάλυψα την απόφασή μου κανείς δεν πίστευε πως θα μπορούσα να τα καταφέρω. Έμοιαζε με τρέλα. Εγώ όμως απέδειξα τη δύναμή μου. Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που ήθελα να μεταφέρω. Ότι όταν κάτι το θες τόσο πολύ δεν υπάρχει περίπτωση να μην το καταφέρεις. Έπειτα τα μηνύματα είναι πολλά.
Οι εμπειρίες που βιώνεις και τις μεταφέρεις με τις περιγραφές σου. Εμπειρίες που αγγίζουν το μυαλό, τη ψυχή αλλά και το ίδιο το σώμα. Φυσικά δεν σας κρύβω πως και ο φόβος υπήρχε και η ανασφάλεια πρωταγωνιστούσε. Την τέταρτη μέρα είχα και ένα τραυματισμό. στο δωδέκατο χιλιόμετρο και ήξερα πως είχα να περπατήσω άλλα 65 χιλιόμετρα. Δεν είχα υπολογίσει αυτή την άτυχη στιγμή μου και δεν είχα προπονηθεί για κάτι τέτοιο. Άλλη προπόνηση χρειάζεται το τρέξιμο και άλλη το περπάτημα. Οπότε έπρεπε να αλλάξω όλη μου τη τακτική. Από το τι θα φάω, πως θα πίνω το νερό μου, πως θα παίρνω τα άλατά μου. Εμπειρίες που για να βρεις τη λύση πρέπει πρώτα να τις βιώσεις. Έτσι ανακάλυψα ένα ακόμα κομμάτι του εαυτού μου.

Περιγράψτε μου μια στιγμή από την παραμονή σας εκεί που δεν θα ξεχάσετε

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που μου γύρισε ο αστράγαλος τη τέταρτη μέρα.
Στόχος μου ήταν να τερματίσω τον αγώνα. Να επιστρέψω και να μεταφέρω στον κόσμο ιστορίες. Και από το πουθενά κατάφερα να τερματίσω στο γκρουπ των ελίτ. Ανάμεσα στους πρώτους 50. Με αθλητές που είχαν βιώσει αυτή την εμπειρία αρκετές φορές. Δίπλα σε παγκοσμίου κλάσης αθλητές. Δεν πίστευα τι είχα καταφέρει. Καθόμασταν στη γραμμή της εκκίνησης. Οι 50 πρώτοι, -οι ελιτ-, ξεκινούσαμε τρεις ώρες μετά από τους υπόλοιπους αθλητές. Ένιωθα υπερήφανος για όσα είχα καταφέρει. Εκείνη η ημέρα ήταν επεισοδιακή για εμένα. Ξεκίνησα αρκετά καλά, είχα θέσει ως στόχο μου να τερματίσω με την πρώτη γυναίκα, δηλαδή στις 9.30 ώρες Γεγονός που θα με έφερνε στην 22η θέση της γενικής κατάταξης. Στο 12ο χιλιόμετρο περνάω πάνω από μια αποξηραμένη λίμνη, με μαλακά κομμάτια με το πόδι μου να βουλιάζει.
Και όπως ήταν το ελικόπτερο πάνω από το κεφάλι μας στα 30 μέτρα και το κοιτούσα, το μυαλό μου αφέθηκε. Δεν ήμουν συγκεντρωμένος, με αποτέλεσμα να μου γυρίσει το πόδι. Ο πόνος με χτύπησε στο γόνατο. Και όταν πήγα να πιω νερό και αποφάσισα να τρέξω ξανά, ο πόνος μου είχε «κλειδώσει» το γόνατο. Η στιγμή αυτή με λύγισε ψυχολογικά.
Προετοιμαζόμουν για αυτό τον αγώνα ενάμιση χρόνο. Τον περίμενα με μεγάλη αγωνία και δεν ήξερα αν τελικά μετά από αυτό το τραυματισμό θα μπορούσα να τερματίσω. Είχα μπροστά μου άλλα 110 χλμ συνολικά για να πάρω το μετάλλιο και να περάσω τη γραμμή του τερματισμού. Έπρεπε εκείνη τη στιγμή να σκεφτώ γρήγορα πως έπρεπε να διαχειριστώ τ’ όλο θέμα. Ήταν η 4η μέρα. Ένιωθα κουρασμένος. Δεν είχα κάνει μπάνιο για 4 ολόκληρες μέρες. Η ζέστη με είχε ταλαιπωρήσει. Έλλειψη ύπνου. Καταστάσεις που δεν σε βοηθούν να πάρεις σωστές αποφάσεις. Συνέχισα περπατώντας βγάζοντας άλλο πλάνο. Ένα plan B. Στόχος μου πλέον ήταν να περπατήσω στις 14 ώρες αντί για εννιάμισι. Τελικά τερμάτισα στις 13ώρες και 45 λεπτά. Την ίδια ημέρα μάλιστα μου έσπασε και το παγούρι που είχα το νερό μου, έχασα και τα ακουστικά μου, οπότε ήταν 65 βασανιστικά χιλιόμετρα.
Όταν έφτασα στη σκηνή μου το βράδυ αποφάσισα να αφιερώσω μια ώρα σκεπτόμενος όλα όσα μου είχαν συμβεί κατά τη διάρκεια της μέρας. Τα λάθη μου. Μόνο μια ώρα όμως, όχι παραπάνω. Δεν ήθελα να πέσω άλλο ψυχολογικά. Άλλωστε και η ζωή έτσι είναι, γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Στόχος; Να βρεις τελικά το τρόπο και να ξεπεράσεις την όποια δυσκολία. Αν ήταν όλα ρόδινα δεν θα υπήρχε εξέλιξη.

Αντιμετωπίσατε αυτές τις δυσκολίες με τη ψυχή ή το μυαλό;

Σίγουρα πρωταγωνίστησε το μυαλό και η λογική αλλά αν δεν υπήρχε η ψυχούλα δεν θα μπορούσα να καταφέρω τίποτα.

Αξία έχει ο στόχος ή το ταξίδι;

Το ταξίδι! Και το ταξίδι το βίωσα έντονα μόλις τελείωσε ο αγώνας γιατί δεν είχα θέσει κάποιον άλλο στόχο. Και δεν ξέρω αν θέλω να έχω κάποιον άλλο στόχο. Γιατί όπως ήδη σας είπα ξεκίνησα το τρέξιμο από το 0. Τους τελευταίους μάλιστα 12 μήνες είχα αφιερώσει όλη μου τη ζωή για αυτό το στόχο. Κοιμόμουν και ξυπνούσα με αυτή τη σκέψη. Το ταξίδι αυτό ήταν μαγικό γιατί ανακάλυψα περισσότερο εμένα. Βρήκα νέους φίλους. Βίωσα μοναδικές εμπειρίες. Είτε πρώτος είτε τελευταίος να τερμάτιζα, σίγουρα το ταξίδι θα ήταν το ίδιο.

Τα μηνύματα χιλιάδες στα social media και η αγάπη τεράστια του κόσμου. Τα όμορφα αυτά λόγια υπήρξαν η δύναμή σας τις μέρες που βρισκόσασταν στην Έρημο Σαχάρα;

Η αγάπη πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα που πήρα από τον κόσμο ήταν το στήριγμά μου. Δεν την περίμενα. Ήξερα πως είχα δίπλα μου την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους συγγενείς μου. Δεν περίμενα όμως όλη αυτή την αγάπη από ανθρώπους που δεν με γνώριζαν και που όμως μου την έδωσαν απλόχερα και τους ευχαριστώ για αυτό. Το Αγκίστρι, η Αίγινα, άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, φίλοι από το εξωτερικό στάθηκαν δίπλα μου. Και δεν θα ξεχάσω πως κάθε απόγευμα γύρω στις 7 περνούσε μια κοπέλα και μας έδινε τα email, που έστελνε ο κόσμος. Τα εκτύπωναν και μας τα έδιναν. Όλοι είχαν από μια σελίδα και εγώ είχα φτάσει στο σημείο σε μια μέρα να μου δώσουν 8 σελίδες με μηνύματα. Ήρθα κοντά με ανθρώπους που δεν το περίμενα.
Ίσως να αποτελέσατε και πρότυπο για τα παιδιά τους.
Φυσικά. Μάλιστα μου αποκάλυψαν πως τα παιδιά παρακολουθούσαν ανελλιπώς την προσπάθειά μου.

Μιλήστε μου για τον τραυματισμό σας

Στενοχωρήθηκα, Ό,τι περνούσε από το χέρι μου μέχρι και εκείνη τη μέρα το είχα κάνει. Δεν παρέλειψα τίποτα. Απλά βίωσα μια άτυχη στιγμή. Στενοχωρήθηκα. Δεν θύμωσα. Ένα παράπονο υπήρχε μέσα μου που διήρκεσε μόνο μια ώρα εφόσον τερμάτισα. Την επόμενη μέρα ξεκίνησε κάτι σαν αγώνας αποθεραπείας για το γόνατό μου. Ήμουν ξαπλωμένος όλη μέρα, είχα τοποθετήσει κάποιους επιδέσμους με σκοπό να το πιέζουν κατά κάποιο τρόπο, έκανα μασαζ μόνος μου. Είχα μπροστά μου μια ακόμα μέρα, με 42χλμ.

Συμμετείχατε στον πιο δύσκολο Μαραθώνιο του κόσμου. Θα λαμβάνετε μέρος για δεύτερη φορά;

Σίγουρα. 100%. Πρώτο γιατί ζει μέσα στην ψυχή μου ένα παράπονο για τη γενική κατάταξη, για το που τερμάτισα. Τελείωσα τον αγώνα και δεν ένιωσα κουρασμένος. Και δεν το περίμενα αυτό. Ήθελα να τερματίσω και να νιώσω ένα πτώμα. Να καθίσω στο κρεβάτι μου για 2 εβδομάδες. Αυτή την εμπειρία δεν τη βίωσα. Τη δεύτερη φορά λοιπόν που θα πάω η οπτική μου θα είναι πιο ανταγωνιστική, πιο επαγγελματική. Αλλά η φιλοσοφία μου δεν θα αλλάξει.

Θέλετε να βγείτε νικητής;

ΝΑΙ! Ο καθένας που ασχολείται με το τρέξιμο και με αυτές τις αποστάσεις θα ήθελε μια θέση στο βάθρο.

Αλήθεια, ποιο είναι το αγαπημένο σας μότο;

Δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ μότο, όμως αγαπώ πολύ μια φιλοσοφία, μια στάση ζωής και την ακολουθώ: «Μην κάνεις ποτέ αυτό που ΔΕΝ θες να σου κάνουν». Κάποιο συγκεκριμένο μότο από αυτά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δεν έχει κερδίσει την προσοχή μου. Θα αποκτήσω μόνο αν «γεννηθεί» κάτι μέσα από εμένα τον ίδιο, από τη ζωή, τις εμπειρίες μου. Μου αρέσει όμως να δίνω συμβουλές. Όπως να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και ότι αισθάνεσαι Το καθετί θέλει το χρόνο του. Και δεν πρέπει να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με κανέναν άλλον. Αντιθέτως καθημερινά πρέπει να δίνουμε τη δική μας μάχη ώστε να γινόμστε καλύτεροι.

Αξίζει να ζει κανείς για ένα όνειρο κ. Λογοθέτη;

Δεν το συζητώ! Με σιγουριά σας λέω πως αξίζει να ζει κανείς για ένα όνειρο- Για το όνειρό του. Η ζωή είναι μια τρέλα. Εγώ για το όνειρό μου μπορώ να ρισκάρω τα πάντα. Η ζωή χρειάζεται αυτή τη τρέλα. Και το ονειρο είναι το μόνο που μας έχει απομείνει. Όλοι πρέπει να κάνουμε όνειρα. Να τα κυνηγάμε και να κοιτάμε πάντα μπροστά. Να μην γυρίζουμε το κεφάλι μας πίσω. Πάντα μπροστά!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.