Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία του Παρθενώνα – Από το 1839 (φωτο)

Στην εικόνα περιλαμβάνεται και το μικρό τζαμί στη μόνη σωζόμενη φωτογραφική αποτύπωσή του

Την πρώτη φωτογραφική απεικόνιση του Παρθενώνα από το μακρινό 1839 δημοσιεύει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο επί 23 χρόνια υπεύθυνος φωτογράφος της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, Σωκράτης Μαυρομμάτης.

Όπως γράφει πρόκειται για την πρώτη εικόνα του δωρικού ναού μετά την ανακάλυψη της Δαγκεροτυπίας τον Αύγουστο του 1839, δύο μήνες αργότερα από τον Pierre-Gustave Joly de Lotbinière.

Όπως λέει, στην εικόνα περιλαμβάνεται και το μικρό τζαμί στη μόνη σωζόμενη φωτογραφική αποτύπωσή του.

Η ανάρτηση του κ. Μαυρομμάτη

«Η πρώτη εικόνα του Παρθενώνα μετά την ανακάλυψη της Δαγκεροτυπίας τον Αύγουστο του 1839, γίνεται δύο μήνες αργότερα από τον Pierre-Gustave Joly de Lotbinière. Η Δαγκεροτυπία δεν μπορούσε να αναπαραχθεί και έτσι αντιγράφεται σε χαρακτικό από τον Frédéric Martens για να τυπωθεί στο λεύκωμα «Excursions Daguerriennes», (οι πρωτότυπες Δαγκεροτυπίες έχουν μάλλον χαθεί). Στην εικόνα περιλαμβάνεται και το μικρό τζαμί στη μόνη σωζόμενη φωτογραφική αποτύπωσή του. Το 1842 ο Joseph-Philibert Girault de Prangey, επισκέπτεται την Αθήνα και φωτογραφίζει ξανά τον Παρθενώνα αλλά όχι την Βορειο-Δυτική του πλευρά που είναι αυτή που βλέπεις μπαίνοντας από τα Προπύλαια όπως η εικόνα του Lotbinière, αλλά την Νοτιο-Ανατολική. Το τζαμί μόλις έχει απομακρυνθεί και διακρίνονται τα ξύλινα ικριώματα της επέμβασης»

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.