Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου: Περιηγηθείτε διαδικτυακά στην έκθεση «Διάλογοι, αλληλοδράσεις: Ελληνογαλλικό αρχείο Δημοσθένη Αγραφιώτη»

Η έκθεση Διάλογοι, αλληλοδράσεις: Ελληνογαλλικό αρχείο Δημοσθένη Αγραφιώτη θα παρουσιάσει τη δωρεά που πρόσφερε στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου ο ποιητής και καλλιτέχνης διαμέσων, Δημοσθένης Αγραφιώτης. Η δωρεά πραγματοποιήθηκε το 2019 και εντάσσεται στη μακροχρόνια και ουσιαστική σχέση ανάμεσα στην ελληνική και τη γαλλική τέχνη και διανόηση. Στόχος της ήταν «να αποδώσει τιμή στην ελληνογαλλική παιδεία του ζωγράφου Γουναρόπουλου».

Η δωρεά περιλαμβάνει δύο έργα του Αγραφιώτη, ντοκουμέντα της διεθνούς, πολυσχιδούς δραστηριότητάς του και μια σειρά από γαλλικές περιοδικές εκδόσεις που επηρέασαν βαθιά τον καλλιτέχνη, συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών Critique (147 τεύχη) και Le Cahier du Refuge (173 τεύχη).

Το μηνιαίο περιοδικό Critique, του ιστορικού εκδοτικού οίκου Les Éditions de Minuit, πρωτοκυκλοφόρησε το 1946 με ιδρυτή τον Georges Bataille και εξακολουθεί να αποτελεί μέχρι σήμερα βήμα για τη διεθνή λογοτεχνική, φιλοσοφική και γενικότερα πνευματική πρωτοπορία. Το Le Cahier du Refuge αποτελεί ένα δελτίο (bulletin) και ταυτόχρονα ένα υποδειγματικό μέσο τεκμηρίωσης της δραστηριότητας του cipM Centre international de poésie Marseille (Διεθνές κέντρο ποίησης Μασσαλία). Το Κέντρο στοχεύει στην προβολή της ποίησης σε όλες της τις εκφάνσεις μέσα από την παρουσίαση ενός ευρέως φάσματος καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων από τη διεθνή πειραματική σκηνή.

Διάρκεια έκθεσης: 17 Φεβρουαρίου – 31 Μαρτίου 2021

Μέχρι τη λήξη των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με τα οποία τα μουσεία εξακολουθούν να είναι κλειστά για το κοινό, η έκθεση θα είναι διαθέσιμη μόνο σε ψηφιακή μορφή στον ιστότοπο του μουσείου, στην ενότητα «Εκθέσεις» (https://gounaropoulos.gr/exhibitions/), από τις 17 Φεβρουαρίου.

Επιμέλεια:

Διονυσία Γιακουμή, Δρ Ιστορίας της τέχνης-Επιμελήτρια, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Μανόλης Καρτεράκης, Ιστορικός τέχνης-Επιμελητής, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, 11:00-12:30

«Ο δωρητής Δημοσθένης Αγραφιώτης και η τέχνη της εποχής του»

ομιλητές: Διονυσία Γιακουμή, Μανόλης Καρτεράκης, Δημοσθένης Αγραφιώτης

Συζήτηση

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, 11:00-12:00

Από το ελληνογαλλικό αρχείο του Δημοσθένη Αγραφιώτη (Α’ Μέρος)

«H αποκλειστικότητα της κριτικής στη γαλλική επιθεώρηση Critique»

ομιλητής: Βαγγέλης Μπιτσώρης, Συγγραφέας-Μεταφραστής

«Κριτική και Επιστήμες του Ανθρώπου»

ομιλητής: Γιώργος Αραμπατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συζήτηση

Σάββατο 20 Μαρτίου, 11:00-12:30

Από το ελληνογαλλικό αρχείο του Δημοσθένη Αγραφιώτη (Β’ Μέρος)

«Το Διεθνές κέντρο ποίησης Μασσαλία (CipM) και το περιοδικό Le Cahier du Refuge»

ομιλήτριες: Κατερίνα Γούλα, Μεταφράστρια

Φανή Σωφρονίδου, Διδάσκουσα μετάφρασης

Σχόλιο του Δημοσθένη Αγραφιώτη για τη συλλογή των περιοδικών του

Συζήτηση

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom, στον σύνδεσμο που θα εμφανίζεται στον ιστότοπο του μουσείου, στην ενότητα «Εκθέσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.