Υπουργείο Πολιτισμού για Μυκήνες: «Η συχνή αποψίλωση έσωσε μεγάλο κομμάτι του αρχαιολογικού χώρου»

Το πρωί της Τρίτης εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησαν αυτοψία στις Μυκήνες, μετά την φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή και τόνισαν ότι η συχνή αποψίλωση που γινόταν στο παρελθόν έσωσε από την καταστροφή.

Η Τζένη Βελένη, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης κ. Μαρία Μερτζάνη μαζί με τη Έφορο Αργολίδας κ. Άλκηστη Παπαδημητρίου, περιήλθαν όλο τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και διενήργησαν ενδελεχή και  πολύωρη αυτοψία.

«Μετά από την αυτοψία που διενεργήσαμε σήμερα, διαπίστωσα ότι έγινε η λιγότερη δυνατή φθορά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Ευτυχώς, δεν έχουν πάθει βλάβη τα οικοδομικά κατάλοιπα, πράγμα το οποίο πιστοποίησε και η παρουσία της διευθύντριας Συντήρησης κ. Μαρίας Μερτζάνη. Τα κατάλοιπα της φωτιάς είναι διαχειρίσιμα και μπορεί ο χώρος στο επόμενο χρονικό διάστημα να αποκατασταθεί», είπε.

Όπως τόνισε η κα. Βελένη είναι υψίστης σημασίας η «πρόνοια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας να αποψιλώνει τον χώρο καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη μη παραμονή επί μακρόν της φωτιάς, η οποία διήλθε με μεγάλη ταχύτητα».

Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης στις Μυκήνες
«Πολύ σύντομα η Εφορεία θα αποκαταστήσει, με τους δικούς της συντηρητές και εργατοτεχνίτες, αλλά και με τη βοήθεια των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, τον χώρο. Θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει συνεργασία με τον Δήμο, ώστε να υπάρξει σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης» είπε η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

H προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης κ. Μαρία Μερτζάνη, δήλωσε τα εξής: «Πρόκειται για την καλύτερη δυνατή εκδοχή. Αυτό οφείλεται στη εξαιρετική δουλειά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Η συστηματική  αποψίλωση του χώρου στάθηκε σωτήρια». Όπως τόνισε η κα. Μερτζάνη μόνο σε ένα μικρό σημείο -της τάξης των 4 τετραγωνικών- εντοπίζεται ένα πρόβλημα, αλλά κατάσταση του είναι διαχειρίσιμη.

Η φωτιά πέρασε, αλλά δεν προκάλεσε βλάβες στους λίθους των Μυκηνών

«Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του μνημείου, η φωτιά πέρασε αλλά δεν προκάλεσε βλάβες στους λίθους. Εντοπίζεται μια μικρή χρωματική αλλοίωση σε ορισμένα σημεία, στον  φυσικό βράχο, όχι σε δομικούς λίθους η οποία είναι επίσης  αναστρέψιμη. Η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου είναι πολύ καλή και απολύτως διαχειρίσιμη», συνέχισε η κα. Μερτζάνη.

Ανοιχτός ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών
Ως  τις 16:00 η ώρα είχαν επισκεφθεί τον χώρο 240 επισκέπτες, με αναλογία περίπου 80 Ελληνες και 160 ξένοι. Όπως λένε οι εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού, διατύπωναν όλοι την ικανοποίησή τους  ότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανέγγιχτος και ότι το Μουσείο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.