Ο «Γιατρός με το Στανιό», μας χάρισε μια όμορφη και ξεχωριστή βραδιά

Ο «Γιατρός με το Στανιό», μας χάρισε μια όμορφη και ξεχωριστή βραδιά

Γράφει η Κατερίνα Φραγκουλάκη

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Μολιέρου,«Γιατρός με το Στανιό», είχε την ευκαιρία χθες να απολαύσει το κοινό στη 3Η Μαρίνα Γλυφάδας.
Σε ένα κατάμεστο από κόσμο θέατρο, τα δυνατά και ασταμάτητα γέλια πρωταγωνίστησαν, με τους ηθοποιούς να προσφέρουν επί σκηνής την ψυχή τους.
Πέρα από την κριτική για τους γιατρούς της εποχής του, που είναι καίρια και δηλητηριώδη, ο συγγραφέας θέτει ερωτήματα, προσφέροντας τροφή για σκέψη. Όπως….

Πετρος Ξεκούκης- Ευτυχια Φαναριωτη

Πόσο εύκολα ή πόσο δύσκολα δεχόμαστε τις ιδέες, τις απόψεις και τη στάση ζωής που μας πλασάρουν κάποιοι ως πρότυπο; Κατά πόσο η πνευματική ανεπάρκεια μας τοποθετεί στη θέση του θύματος; Και με ποιο τελικά δόλιο τρόπο ο θύτης πλησιάζει το στόχο του;
Ο Μολιέρος- ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους της κωμωδίας στη δυτική λογοτεχνία- περιγράφει με μοναδικό τρόπο καταστάσεις που μέχρι σήμερα προβληματίζουν τους σκεπτόμενους αλλά και τους ανθρώπους που με δυσκολία «αγγίζουν» και τελικά φτάνουν τους στόχους τους.


Και ποια τελικά η θέση του έρωτα μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Σε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας, όλοι οι ηθοποιοί κέρδισαν το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού τους.

Λίγα λόγια
Η ιστορία ξεκινάει όταν ένας απεσταλμένος του άρχοντα φτάνει στο χωριό, ψάχνοντας για έναν… γιατρό, που θα μπορούσε να βοηθήσει την κόρη του να βρει ξανά τη μιλιά της. Στο δρόμο του συναντάει μια γυναίκα και της ζητάει βοήθεια. Εκείνη θέλοντας να εκδικηθεί το βίαιο άνδρα της, που…δεν της φέρεται και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τον παρουσιάζει ως γιατρό. Ο άνδρας εν αντιθέσει είναι ένας ξυλουργός , που μεθοκοπάει ολημερίς. Ύστερα από αρκετό ξύλο, ο Σγαναρέλος αποκαλύπτει τη ψεύτικη ταυτότητά του και από ξυλουργός μετά θαύματος μετατρέπεται σε γιατρό.

Με βίαιο τρόπο μεταφέρεται από τον απεσταλμένο -που έχει πονηρούς σκοπούς- στον άρχοντα και στην κόρη για να «γιατρέψει» την άρρωστη αρχοντοπούλα, που μόνο άρρωστη δεν είναι.Η αλήθεια είναι πως η όμορφη κοπέλα δεν έχει χάσει τη μιλιά της, όπως τουλάχιστον όλοι πιστεύουν…Απλά βρήκε έναν τρόπο να αποφύγει τον πλούσιο γάμο που της ετοιμάζει ο πατέρας της και τελικά να βρεθεί στην αγκαλιά του αγαπημένου της. Το έργο του «γιατρού», εύκολο!!!

photo. Γκέλυ Γαβριήλ- Γιώργος Ματαράγκας- Κατερίνα Φραγκουλάκη

Ο κύριος Πέτρος Ξεκούκης στο ρόλο του γιατρού- ξυλοκόπου καταχειροκροτείται. Η μοναδική εμπειρία του επί σκηνής δηλώνει για ακόμα μια φορά την παρουσία της. Καταθέτει ψυχή. «Ξεγυμνώνει» με πάθος τις ταλαντούχες χορδές της καλλιτεχνικής του οντότητας προσφέροντας στο κοινό μοναδικές στιγμές. Εκείνο χαίρεται με τη ψυχή του την εξαιρετική του ερμηνεία, σιγοψυθιρίζοντας συνεχώς μπράβο!Μια ερμηνεία δυναμική, ξεχωριστή, ιδιαίτερη.
Ο κύριος Γιώργος Ματαράγκας στο ρόλο του άρχοντα, κλέβει τις δικές μου εντυπώσεις. Μια ήρεμη δύναμη, με έντονη σκηνική παρουσία, που ερμηνεύει με τελειότητα το ρόλο του γλυκού και συμπαθητικού πατερούλη. Μια ερμηνεία ζεστή, -επιτρέψτε μου την περιγραφή-, τρυφερή, που δικαιολογημένα κερδίζει τα θετικότατα σχόλια μας και φυσικά το χειροκρότημά μας.
Εξαιρετική η κυρία Ευτυχία Φαναριώτη στο ρόλο της συζύγου. Προσφέρει απλόχερα και με πάθος το τεράστιο κωμικό της ταλέντο στο κοινό της. «Κλέβει» πολλές φορές την παράσταση και φυσικά το τεράστιο χαμόγελο από τα πρόσωπά μας. Νιώθω σα να ταυτίζεται με την ηρωίδα, σα να εισβάλει στη ψυχή της και να ανασαίνει μέσα από την ανάσα της.
Με «ταξίδεψε» ο τρόπος με τον οποίο ο κύριος Πέτρος Πέτρου ενσάρκωσε το ρόλο του. Στο ρόλο λοιπόν του απεσταλμένου εντυπωσιάζει, κάνοντας τουλάχιστον τα δικά μου μάτια να εστιάζουν πολλές φορές το βλέμμα πάνω του. Με κινήσεις που θυμίζουν αερικό, με κρατάει από το χέρι και φορώντας ρούχα και παπούτσια εποχής. με κατευθύνει στην εποχή που με πάθος περιγράφει ο συγγραφέας.

photo. Πέτρος Ξεκούκης- Γκέλυ Γαβριήλ- Κατερίνα Φραγκουλάκη

Η κυρία Ρέα Τουτουνζή στο ρόλο της παραμάνας κερδίζει το πιο γλυκό μας χαμόγελο. Άκρως εντυπωσιακή παρουσία επι σκηνής, προσφέρει τη δική της δυναμική νότα στην ήδη επιτυχημένη παράσταση. Ένα ρόλο που ενσαρκώνει εξαιρετικά!
Τόσο ο κύριος Χρήστος Ιντζεογλου, όσο και η κυρία Γιωτα Βερουχη κέρδισαν μια θέση, τουλάχιστον στη δική μου καρδιά. Ερμηνείες αληθινές, δυνατές, που αγγίζουν ευαίσθητες «χορδές».
Σε διασκευή και σκηνοθεσία: Γιώργου Ματαράγκα, ο «Γιατρός με το Στανιό», πρόσφερε στο φιλότεχνο κοινό μια ξεχωριστή βραδιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.