Ο «Ποπολάρος» του Γρηγόριου Ξενόπουλου καταχειροκροτήθηκε!

Ο «Ποπολάρος» του Γρηγόριου Ξενόπουλου καταχειροκροτήθηκε!

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗ

Μια παράσταση, ταξίδι της ψυχής και του νου. Ταξίδι στο χρόνο, με την γλυκιά ερμηνεία των ηθοποιών να πλημμυρίζουν τη ψυχή με χρώματα και αρώματα.

Λέξεις και εκφράσεις όμορφες, που αφήνουν στην καρδιά τη γλύκα, μιας σταγόνας γλυκού του κουταλιού!

Με την τελειότητα του σκηνικού επί σκηνής, να σε παίρνει από το χέρι και βήμα- βήμα, ματιά- ματιά, να σε πηγαίνει σε εκείνη την εποχή. Μια εποχή έως εκείνη τη στιγμή, άγνωστη σε εσένα., σε εμένα, σε εμάς.

Ο «Ποπολάρος» του Γρηγορίου Ξενόπουλου , χθες το βράδυ, στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας, στο Φεστιβάλ Γλυφάδας, «μίλησε» στις καρδιές μας και εκείνη αντέδρασε με το πιο ζεστό τρόπο, χαρίζοντας το πιο θερμό χειροκρότημα, σε ένα θίασο με ηθοποιούς καταξιωμένους, που πέτυχαν με την ερμηνείας τους το στόχο.

Να μεταφέρουν στο φιλότεχνο κοινό με τελειότητα, την εποχή που εμπνέει τον συγγραφέα, την ηθική που πρωταγωνιστούσε, τον χωρισμένο σε δυο στρατόπεδα λαό της Επτανήσου και ιδιαίτερα της Ζακύνθου στα τέλη του 19ου αιώνα. Τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιμετώπιζαν ο ένας τον άλλον, ανάλογα με την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκαν. Τους κληρονόμους πλούσιους και τους ποπολάρους.

Βρισκόμαστε στα τέλη του 19ου αιώνα στη Ζάκυνθο εκεί όπου η ταξική διάκριση μεταξύ μεγαλογαιοκτημόνων αρχόντων και αστών ποπολάρων, υφίσταται ακόμα. Ένα καλοκαίρι στη Μπόχαλη, στα κτήματα του κόντε Δημαρά, η όμορφη και κακομαθημένη κόρη του Έλντα, πλήττει με τις δύο ξαδέρφες, κι αφήνει να την πλησιάσει ένας γοητευτικός ποπολάρος φοιτητής της νομικής, ο Ζέπος Πεμπονάρης. Οι δυο νέοι, έρχονται κοντά και μια ιστορία αγάπης και πάθους δημιουργείται μεταξύ τους. Οι κρυφές συναντήσεις, τα ερωτικά λόγια και τα φιλιά, πείθουν το νεαρό φοιτητή, πως το πανέμορφο κορίτσι τον αγαπάει. Οι όρκοι της αιώνιας πίστης και αγάπης, τον οπλίζουν με τη ψυχική δύναμη να δώσει τη δική του μάχη για αυτόν τον έρωτα. Ξεπερνώντας τις κοινωνικές νόρμες που επιβάλει η εποχή.

Ο «Ποπολάρος» του Γρηγόριου Ξενόπουλου καταχειροκροτήθηκε!
Με την επιστροφή τους στην πόλη, ο Ζέπος, ο οποίος νομίζει ότι η Έλντα αφενός τον αγαπάει και αφετέρου δεν αποδέχεται τις κοινωνικές διακρίσεις, κάνει το μοιραίο σφάλμα να τη χαιρετήσει δημόσια, κάτι που στους αριστοκρατικούς κύκλους του νησιού θεωρείται μεγάλη προσβολή.
Έτσι λοιπόν, η κοινωνική κατακραυγή και ο όρκος του κόντε Κόντε Ντιμαράς να πάρει εκδίκηση, αναγκάζουν τον Ζέπο να φύγει στην Αθήνα. Ο έρωτας όμως του δίνει φτερά και μαζί με το θείο του τον ιατρό Μαρινέρη τον κάνει να επιστρέψει και να εναντιωθεί στην κάστα των ευγενών και τελικά να κερδίσει τη δική του μάχη, πριν η Έλντα του, πει ναι, στο θέλημα του πατέρα της, να μοιραστεί τη ζωή της με τον πλούσιο μίστερ Μπράουν.

Η κυρία Έλλη Βοζικιάδου, σκηνοθέτις της παράστασης, έρχεται αντιμέτωπη με ένα δύσκολο έργο. Πετυχαίνει το στοίχημα, δημιουργώντας και χαρίζοντας στο κοινό μια παράσταση «διαμάντι». Μεταφέροντας μας με άριστο τρόπο την ατμόσφαιρα που επικρατούσε εκείνη την εποχή.

Τις δικές μου εντυπώσεις έκλεψαν τα σκηνικά του κυρίου Χαράλαμπου Σεπεντζή. Σκηνικά με γούστο και μεράκι που σπάνια συναντάς σε ελληνικές σκηνές. Σας προσφέρω, το πιο θερμό μου χειροκρότημα.

Η μουσική του κυρίου Διονύση Κούτση, μια μουσική «ταξίδι»…μέσα στην αύρα του Καλοκαιριού.

Τα εκφραστικά της μάτια σε συνδυασμό με τη δυναμική της παρουσία επί σκηνής δημιούργησαν το τέλειο αποτέλεσμα. Η κυρία Μαρία Συμεών ως σύζυγος του ιατρού Μαρινέρη και κόρη του Κόντε Χρυσοπλεύρη κέρδισε αδιαμφισβήτητα την προσοχή μας 100% . Η θεατρική σκηνή, κυρία Συμεών, σας ταιριάζει απόλυτα!

Ο κύριος Γιάννης Λεβέντης ως Κόντε Ντιμαράς με εντυπωσίασε ιδιαίτερα. Ένας ρόλος απαιτητικός, δύσκολος, που όμως στέκεται απέναντι του και τον μεταμορφώνει σε κομμάτι του ίδιου, του εαυτού του. Εισβάλει στη ψυχή του ρόλου, τον κοιτά κατάματα, κερδίζοντας το στοίχημα.
Τι να πρωτογράψω για τον κύριο Ζανό Ντάνια; Το ταλέντο του μεγάλο. Γνωστό σε όλους μας. Αναμετριέται στην παράσταση με 2 ρόλους, αποδεικνύοντας μας για ακόμα μια φορά τη μοναδική του εμπειρία επί σκηνής. Ενσαρκώνει το ρόλο του γιατρού Μαρινέρη με μεγάλο μεράκι ενώ καταχειροκροτείται όταν έρχεται αντιμέτωπος με το δεύτερο ρόλο εκείνο του Αυγουστή. Δυο ρόλοι που διαφέρουν μεταξύ τους. Δυο ρόλοι διαφορετικής προσέγγισης. Κάνοντας με να σιγοψιθυρίσω πως ακόμα και αν έπρεπε να έρθει αντιμέτωπος και με τρίτο ρόλο θα τον ενσάρκωνε με την ίδια τελειότητα!


Η Δέσποινα Πανελίδου ως κοντεσίνα Ντιμάρα, πρόσθεσε με την ξεχωριστή της ερμηνεία, μια ιδιαίτερη γλύκα στην παράσταση. Νιώθω πως η ευγενική της παρουσία «έδεσε» με την ξεχωριστή παρουσία του ρόλου της γυναίκας που ερμήνευσε. Κερδίζοντας το χειροκρότημά μας με μεγάλη θέρμη.
Την Έλλη Λορέντη, -επιτρέψτε μου τον ενθουσιασμό-, τη λάτρεψα. Ένα πλάσμα προικισμένο, φωτεινό που η αγνότητα της ψυχής της πρωταγωνίστησε ακόμα και πάνω στη σκηνή. Ενσάρκωσε το ρόλο της ξαδέλφης μοναδικά, πείθοντάς με να θέλω να την παρακολουθήσω και σε μελλοντική της θεατρική επιλογή.

Γκέλυ Γαβριήλ, Κατερίνα Φραγκουλάκη, Μαρία Συμεών, Ζανό Ντάνια, Xάρις Σεπεντζής, Nατασσα Παππα, Βασίλης Ασημάκης

Η Ίρις Ανδριοπούλου, επίσης στο ρόλο της ξαδέλφης, μας χάρισε μια ερμηνεία από εκείνες που δε ξεχνά ο ανθρώπινος νους. Και δε σας κρύβω πως ο τρόπος με τον οποίο «άγγιξε» το ρόλο της με ταξίδεψε.
Ο Αντρέας Αποστόλου, ως μίστερ Μπράουν ή… πλούσιος γαμπρός, πρόσφερε με την ερμηνεία του μια ιδιαίτερα ευχάριστη και ζεστή νότα. Δίνοντας του το κοινό, ένα γεμάτο από αγάπη χειροκρότημα.
Η Μαρίνα Μπασέτα ως Έλντα Ντιμάρα, νιώθω πως μας μάγεψε. Ένα πανέμορφο κορίτσι, με λαμπερή σκηνική παρουσία, έμοιαζε σαν να έχει «βουτήξει» στη ψυχή της πρωταγωνίστριας. Ακουμπώντας με την μαεστρία της, τόσο τις δραματικές όσο και τις πιο χαρούμενες πτυχές της προσωπικότητας της Έλντα. Ένας ρόλος που της ταιριάζει απόλυτα. Τέλος, ο Βασίλης Ασημάκης, ως Ζέπο Μεμπονάρη, μας χάρισε μια υπέροχη ερμηνεία. Ένας λαμπερός νέος, ταλαντούχος ηθοποιός- πολλά υποσχόμενος- προσέγγισε με μοναδικό μεράκι τη ψυχή του νεαρού, γενναίου επαναστάτη. Που στο τέλος κερδίζει τη δική του μάχη με τη ζωή!
Η παράγωγη του θεάτρου «ΘΥΜΕΛΗ», εισέπραξε δικαιολογημένα το πιο θερμό μας χειροκρότημα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.