Καλή Δάβρη: «Από μικρή ήξερα πως ήθελα να γίνω ηθοποιός»

Καλή Δάβρη: «Από μικρή ήξερα πως ήθελα να γίνω ηθοποιός»

Συνέντευξη στην Κατερίνα Φραγκουλάκη

«Μια ευτυχισμένη στιγμή, είναι και  αυτή η στιγμή της συνέντευξης μας. Είναι μια όμορφη στιγμή για εμένα»… Τη συναντώ κάπου στο Θησείο. Καθόμαστε σ’ ένα παγκάκι μακριά από τις φωνές και την κίνηση. Δίπλα μας το τρένο πηγαινοέρχεται.Κάποιοι περαστικοί της χαμογελούν. Η Καλή Δάβρη ή η Βάνα της τηλεοπτικής σειράς: «Έλα στη θέση μου», η «κόρη» από την παράσταση «6», βρίσκεται δίπλα μου.  Χαμογελαστή απαντάει σε όλες μου τις ερωτήσεις.
Μιλάμε για τη θεατρική παράσταση στην οποία και πρωταγωνίστησε φέτος,
για την απόφασή της ν’ ασχοληθεί με το χώρο της υποκριτικής τέχνης, για το ρόλο της στη σειρά: «Έλα στη θέση μου», για τα σχέδια της.

 Στη συνέντευξή μας πρωταγωνιστεί το γέλιο αλλά και το χιούμορ της. Σε μια κουβέντα από εκείνες που εγώ εύχομαι συχνά να μου συμβαίνουν, ένα κρατώ. Η Καλή ανήκει σ’ εκείνη την κατηγορία των ηθοποιών που συνδυάζουν τεράστιο ταλέντο, καλοσύνη, όμορφη ψυχή και χαμόγελο μικρού
παιδιού. Έχοντας την επιτυχία, -νιώθω-, δεδομένη στο τσεπάκι της.


Φέτος πρωταγωνιστήσατε στην παράσταση «6». Μια παράσταση εμπνευσμένη από το έργο του Ιταλού συγγραφέα Luigi Pirandello σ’ένα δύσκολο και απαιτητικό ρόλο. Μιλήστε μου γι’ αυτή την εμπειρία σας

Mου έγινε πρόταση από τη φίλη και συνάδελφο Αγνή Χιώτη που σκηνοθέτησε και την παράσταση. Το ανέβασμα του συγκεκριμένου έργου, -όπως μου εξήγησε-, ήταν προσωπικό της όνειρο. Κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας μου αποκάλυψε πως εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα σκεφτόταν πως ο ρόλος της κόρης, ήταν ένας ρόλος που ήθελε να υποδυθώ εγώ. Αν και γνώριζα την υπόθεση του έργου, -όταν μετά από χρόνια μου έγινε πρόταση και ξεκίνησα την ανάγνωση,δεν σας κρύβω πως ένιωσα φόβο, αρχικά. Δεν ήξερα αν θα μπορέσω να αντεπεξέλθω στις απαιτήσεις. Μια προσωπικότητα πολύπλευρη. Ξεκινήσαμε τις πρόβες και η πρώτη μου σκέψη ήταν να πω στην Αγνή πως: «Λυπάμαι, αλλά θα φύγω…Δε νομίζω πως θα τα καταφέρω».
Τελικά και ευτυχώς αυτή ήταν μόνο μια σκέψη μου ελάχιστων δευτερολέπτων.
Πάλεψα σκληρά, προσπαθώντας να «παντρέψω» δικά μου στοιχεία προσωπικότητας, με εκείνα της «κόρης». Οι κριτικές που άκουσα ήταν καλές, γεγονός που με χαροποίησε ιδιαίτερα.

Η παράσταση που σκηνοθέτησε η κα. Αγνή Χιώτη- αν κρίνουμε με βάση τα σχόλια του κοινού στα social media αγαπήθηκε ιδιαίτερα, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Τι κάνει άραγε μια παράσταση επιτυχημένη; Υπάρχει συνταγή;

Δεν ξέρω αν υπάρχει συνταγή.  Αυτό που εγώ σκέφτομαι και θέλω να το μοιραστώ μαζί σου, είναι πως όταν κάτι το πλησιάζεις με αγάπη, θα αγαπηθεί! Μπορεί να μην αρέσει 100% αλλά θα αγαπηθεί η
προσπάθεια των 9 ανθρώπων και των ανθρώπων της παραγωγής που όλοι μαζί παλέψαμε για το αποτέλεσμα.

«Ενεργοποιώντας»- αν μου επιτρέπετε τον όρο-, όλα τα μέσα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά. Με πολλές ώρες πρόβας, ψάχνοντας ν’ ανακαλύψουμε, τη ταυτότητα του ήρωα μας. Πιστεύω πως το πάθος και ο έρωτας που επιδεικνύουμε επί σκηνής οι ηθοποιοί κάθε φορά που ενσαρκώνουμε ένα ρόλο  έχει αντίκτυπο στο κοινό, με αποτέλεσμα και εκείνο με τη σειρά του να σχολιάζει με λόγο γλυκό και τρυφερό αυτή μας τη συλλογική προσπάθεια.

Μπορεί και να σφάλω. Αλλά νομίζω πως η συνταγή μιας επιτυχημένης παράστασης απατώντας λοιπόν κι εγώ με τη σειρά μου στην ερώτησή σας, ίσως και να έγκειται σε αυτά μας τα συναισθήματα που καλλιεργούμε βήμα- βήμα κατά τη διάρκεια των προβών και παίρνουν σάρκα και οστά τις μέρες των παραστάσεων.

 

Φωτογράφος Γιάννης Τζίτζας
Μαλλιά μακιγιάζ Λένα Καράμαλη
Styling Κωνσταντίνος Λουκιανός
Νεφέλη Αχιλλιά

«Ελά στη θέση μου»- Η Καλή έχει ταυτιστεί άραγε με το κορίτσι αυτό; Και αν ναι σε ποια σημεία;

Η Καλή έχει ταυτιστεί απόλυτα με το κορίτσι αυτό. Τη Βάνα την αγαπάω πάρα πολύ. Είναι ένας τύπος λαϊκός που μου μοιάζει. Είναι ευαίσθητη, λυπάται . Ταιριάζουμε.

 

Αν και στην πραγματική μου ζωή προσπαθώ να κρύβω αυτές τις πτυχές του χαρακτήρα μου, αλλά… όλα δείχνουν πως μάλλον… δεν τα καταφέρνω τελικά και τόσο καλά. Αλλά για να επανέλθω στο ερώτημα, είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει να βοηθάει τους άλλους όπως αρέσει και σ’εμένα.. Η συνθήκη που με έχει συγκινήσει ιδιαίτερα είναι πως η Βάνα βρήκε οικογένεια στα αφεντικά της. Βρήκε την αγάπη και τη θαλπωρή που χρειαζόταν. Το κορίτσι αυτό «κουβαλάει» μια τρέλα, όπως κι εγώ. Με τον καιρό, γίναμε ένα. Τα βρήκαμε απόλυτα μεταξύ μας!

 


Ηθοποιός: Γεννιέσαι με αυτή την ανάγκη ν’ ανέβεις στη θεατρική σκηνή. Να ταυτιστείς με πρόσωπα;

Κάθε φορά που ανεβαίνω πάνω σε μια σκηνή νιώθω πως θα πρέπει να δώσω το 100% του ΕΙΝΑΙ μου. Δεν ξέρω αν γεννιέσαι με αυτή την ανάγκη. Εγώ κατάλαβα πως ήθελα να γίνω ηθοποιός από τη στιγμή που ξεκίνησα να παρακολουθώ ταινίες του Ελληνικού μας κινηματογράφου.

Ήθελα να ήμουν εκεί με τους πρωταγωνιστές. Μεγαλώνοντας ήθελα να παίξω και σε μια θεατρική παράσταση. Η ανάγκη να ανέβω στο θεατρικό σανίδι ήταν δυνατή από τα χρόνια της εφηβείας μου. Θυμάμαι την πρώτη μου φορά πάνω στη σκηνή, παιδί ακόμα, έλαβα μέρος σε μια παράσταση στη
θεατρική σκηνή της Χαλκίδας. Όταν η σκηνοθέτις ξεκίνησε να μου δίνει οδηγίες, εγώ εκστασιάστηκα. Θυμάμαι πως πήγαινα στις πρόβες πιο νωρίς από την προγραμματισμένη ώρα.

Ακόμα και σήμερα το κάνω, Πίνω τον καφέ μου στο θέατρο, μόνο και μόνο για να βιώσω αυτή την ατμόσφαιρα. Μου αρέσει η μυρωδιά του. Γαληνεύει η ψυχή.

Ποιος ήταν ο ρόλος που σας «έπεισε» πως πρέπει να ασχοληθείτε με τη τέχνη της υποκριτικής;

Ένα πτηνό. Το έργο ήταν βασισμένο πάνω στους μύθους του Αισώπου.  Εγώ υποδυόμουν ένα πτηνό πληγωμένο που έπρεπε να βγάζει κραυγές. Όταν για πρώτη φορά άκουσα τη σκηνοθέτιδα να
μου φωνάζει «ΜΠΡΑΒΟ» ενθουσιάστηκα. Ήμουν 17 ετών. Από τη στιγμή άρχιζα να με «ψάχνω».


Πως αντιμετώπισε η οικογένειά σας την απόφασή σας;

Από παιδάκι μου άρεσε να κάνω τον κόσμο να γελάει. Ντρεπόμουν όμως να πω στους γονείς μου, πως ήθελα ν’ ασχοληθώ. Το ήξερα από μικρή πως ήθελα να γίνω ηθοποιός.
Όταν πια τελείωσα το σχολείο και το ανακοίνωσα επίσημα μου είπαν: «Να κάνεις ότι θες, αρκεί να προσέχεις».
Στάθηκαν 100% δίπλα μου και τους ευχαριστώ γι’αυτό!

Με ποια κριτήρια επιλέγετε το ρόλο τον οποίο και θα ενσαρκώσετε κάθε φορά;

Μου αρέσουν οι ρόλοι που οι χαρακτήρες έχουν πολλά  στοιχεία που μπορώ να αναδείξω. Εκείνοι που θα με κάνουν να ξεπεράσω τον ίδιο μου τον εαυτό.

 

  Εγκαταλείπετε τη Χαλκίδα και έρχεστε Αθήνα. Αντιμετωπίσατε δυσκολίες;

Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Θυμάμαι πως κάθε φορά που επέστρεφα στο σπίτι από τη σχολή έκλαιγα. Τηλεόραση δεν είχα, παρά μόνο τα βιβλία μου. Δεν ήμουν και τόσο κοινωνική. Άργησα να κερδίσω τη συμπάθεια του βασικού μας καθηγητή. Όταν όμως ανέβηκα πάνω στη σκηνή, με λάτρεψε. Και οικονομικές φυσικά δυσκολίες αντιμετώπισα. Όμως τα κατάφερα.

Ο Αϊνστάιν είχε πει: Αν θες να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, εξάρτησέ την από έναν στόχο, όχι από ανθρώπους ή αντικείμενα. Τι κάνει άραγε τη ζωή ενός ανθρώπου ευτυχισμένη κα. Δάβρη;

Οι στιγμές. Μια ευτυχισμένη στιγμή, είναι και  αυτή της συνέντευξης μας. Το πρωί που ξυπνώ και απολαμβάνω τον καφέ μου. Η δουλειά μου.

Η ευτυχία κρύβεται σε μικρά πράγματα, όπως ένας περίπατος. Να κοιμόμαστε σ’ενα κρεβάτι, να έχουμε φαγητό.

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να σας συμβεί;

Να σταματήσει να υφίσταται ο φόβος μου για τα αεροπλάνα. Θέλω να ταξιδέψω σε άλλες χώρες, να γνωρίσω νέες κουλτούρες.

 Σχέδια;

Σίγουρα θα είμαι στη σειρά. Δεν ξέρω ακόμα να σας πω, αν θα βρίσκομαι κάπου θεατρικά τη νέα σεζόν

Ηθοποιός; Τι είναι ο ηθοποιός για εσάς;

Ένας άνθρωπος, που προσπαθεί να «εισχωρήσει» στη ζωή ενός άλλου ανθρώπου. Να αγγίξει τις χορδές της ψυχής του.Το θέατρο είναι μια συνολική δουλειά. Αν δεν υπήρχαν οι τεχνικοί, εκείνοι οι άνθρωποι πίσω από τις κάμερες που βγάζουν όλη τη δουλειά, δεν θα υπήρχε το αποτέλεσμα που όλοι βλέπουμε.
Ανεξαρτήτως αν εμείς φαινόμαστε. Για να βγει η Βάνα στην οθόνη ή η κόρη στο θέατρο, το μαλλί θα της το φτιάξει άλλος, το μακιγιάζ επίσης. Το φωτισμό. Ο σκηνοθέτης σε οδηγεί στο αποτέλεσμα. Οι δημοσιογράφοι. Όλοι μαζί δημιουργούμε το αποτέλεσμα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.