Συνεχίζει κανονικά την εργασία του ως καθηγητής στο Εθνικό Θέατρο ο αδελφός του Δ.Λιγνάδη

Συνεχίζει να διδάσκει στην δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ο Γιάννης Λιγνάδης, αδελφός του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου και προφυλακισμένου πλέον Δημήτρη Λιγνάδη.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, στην έγγραφη απάντησή του σε σχετική ερώτηση 24 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η σύμβαση του Γιάννη Λιγνάδη η οποία λήγει στις 31 Μαίου, δεν έχει καταγγελθεί από την διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου, τη μόνη που δικαιούται να προβεί σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Η συνεργασία του Γιάννη Λιγνάδη  με την δραματική σχολή του Εθνικού Θέατρου, επί καλλιτεχνικής διεύθυνσης του αδελφού του, είχε έρθει στην δημοσιότητα λίγες ημέρες μετά τις πρώτες καταγγελίες εναντίον του γνωστού γνωστού σκηνοθέτη – ηθοποιού.

Τότε μάλιστα είχε σχολιαστεί έντονα το γεγονός πως είχε προσληφθεί όχι με την πραγματική του ιδιότητα, αυτή του κλασικού φιλολόγου, εκπαιδευτικού και θεατρολόγου αλλά ως ηθοποιός. Απαντώντας ο Δημήτρης Λιγνάδης σε επίμονες ερωτήσεις που δέχτηκε σχετικά με το θέμα είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως «ο κ. Γιάννης Λιγνάδης, εκτός από αδελφός του, είναι εκπαιδευτικός, κλασικός φιλόλογος και δρ. Θεατρολογίας στο επιστημονικό πεδίο του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, έχει εργαστεί, επίσης, σε Δραματικές Σχολές καθώς και στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, προσελήφθη με σύμβαση ορισμένου χρόνου οκτάμηνης διάρκειας ως επιστημονικός συνεργάτης, εντασσόμενος στο τμήμα Δραματολογίο» αλλά και ότι «ο τύπος αυτής της σύμβασης συνεπάγεται σημαντικά χαμηλότερο κόστος για το Εθνικό Θέατρο καθώς αν, βάσει των τυπικών προσόντων του, εντασσόταν στην ισχύουσα μισθολογική κλίμακα,θα λάμβανε το ποσό των 2.204 ευρώ ενώ με την επιλογή που έγινε το κόστος διαμορφώθηκε σε 1.705 ευρώ».

Μαζί με την έγγραφη απάντησή του στα επιμέρους ερωτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης διαβίβασε στη Βουλή τις 13 συνολικά συμβάσεις εργασίας που αφορούν στην συνεργασία του Γιάννη Λιγνάδη με το Εθνικό Θέατρο υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως «η πρόσληψη, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του Εθνικού Θεάτρου, με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου ή με συμβάσεις έργου, του καλλιτεχνικού και τεχνικού προσωπικού ή ειδικών συνεργατών είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή, ο οποίος αποφασίζει για την πρόσληψή τους» και ότι « το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκ του νόμου και διαχρονικά δεν προβλέπεται και δεν δύναται να γνωρίζει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με όσους συνάπτουν σύμβαση εργασίας ή έργου με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά ούτε και το περιεχόμενο των συμβάσεων αυτών, δεδομένου ότι το Εθνικό Θέατρο παρότι συνιστά εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟΑ φορέα, απολαμβάνει διοικητικής αυτοτέλειας».

Επιπλέον ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού ενημέρωσε πως το Εθνικό Θέατρο, όπως υποχρεούται εκ του νόμου, είχε ενημερώσει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για τη σύμβαση του Γιάννη Λιγνάδη ως ηθοποιού στις 5 Ιανουαρίου του 2021 στο πλαίσιο του μαθήματος «Αρχαίο Δράμα» ενώ ενημέρωσε πως «οι ερωτώντες βουλευτές έχουν κάθε δικαίωμα να προβούν σε οποιαδήποτε καταγγελία/αναφορά ενώπιον της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για προσλήψεις, διορισμούς, επιτροπές εξετάσεων, εξετάσεις που γίνονταν στο Εθνικό Θέατρο τουλάχιστον κατά το διάστημα που ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής ο Δημήτρης Λιγνάδης, ούτως ώστε να διερευνηθεί αν έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διοικητικές διαδικασίες.

Απαντώντας στο ερώτημα σχετικά με το πώς σκοπεύει, από δω και στο εξής, το υπουργείο Πολιτισμού να αντιμετωπίσει πιθανά φαινόμενα αδιαφάνειας στους εποπτευόμενους φορείς του, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης επανέλαβε την ήδη δημοσιοποιημένη απόφαση του υπουργείου για την άμεση «δημιουργία και υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας και μηχανισμού εφαρμογής του σε επίπεδο εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ φορέων, συμπεριλαμβανομένων και εκπαιδευτικών δομών, ο οποίος θα διασφαλίζει τη διαμόρφωση ενός διαφανούς και ασφαλούς εργασιακού και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.