«Άστραψε και βρόντηξε» ο Κωνσταντέλλος για τον ΕΔΣΝΑ: Είμαστε στο σημείο μηδέν! (Video)

Ξεκάθαρες κουβέντες από τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Την ξεκάθαρη θέση του, πως ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) πρέπει να φύγει από την αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής και να περάσει στους Δήμους, εξέφρασε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Ο κ. Κωνσταντέλλος σε αποκλειστική του συνέντευξη στο GreenAttica.gr και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Μπίζα μιλά ανοιχτά, χωρίς φόβο και πάθος για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, δηλώνει πως βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και πως πρέπει να παρθούν αποφάσεις άμεσα για να ελεγχθεί η κατάσταση.

Όπως τονίζει, η συνεργασία και η εξεύρεση κοινών τόπων είναι το μεσαίο όνομα της Αυτοδιοίκησης αλλά παράλληλα είναι οπαδός της άποψης, ότι πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Περιφέρεια έχει την ευθύνη, κακώς, κάκιστα κατά τη γνώμη μου, για την πολιτική και την επιχειρησιακή διαχείριση του ΕΔΣΝΑ, του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Απορριμμάτων του Νομού Αττικής. Αυτό συμβαίνει μόνο στην Αττική. Ήταν μια ‘φωτογραφική‘ απόφαση που λήφθηκε το 2010. Τότε μπορεί να εξυπηρετούσε κάποιες ιδιαιτερότητες που υπήρχαν για την χωροθέτηση όμως μετά από έντεκα χρόνια έδειξε πως δεν είναι ένα μοντέλο το οποίο μπορεί να λειτουργήσει».

Και προσθέτει: «Είμαι ενάντια στη λογική που λέει ότι η Περιφέρεια, η οποία δεν συμμετέχει οικονομικά σ’ αυτό που λέγεται διαχείριση απορριμμάτων, έχει τον καίριο ρόλο ν’ αποφασίζει από το Α έως το Ω για τα πάντα, έχοντας ουσιαστικά απορροφήσει την πλειοψηφία των μελών που εκπροσωπούν την ΠΕΔΑ, δηλαδή τους Δήμους, με την άσκηση πίεσης η οποία δεν είναι εμφανής. Η πίεση είναι αφανής, κανείς δεν θέλει να τα βάλει με τον Περιφερειάρχη. Γιατί; Γιατί ο Περιφερειάρχης είναι ο Τοπικός ‘Άγιος Βασίλης’, είναι ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τα χρήματα και επιλέγει που θα τα δώσει. Και το λέω με καλή έννοια όχι με χλευαστική».

«Εμείς στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχουμε ρυθμίσει τα του οίκου μας σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων. Την κάνουμε όπως πρέπει και θα την φθάσουμε εκεί που πρέπει την επόμενη διετία, θα εκτρέπουμε από την ταφή ποσοστό 80% και 90%. Θεωρώ όμως πως είναι δική μου υποχρέωση να παρέμβω στα θεσμικά ζητήματα της διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής ως Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής που με έχουν εμπιστευθεί οι καλοί μου συνάδελφοι. Οφείλω να λέω τα πράγματα με τ’ όνομα τους» επισημαίνει ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης».

Στη συνέχεια σημειώνει: «Σήμερα λοιπόν ο ΕΔΣΝΑ και το δηλώνω κι ας ακούγεται δογματική η άποψη μου, βρίσκεται στο σημείο μηδέν της διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής. Δεν υπάρχει σχεδιασμός. Αυτό που έχουν στείλει για διαβούλευση τώρα, είναι ένας Περιφερειακός Σχεδιασμός χωρίς μέση και τέλος. Δεν υπάρχουν χωροθετήσεις, δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις. Δεν υπάρχει τίποτα απολύτως που να τον καθιστά έναν λειτουργικό σχεδιασμό.

Ρωτάμε τους μελετητές για να μάθουμε πως θα γίνει λειτουργική η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και μας απαντούν με σοφιστείες του μέλλοντος. Αυτό για εμάς δεν είναι σωστό. Δεν μπορείς να δεσμεύσεις οικονομικά το ΕΔΣΝΑ για το μέλλον με εκατομμύρια ευρώ.

Αναφέρω ως παράδειγμα το γεγονός πως δίνουμε 30 εκατομμύρια ευρώ για τα πράσινα σημεία. Τα πράσινα σημεία είναι μια πολύ ωραία δράση για να μάθουν τα παιδάκια πράγματα για την οικολογία. Το κάναμε κι εμείς εδώ. Από εκεί και πέρα όμως τι προσφέρουν; Και το ρωτώ γιατί τα πληρώνουμε εμείς αυτά. Τι απόβλητα προς διαλογή παρήγαγαν; Κανείς δεν ξέρει. Για ποιον λόγο ετοιμαζόμαστε να δώσουμε 30 ολόκληρα εκατομμύρια ευρώ για να κάνουν γύρω – γύρω στις πόλεις. Με τα χρήματα αυτά μπορεί να κάνει κανείς άλλου είδους προσεγγίσεις πολύ πιο χρήσιμες και χρηστικές. Κανείς δεν απαντάει».

«Εν ολίγοις η λύση είναι μία, κατά τη γνώμη μου. Χρειάζεται σχεδιασμός και κατάλληλη διανομή των πόρων. Χρειάζεται η υπόθεση των απορριμμάτων να είναι μια υπόθεση που αφορά τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού. Αυτό είναι και η πάγια άποψη της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΑ ακόμη και ο σημερινός Περιφερειάρχης ο κ. Πατούλης, ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, είχε εκφράσει αυτή την άποψη.

Αυτό λοιπόν που λένε όλοι είναι ότι πρέπει να έρθει η κυβέρνηση και να το νομοθετήσει για να ισιώσει το στρεβλό νομοθέτημα του 2010 που έβαλε την Περιφέρεια Αττικής στον ΕΔΣΝΑ, χωρίς να έχει την αρμοδιότητα, δίχως να έχει την ειδική γνώση, χωρίς να διαχειρίζεται έστω έναν κάδο με απορρίμματα, και δίχως να δίνει έστω ένα ευρώ για την διαχείριση των απορριμμάτων», επισημαίνει γι’ αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα για τις ζωές όλων στην Αττική, ο κ. Κωνσταντέλλος.

Ο πολίτης θέλει ουσία κι όχι κορδέλες

Παράλληλα ο Δήμαρχος μίλησε για την πρώτη διετία της δεύτερης θητείας του, στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, που χαρακτηρίζεται από μία ένταση εργασίας παρά τον κορωνοϊό και τα προβλήματα που έφερε όπως μειωμένο προσωπικό για τις εργασίες

«Είμαστε ακριβώς στο σημείο στο οποίο είχαμε θέσει ως στόχο όταν το 2019 αρχίσαμε να χτίζουμε αυτά που είχαμε υποσχεθεί στη δεύτερη θητεία μας.

Πάγια αρχή της παράταξης μας είναι ότι τα έργα πρέπει να βγαίνουν στην κοινωνία με έναν βιωματικό τρόπο. Γι’ αυτό και τα πάρα πολλά έργα που έχουμε κάνει δεν είχαν ποτέ εγκαίνια», αναφέρει.

Όπως λέει ο κόσμος δεν θέλει φωτογραφίες και τις κορδέλες, θέλει ουσία. Και η ουσία είναι να περνάει από ένα σημείο και να έχει αλλάξει ο τόπος. Θέλει να έχει αποχετευτικό δίκτυο, ηλεκτροφωτισμό.

Η επόμενη μέρα της Αθηναϊκής Ριβιέρας, θα βρει το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να πρωτοστατεί στην προσπάθεια για την ανάπλαση αυτού του εμβληματικού χώρου τονίζει ο κ Κωνσταντέλλος.

Όπως αναφέρει: «Ο πολίτης έχει κουραστεί από το σύνθημα και το εφήμερο. Θέλει ένα Δήμο αρωγό, που δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά υπουργείου. Θέλει έναν Δήμο αξιοπρεπή, αξιόμαχο και να έχει και άποψη, έναν Δήμο που δεν θα υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Ο Δήμαρχος πρέπει να λέει και όχι.

«Πρέπει να μπορέσουμε να είμαστε παραγωγικοί και να λύσουμε τα προβλήματα. Αυτοσκοπός δεν είναι το ποσοστό της παράταξης μας στις εκλογές. Αυτοσκοπός είναι να λυθούν τα ζητήματα που θα κάνουν την πόλη μας καλύτερη» καταλήγει ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.