Κικίλιας: Στέλνουμε στα νησιά και mRNA εμβόλια – Τι είπε για τα προνόμια σε εμβολιασμένους

Διαθέσιμα και στα νησιά θα είναι τα mRNA εμβόλια τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας. Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε συγκεκριμένα ότι «σπρώχνουμε τόσο πολύ το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», το οποίο πάει πολύ καλά, και τώρα στέλνουμε στα νησιά υπεροπολλαπλάσιες εμβολιαστικές γραμμές και εμβόλια mRNA, και Pfizer στα νησιά πέρα από το Johnson & Johnson έτσι ώστε να τονώσουμε ακόμη περισσότερο την εμβολιαστική κάλυψη».

Ο ίδιος είπε επίσης ότι σε λίγες ημέρες εκκινούν και οι διαδικασίες εμβολιασμών των κατάκοιτων. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε για αποστολή εμβολίων σε Αίγινα, Νάξο, Κέρκυρα, Μύκονο, Πάρο, Ρόδο, Λέσβο, Χίο, Κω, Σάμο, Σαντορίνη, Σύρο, Λήμνο, Κάλυμνο, Θάσο, Λευκάδα, Ζάκυνθο, και Κεφαλονιά.

Όπως υποστήριξε ο κ. Κικίλιας «θα πετύχουμε τον στόχο για ανοσία μέσα στο καλοκαίρι. Στις ηλικίες άνω των 60 ετών μαζί με τις πρώτες δόσεις και τα ραντεβού ξεπεράσαμε το 70% των εμβολιασμένων. Ανεβαίνουμε και σε αυτές τις ηλικίες» και πρόσθεσε ότι ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες και τις μεγάλες ηλικίες ο στόχος είναι μόνιμα να βελτιώνονται τα ποσοστά αυτά.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ακόμη ότι «το πρόγραμμα Ελευθερία πάει πολύ καλά και το πρόγραμμα Γαλάζια Ελευθερία ακόμη καλύτερα. Είμαστε καλύτερα από τον στόχο μας. Η τεράστια αυτή υγειονομική επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται στα δεδομένα. Ξεκινήσαμε με 50 εμβολιασμούς την ημέρα, πολύ αμφέβαλαν για το πρόγραμμα ελευθερία και χθες κάναμε 102.576 εμβολιασμούς, έχουμε 1.500 εμβολιαστικά κέντρα, ανοίγουμε την Πέμπτη την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών όλα τα εμβόλια και θα ακολουθήσει η ομάδα 18-24, για την οποία οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα».

Σε ό,τι αφορά στις παρενέργειες, ανέφερε ότι είναι αμελητέες σημειώνοντας ότι μια γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικά έχει 20.000 φορές περισσότερες πιθανότητες για θρόμβωση.

ΠρονόμιαΕρωτηθείς σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι είναι λογικό και θεμιτό να υπάρχουν κίνητρα, τα οποία επεξεργάζεται η κυβέρνηση. «Αυτό θα γίνει αφού δοθεί πρόσβαση στα εμβόλια σε όλους τους πολίτες. Δεν πρόκειται για τιμωρία των υπολοίπων, αλλά δυνατότητα επιβράβευσης ή διευκόλυνσης αυτών που έχουν εμβολιαστεί με βάση την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα». Συμπλήρωσε δε ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει από το φθινόπωρο, αν και υπογράμμισε ότι ο ίδιος θεωρεί ότι από μόνη της η κοινωνία θα σπρώξει τους υπόλοιπους να εμβολιαστούν.

«Θα τελειώσουμε με την τουριστική περίοδο, θα δούμε για την παροχή κινήτρων και θα ανοίξει συζήτηση για το φθινόπωρο για να αποφασίσουμε τι θα γίνει με αυτούς που δεν εμβολιάζονται. Θεωρώ ότι από μόνη της η κοινωνία θα σπρώξει τους υπόλοιπους να εμβολιαστούν. Η κοινωνία δεν μπορεί να μείνει κλειστή ακόμη έναν χειμώνα. Δεν είναι παιχνίδι. Ακόμα χάνονται ανθρώπινες ζωές. Η ίδια η κοινωνία θα… σπρώξει και τους υπόλοιπους να εμβολιαστούν», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας. Σε ερώτηση για ένα ενδεχόμενο νέο lockdown, ο κ. Κικίλιας είπε ότι «οδεύουμε σε καλύτερες καταστάσεις από αυτές που έχουμε ζήσει».

Ο ίδιος σχετικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, τόνισε ότι το ποσοστό αυτών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο είναι χαμηλό. «Όταν τα νοσοκομεία δίνουν τη μάχη και είναι γεμάτες οι κλίνες Covid και οι ΜΕΘ και κινδυνεύουν με burn out οι γιατροί και οι νοσηλευτές, δεν είναι σοφό αυτός που διοικεί να κάνει μια σπασμωδική κίνηση», ανέφερε. Ωστόσο, δήλωσε ότι είναι ηθικά ανεπίτρεπτο και προβληματικό να υπάρχουν ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές.« Έχουμε πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων γιατρών πάνω από 80%-85% σε ΕΣΥ και ιδιωτικές κλινικές, όταν για τη γρίπη το ποσοστό αυτό ήταν 30%. Επομένως είναι ένα άλμα», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν θα λάβουν κάποιας μορφής ενίσχυση οι γιατροί που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο. «Ήδη μια φορά επιβραβεύτηκαν οριζόντια με το δώρο και μελετώνται και άλλες πρωτοβουλίες σε διάφορα επίπεδα, και οικονομικό, προκειμένου να στηριχτούν αυτοί οι άνθρωποι», είπε χαρακτηριστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.