Προσοχή: Μην πλένετε τα δόντια σας με στοματικό διάλυμα αν παίρνετε αυτά τα δύο φάρμακα!

Γνωρίζατε πως αν πίνετε δύο συγκεκριμένα φάρμακα δεν πρέπει να πλένετε τα δόντια σας με στοματικό διάλυμα;

ΜΗΝ χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα όταν παίρνετε δύο συγκεκριμένα αντιβιοτικά

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ αν παίρνουν αντιβιοτικά. Αλλά ορισμένα αντιβιοτικά είναι τόσο ισχυρά πρέπει μην τα παίρνετε ακόμα και με δευτερεύοντα προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ, όπως το στοματικό διάλυμα.

Η δρ. Jessica Nouhavandi, φαρμακοποιός και συνιδρύτρια του διαδικτυακού φαρμακείου Honeybee Health, λέει ότι τα αντιβιοτικά με δραστικές ουσίες την μετρονιδαζόλη (metronidazole) και την τινιδαζόλη (tinidazole) έχουν τόσο έντονη αντίδραση με το αλκοόλ, που πρέπει να αποφεύγετε ακόμη και τη χρήση στοματικού διαλύματος με αλκοόλ.

Η μετρονιδαζόλη είναι ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας ευρείας γκάμας βακτηριακών και παρασιτικών λοιμώξεων.
Η τινιδαζόλη είναι ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων τύπων κολπικών λοιμώξεων.
Το στοματικό διάλυμα μαζί με αυτά τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσει ισχυρές παρενέργειες

Η δρ. Nouhavandi λέει ότι η ανάμιξη αυτών των δύο αντιβιοτικών με στοματικό διάλυμα μπορεί να προκαλέσει ισχυρές παρενέργειες. Μάλιστα, ακόμη και μια μικρή ποσότητα αλκοόλ σε ένα προϊόν όπως το στοματικό διάλυμα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες από αυτές τις δραστικές ουσίες.

Η μετρονιδαζόλη και η τινιδαζόλη προκαλούν δυσανεξία στο αλκοόλ αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το διασπάει ο οργανισμός. Όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορεί να εμφανίσετε τα εξής:

Πονοκέφαλος
Πονόλαιμος
Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
Χαμηλή αρτηριακή πίεση
Εφίδρωση
Ναυτία
Έμετος
Αυτές οι έντονες αντιδράσεις μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές ώρες

Αυτές οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις μπορεί να διαρκέσουν από 30 λεπτά έως αρκετές ώρες, ανάλογα με το πόσο αλκοόλ καταναλώσατε. Ευτυχώς, σύμφωνα με την δρ. Nouhavandi, τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ώρες. Εάν διαρκούν περισσότερο ή νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε σοβαρή αντίδραση από την ανάμειξη αλκοόλ και αντιβιοτικών, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.

Θα πρέπει να περιμένετε τρεις ημέρες μετά την τελευταία δόση αντιβιοτικών για να χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα

Σύμφωνα με την δρ. Nouhavandi, μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε προϊόντα με βάση το αλκοόλ, όπως στοματικό διάλυμα, αρκεί να έχουν περάσει τρεις ημέρες μετά την τελευταία δόση των αντιβιοτικών σας. Τότε είναι που κατά κανόνα τα αντιβιοτικά έχουν ξεκαθαριστεί από τον οργανισμό σας, επομένως δεν θα εμφανιστούν αρνητικές αλληλεπιδράσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.