Β. Κικίλιας: Το Ε.Σ.Υ. στέκεται όρθιο – Δεν θα επιτρέψω να υπονομευθεί η εθνική προσπάθεια

Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας

Η πίεση εξακολουθεί να υφίσταται και να είναι  υψηλή. Είχαμε 240 εισαγωγές Covid στη χθεσινή εφημερία στην Αττική. Αυτή την κατάσταση καλούμαστε καθημερινώς να αντιμετωπίσουμε και την αντιμετωπίζουμε με την εξαιρετική προσπάθεια των υγειονομικών μας.

Εδώ και 1,5 μήνα μιλώ για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Ε.Σ.Υ., ειδικά στην Αττική. Τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. είναι όλα στη μάχη, μαζί με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, με τα στρατιωτικά Νοσοκομεία και με τους ιδιώτες ιατρούς της Πρωτοβάθμιας.

Ένα μπράβο, λοιπόν, στο Ε.Σ.Υ. και όλους τους εργαζομένους του και όλους όσοι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Οι Έλληνες είναι υπερήφανοι γιατί το σύστημα περίθαλψης είναι ακόμα όρθιο, σε πείσμα αυτών που έλεγαν ότι 10 χρόνια δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ στο Ε.Σ.Υ. και άρα θα καταρρεύσει. Δεν κατέρρευσε.

Πράγματι πιεζόμαστε πάρα-πάρα πολύ. Όταν κανείς διοικεί, πρέπει να είναι  ψύχραιμος. Πρέπει να αντιμετωπίζει καθημερινά τα στοιχεία και να μπορεί να στηρίζει και να βοηθάει Διοικητές Νοσοκομείων, γιατρούς, νοσηλευτές, το ΕΚΑΒ και όλο το σύστημα έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, με αυταπάρνηση, μαζί με όλους τους εργαζομένους στο Ε.Σ.Υ.

Δεν θα επιτρέψω να υπονομευθεί η προσπάθεια που γίνεται

Οι εκφράσεις περί Μπέργκαμο χρησιμοποιούνται από αυτούς οι οποίοι θέλουν να προκαλέσουν ευρύτερα ανησυχία, πανικό και μία κατάσταση τέτοια, η οποία δεν ταιριάζει αυτή τη στιγμή  στη χώρα.

Δυστυχώς για αυτούς, ευτυχώς για όλη την ελληνική κοινωνία είμαστε εδώ και παλεύουμε. Δεν έχουμε γίνει Μπέργκαμο και η χώρα ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα από πολλές ισχυρές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες με κραταιά συστήματα.

Δεν θα επιτρέψω να διασπαρεί πανικός και δεν θα επιτρέψω να υπονομευθεί η προσπάθεια γίνεται. Μου είναι αδιάφορο το κομματικό και η μικροπολιτική αυτή τη στιγμή. Είμαι Υπουργός Υγείας και η ευθύνη που έχω και έχουμε, είναι να μπορούμε να στηρίζουμε για να μην μείνει χωρίς βοήθεια κανένας συμπολίτης μας. Αυτό κάνουμε με μετρήσιμα αποτελέσματα.

       Μιλάμε πλέον για ένα ενιαίο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Ένα κέρδος από αυτή την κρίση είναι ότι μιλάμε πλέον για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας στο οποίο περιλαμβάνονται όλα: Τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα στρατιωτικά Νοσοκομεία.  Ό,τι ζητήσαμε από τους ιδιώτες στην Αττική, το πήραμε. Από όλους τους μεγάλους Ομίλους, εκατοντάδες κρεβάτια, πάνω από 140 ΜΕΘ για τα περιστατικά, non Covid και Covid.

Ποτέ στην ιστορία του Ε.Σ.Υ. δεν έχουν γίνει τόσες προσλήψεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Έχουν προσληφθεί όσοι ήταν υποψήφιοι για θέσεις επιμελητών είτε όσοι ήταν στις πλατφόρμες για επικουρικοί ιατροί, σε όλες τις συναφείς ειδικότητες με την Covid. 1.400 προσλήψεις μονίμων και 10.000 προσλήψεις επικουρικών.

Ποτέ στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν έχουν γίνει τόσες προσλήψεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Αναφορικά με τις αποχωρήσεις, το 2020 ήταν να αποχωρήσουν 400 γιατροί του Ε.Σ.Υ.. Φέραμε διάταξη στην Βουλή που τους έδωσε, αν ήθελαν, παράταση, καταρχάς για έξι μήνες, λόγω Covid. Έμειναν οι 300 από τους 400. Άρα έχουν μείνει 300. Προσλάβαμε και άλλους 1.400 και έφυγαν μόνο 100.

Η αριθμητική και τα πραγματικά στοιχεία είναι τέτοια που δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς. Όλοι είναι εδώ, στη μάχη. Μάλιστα, δώσαμε την δυνατότητα και στους συνταξιούχους να επανέλθουν και να προσφέρουν.

Δώσαμε τη δυνατότητα και έχουμε και όλους τους ειδικευόμενους, όλους αυτούς οι οποίοι δεν χρειάζεται καν να πάνε να κάνουν αγροτικό και μπορούσαμε να τους βάλουμε στο σύστημα και τους βάλαμε.

Μονιμοποιήσαμε και όλους τους γιατρούς των ΜΕΘ που ήταν επικουρικοί, με συνοπτικές διαδικασίες. Έχουμε κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να στηρίξουμε το σύστημα.

Ας αναλογιστούν αυτοί οι οποίοι, ενώ παλεύουν οι Έλληνες με την Covid, ενώ έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές και ενώ αυτή τη στιγμή που μιλάμε δίνουν μάχη οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές και οι Έλληνες, διαλέγουν και επιλέγουν να προσβάλλουν τον Έλληνα γιατρό, να προσβάλλουν τη μάχη η οποία γίνεται κάνοντας πολιτικές κοκορομαχίες, στις οποίες εγώ δεν συμμετέχω.

Δεν διστάσαμε να κάνουμε ό,τι έπρεπε για να προασπίσουμε τη Δημόσια Υγεία

Από τις αρχές Μαρτίου έχω κάνει έκκληση να στηρίξουν και οι γιατροί της Πρωτοβαθμίου. Το έκανα με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τον κύριο Πατούλη, στις 10 Μαρτίου σε συνέντευξη Τύπου και το κάνω δημοσίως πολλές εβδομάδες τώρα.

Κάναμε υπομονή  και περιμέναμε και αυτό το τελευταίο κομμάτι του σχεδίου μας να υλοποιηθεί. Αποδέχθηκαν 61 συνάδελφοι, τους παίρνω τηλέφωνο έναν-έναν να τους ευχαριστήσω

Και οι υπόλοιποι τους οποίους έχει ανάγκη το σύστημα, όπως εξήγησε και ο Πρωθυπουργός, δεν θα διστάσουμε και θα κάνουμε ό,τι πρέπει και ό,τι χρειάζεται προκειμένου να προασπίσουμε τη Δημόσια Υγεία.

Είναι εμφανές ότι το δημόσιο συμφέρον και το υπέρτατο αγαθό που είναι η υγεία, η υγεία του καθενός μας και συνολικά ως κοινωνίας και ως Ελλάδας, είναι πάνω από το οποιοδήποτε μικροπολιτικό ή μικροσυνδικαλιστικό συμφέρον μπορεί να υπάρχει.

Μιλάμε για ένα μήνα, μιλάμε για επίταξη και αποζημίωση. Και οι προηγούμενοι οι οποίοι είχαν έρθει εθελοντικά στη Βόρεια Ελλάδα καίτοι ήταν λίγοι και αυτοί αποζημιώθηκαν και προφανώς καταλαβαίνετε ότι νομοθετήθηκε και για αυτούς μια σειρά από διατάξεις. 2.000 ευρώ αφορολόγητα, ακατάσχετα, η δυνατότητα να δουλεύουν 7 μέρες ή 5 ή 2 ή 3, η δυνατότητα να έχουν και το ιδιωτικό τους ιατρείο μαζί και να μην έχουν αστική ευθύνη, τους καλύπτει πλήρως το ελληνικό Δημόσιο.

Νομίζω ότι κάναμε ως ελληνική Πολιτεία όλα αυτά τα οποία έπρεπε προκειμένου να στηρίξουμε αυτούς οι οποίοι ήθελαν να μας βοηθήσουν.

Ίσως μπορέσουμε να δούμε σημάδια αποκλιμάκωσης από την επόμενη εβδομάδα

Περιμένουμε να δούμε πότε θα κάνει αυτό το κύμα, το τρίτο κύμα, το πλατώ του. Δηλαδή πότε θα φτάσει σε συνεχόμενες μέρες σε ένα όριο σταθερό, τέτοιο που θα μας επιτρέψει να πιστέψουμε πλέον, με επιστημονικά κριτήρια, ότι έρχεται η αποκλιμάκωσή του.

Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια. Πιστεύω ότι και αυτή η εβδομάδα είναι δύσκολη, σύμφωνα με αυτά τα οποία μας λένε οι ειδικοί και οι επιστήμονές μας, και ότι θα μπορέσουμε να δούμε σημεία τέτοια από την επόμενη εβδομάδα.

Αύριο φτάνουμε το 1.000.000 εμβολιασμένους συμπολίτες μας με τουλάχιστον μια δόση

Είμαστε σε μια κοινή προμήθεια με τις ευρωπαϊκές χώρες, για τα εμβόλια που εγκρίνονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου.

Πολλή κουβέντα έγινε για το εμβόλιο της AstraZeneca πριν από λίγες μέρες, αν έχει παρενέργειες ή όχι κλπ. Και είδατε ότι σθεναρά και σοβαρά τηρήσαμε απαρέγκλιτα αυτή τη στάση μας.

Αν ήμασταν μια χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μη δυνατότητα κοινής διαπραγμάτευσης ως προς τα εμβόλια, πολύ φοβάμαι ότι θα ήταν πολύ φτωχότερη η συγκομιδή για εμάς και με πολλές επισφάλειες.

Αύριο φτάνουμε το 1.000.000 εμβολιασμένους συμπολίτες μας με τουλάχιστον μια δόση. Μέσα στον Απρίλιο θα κάνουμε 1.500.000 εμβολιασμούς και τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο θα είναι  υπερπολλαπλάσια τα εμβόλια.

Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε στις ευπαθείς ομάδες, στους μεγάλους σε ηλικία πρώτα, το τείχος ανοσίας και μετά σε όλους τους Έλληνες.

Ως προς τα υπόλοιπα εμβόλια και αυτά τα οποία ακούγονται, αξιολογούμε και παρακολουθούμε τα πάντα. Τα ζητούμενα από τους συμπολίτες μας είναι να κάνουν το εμβόλιο, να είναι ασφαλείς, να μην ταλαιπωρηθούν, να τους συμπεριφερθούν με σεβασμό και να αποκτήσουν ανοσία.

Όλα αυτά τα κάνει η χώρα μας πολύ καλύτερα από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε πάρει εύσημα από παντού και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Θα το κάνουμε προσεκτικά, με ασφάλεια και με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε το αγαθό της Δημόσιας Υγείας και άρα της ασφάλειας του καθενός μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.