Κορωνοϊός – Σαρηγιάννης: «Γύρω στο Πάσχα η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας»

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε με δηλώσεις, που έκανε ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος έκανε λόγο για κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού γύρω στο Πάσχα.
Στον ΣΚΑΪ μίλησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στις δηλώσεις που έκανε έσπευσε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς έκανε λόγο για κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού τον Μάιο γύρω στον Πάσχα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι σημαντικό, το ότι λήφθηκαν τα μέτρα προληπτικά κι εκεί που έπρεπε στοχευμένα, καθώς αποτελούν ένα πρώτο ανάχωμα  στο τρίτο κύμα. «Είναι πολύ σωστή η στρατηγική της γεωγραφικά διαφοροποιημένης λήψης μέτρων, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα χρειαστεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Στην συνέχεια της τοποθέτησης του, ο κ. Σαρηγιάννης πρόσθεσε πως είναι πολύ θετικά τα μηνύματα, που έρχονται από την Αγγλία, με βάση τα οποία η αυξημένη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης δεν είναι στο 50%, όπως έλεγαν μέχρι τώρα, αλλά γύρω στο 30%. «Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί μειώνει την ένταση του τρίτου κύματος. Μας δίνει μεν ένα τρίτο κύμα, αλλά πιο ήπιο» επισήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ωστόσο τόνισε πως «η πίεση θα αυξηθεί, γιατί θα υπάρξει και η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών και η διασπορά του κυρίαρχου στελέχους στην ελληνική κοινότητα. Στην κορύφωσή του το τρίτο κύμα θα φτάσει τον Μάιο, γύρω στο Πάσχα, αλλά ίσως μια κρίσιμη ημερομηνία είναι η 21η Μαρτίου, οπότε και θεωρώ ότι θα υπάρχει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η πληρότητά τους βρίσκεται στο 65% και την 21η Μαρτίου εκτιμώ ότι θα φτάσει στο 100%, αν δε ληφθούν μέτρα».

Συνεχίζοντας τα λεγόμενα του ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση του, ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση των κρυσμάτων και ότι η πανδημία, θα αρχίσει να ενισχύεται και πάλι, γύρω στις 17 Φεβρουαρίου με μια κλίση, που θα είναι αξιοσημείωτη και τότε θα πρέπει να ληφθουν περαιτέρω μέτρα. Ερωτηθείς για το αν τα μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν είναι η αύξηση της τηλεργασίας στο 70%, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα από τη μεριά των ενηλίκων επισημαίνοντας πως όσο «κρατιόμαστε σε χαμηλό βαθμό διασποράς, τα δημοτικά σχολεία μπορούν να λειτουργούν».

Ολοκληρώνοντας ο κ.Σαρηγιάννης τοποθετήθηκε και για τους εμβολιασμούς, όπου και υπογράμμισε πως αν εμβολιαστεί ένα ποσοστό 20-30% του πληθυσμού γρήγορα, θα δημιουργηθεί ένα σημαντικό ανάχωμα: «Ναι μεν δε θα πρέπει να κυκλοφορούμε χωρίς μάσκα, γιατί ο κίνδυνος ακόμα θα υπάρχει γύρω μας, αλλά οι άνθρωποι που θα είναι διαθέσιμοι για να μεταδώσουν τον ιό θα είναι λιγότεροι. Άρα δε θα είμαστε σε ανοσία της αγέλης, αλλά θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση υγειονομικά».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.