Κοιμάστε με το κινητό δίπλα σας; Ο κίνδυνος που «καραδοκεί» για την υγεία σας!

Η ποιότητα του ύπνου σας μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά εάν κοιμάστε δίπλα σε ένα ενεργοποιημένο κινητό τηλέφωνο, όπως επισημαίνει το Εθνικό Ινστιτούτο Ύπνου της Γαλλίας (INSV). Επίσης, πολλοί χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα την ώρα που βρίσκονται στην τουαλέτα για να περνάει η ώρα.

«Όταν κοιμάστε δίπλα στο τηλέφωνό σας, ο εγκέφαλός σας είναι πάντα ξύπνιος ακόμα και τη νύχτα, επειδή η σύνδεση με το διαδίκτυο είναι μόνιμη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ύπνο κακής ποιότητας και νυχτερινές αφυπνίσεις».

Έτσι, συνιστάται συνεπώς να απενεργοποιήσετε το τηλέφωνό σας πριν πάτε για ύπνο ή να επιλέξετε τη «Λειτουργία πτήσης».

Προβλήματα αϋπνίας

Το INSV αναφέρει, επίσης, ότι η έκθεση σε οθόνες πριν πάτε για ύπνο, μπορεί να τον αποτρέψει. Πράγματι, το μπλε φως που εκπέμπεται, διεγείρει τους υποδοχείς στον αμφιβληστροειδή και διαταράσσει το βιολογικό ρολόι, το οποίο «καθυστερεί να κοιμηθεί».

Ακόμα, το ινστιτούτο προειδοποιεί και για τη λεγόμενη «γνωστική διέγερση», που συνδέεται με την ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή με τα e-mail πριν από τον ύπνο.

Ως εκ τούτου, προκειμένου να περιοριστούν αυτά τα προβλήματα, το INSV επιμένει στη σημασία μιας «ψηφιακής απαγόρευσης κυκλοφορίας», που θα εφαρμόζεται μια-δύο ώρες πριν από τον ύπνο.

Άλλωστε, η Ζοέλ Αντριέν, νευροβιολόγος και επικεφαλής του προαναφερθέντος ινστιτούτου, υποστηρίζει σε σχετικό δελτίο Τύπου:

«Πρέπει, επίσης, να ελαχιστοποιήσετε το […] το άγχος που προκαλείται από τη σύνδεση με τον κυβερνοχώρο το βράδυ πριν πάτε για ύπνο: τερματίστε τις ανταλλαγές με τον έξω κόσμο και προετοιμάστε καλά τον χώρο που θα κοιμηθείτε. Εν ολίγοις, ρυθμίστε “ψηφιακή απαγόρευση κυκλοφορίας” προς όφελος χαλαρωτικών δραστηριοτήτων, όπως είναι η ανάγνωση ή η μουσική».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.