Σύμβουλος Ντ.Τραμπ: «Η Κίνα αποκρύπτει πληροφορίες για τον κορωνοϊό γιατί θέλει να φτιάξει πρώτη το εμβόλιο»

Τον λόγο που η Κίνα αποκρύπτει πληροφορίες για τον κορωνοϊό εκτίμησε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες είναι η χειρότερα πληγείσα χώρα από την πανδημία της Covid-19, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, έχει επανειλημμένως ζητήσει από το Πεκίνο να κοινοποιήσει τα πρώτα στοιχεία που έχει για την επιδημία, η οποία ξεκίνησε στην Κίνα.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να μας άφησαν απ’έξω και να μην μας έδωσαν τα στοιχεία για τον ιό αυτόν νωρίς είναι ότι κάνουν έναν αγώνα ταχύτητας για να βρουν εμβόλιο και πιστεύουν ότι πρόκειται μόνον για μια ανταγωνιστική επιχειρηματική κούρσα, μια επιχειρηματική πρόταση ώστε να μπορούν να πουλήσουν τα εμβόλια στον κόσμο», δήλωσε ο Ναβάρο στο Fox Business Network.

«Αλλά θα τους νικήσουμε. Θα τους νικήσουμε χάρη στην ηγεσία του προέδρου Τραμπ. Θα τους νικήσουμε επειδή το HHS έχει ήδη ξεκινήσει μια κούρσα με πέντε εταιρείες», σημείωσε ο Ναβάρο αναφερόμενος στο αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών.

Ο Τραμπ διόρισε τον Ναβάρο, έναν γνωστό επικριτή της Κίνας, για να εργαστεί σε θέματα γραμμών τροφοδοσίας σε σχέση με την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες ούτε εμβόλια για την Covid-19, την αναπνευστική νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, ο οποίος έχει προσβάλλει περισσότερους από 2,46 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει τον θάνατο 169.863 ανθρώπων, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Reuters σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ είχαν καταγράψει συνολικά 780.664 κρούσματα και 42.371 θανάτους.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει συνάψει συμφωνίες με τις Johnson & Johnson και Moderna Inc και έχει ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τουλάχιστον άλλες δύο εταιρείες για να τις προετοιμάσει να παράξουν μαζικές ποσότητες εμβολίων για τον κορονοϊό προτού ακόμη καταστούν διαθέσιμα εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά.

Οι περισσότεροι υγειονομικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν αναμένεται να είναι έτοιμο ένα εμβόλιο για χρήση πριν από τουλάχιστον το 2021, καθώς τα εμβόλια θα πρέπει να δοκιμαστούν ευρέως στους ανθρώπους προτού να χορηγηθούν σε εκατοντάδες εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια ανθρώπους για την πρόληψη της προσβολής τους από τον SARS-CoV-2.

Ο διευθυντής της Αρχής Βιοϊατρικής Προωθημένης Έρευνας και Ανάπτυξης (Biomedical Advanced Research and Development Authority) του υπουργείου Υγείας δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι σχεδιάζει να υποστηρίξει πέντε ή έξι πειραματικά υποψήφια εμβόλια με την ελπίδα να προκύψουν δύο ή τρία επιτυχημένα.

Η Κίνα έχει εγκρίνει τουλάχιστον τρία πειραματικά εμβόλια κατά του κορονοϊού για δοκιμές σε ανθρώπους από τότε που ξέσπασε η Covid-19.

Η ελεγχόμενη από το κράτος Ημερησία του Πεκίνου έγραψε επικαλούμενη τον διευθυντή του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών ότι η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει πειραματικά εμβόλια σε ορισμένους ανθρώπους, όπως το ιατρικό προσωπικό, ακόμη και από τα τέλη του έτους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υπογράμμισε την περασμένη εβδομάδα απευθυνόμενος στο Πεκίνο την ανάγκη για πλήρη διαφάνεια και ανταλλαγή πληροφοριών στον αγώνα κατά του νέου κορονοϊού. Η Κίνα επιμένει ότι είναι διαφανής και επικρίνει δριμύτατα Αμερικανούς αξιωματούχους που το αμφισβητούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.