Μήπως βγαίνετε ραντεβού με έναν ψυχοπαθή; – Τα τέσσερα σημάδια για να το καταλάβετε!

Από τον Χάνιμπαλ «Δε Κάνιμπαλ» Λέκτερ μέχρι μερικούς από τους πλέον διαβόητους καθ’ έξην δολοφόνους, ο όρος «ψυχοπαθής» έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει παρεκκλίνουσες και συχνά δολοφονικές συμπεριφορές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ψυχίατροι και ψυχαναλυτές, ο όρος αυτός ενδεχομένως δεν σημαίνει τίποτα, καθώς δεν περιγράφει επακριβώς τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει αυτούς για τους οποίους χρησιμοποιείται.

Αντιθέτως, ο δόκιμος όρος είναι άτομα που πάσχουν από Διαταραχή της Αντικοινωνικής Προσωπικότητας (antisocial personality disorder – ASPD), η οποία είναι μια διαταραχή που κάνει τους ανθρώπους να αδυνατούν να νοιάζονται για τους άλλους και να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό.

Οι ειδικοί, μάλιστα, έχουν εντοπίσει και τέσσερα βασικά σημάδια που δείχνουν ότι το άτομο με το οποίο συναναστρέφεστε, ενδεχομένως και ερωτικά, πάσχει από τη συγκεκριμένη διαταραχή, που είναι τα εξής:

1. Κάνουν κακό χωρίς καμία τύψη: τα άτομα με ASPD έχουν πλήρη απώλεια ηθικής και δεν έχουν κανένα δισταγμό να βλάψουν τους άλλους προκειμένου να κερδίσουν κάτι.

2. Δεν διαθέτουν αλτρουισμό: τα άτομα με ASPD κάνουν ό,τι κάνουν με στόχο το προσωπικό τους όφελος, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι εκμεταλλεύονται τα οικεία τους πρόσωπα.

3. Δεν έχουν καθόλου ενσυναίσθηση: αντιθέτως, εκδηλώνουν, συχνά με πολύ αδιόρατους τρόπους, πλήρη αδιαφορία για τον άλλο, τις ανάγκες και τα θέλω του.

4. Δεν είναι εύκολο να τους καταλάβεις: τα άτομα με ASPD πολύ συχνά είναι γοητευτικά και καταφέρνουν να καλύπτουν την απόλυτη αδιαφορία τους για τους άλλους, με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο η διαταραχή να γίνει αντιληπτή.

Banner Επαγγελματικός Κατάλογος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.