Η θεραπεία με… κράνος που ανατρέπει το Αλτσχάιμερ!

Την απώλεια μνήμης σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ κατάφεραν να αναστρέψουν ερευνητές χάρη σε ένα πρωτοποριακό κράνος. Η συσκευή, που δοκιμάστηκε με επιτυχία σε μικρό αριθμό εθελοντών, εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά κύματα στον εγκέφαλο, τα οποία, όπως διαπιστώθηκε, καταστρέφουν τις ουσίες που προκαλούν τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Στην έρευνα, που δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Alzheimer’s Disease» η ερευνητική ομάδα της NeuroEM Therapeutics από την Αριζόνα των ΗΠΑ, συμμετείχαν οκτώ εθελοντές με ήπιας ή μέτριας σοβαρότητας μορφές της νόσου. Καθένας τους χρησιμοποιούσε το κράνος δύο φορές την ημέρα για μια ώρα κάθε φορά. Έπειτα από δύο μήνες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για την καταγραφή της κατάστασης του εγκεφάλου και την ύπαρξη στα εγκεφαλικά κύτταρα αμυλοειδών πλακών, που δεν τους επιτρέπουν να λειτουργούν σωστά.

Για να διαπιστωθεί κατά πόσο απέδιδε η θεραπεία με τη συσκευή οι συμμετέχοντες στην έρευνα υποβλήθηκαν σε τεστ για την αξιολόγηση των νοητικών ικανοτήτων τους. Οι επτά από τους οκτώ ασθενείς παρουσίασαν «πολύ σημαντική βελτίωση» στα τεστ αξιολόγησης της μνήμης, της γλώσσας, της συγκέντρωσης, της συμπεριφοράς και της διάθεσης. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα ήταν τόσο ενθαρρυντικά, ιδίως στην αναστροφή της απώλειας της μνήμης, που αναγκάστηκαν να επεκτείνουν τη διάρκεια της έρευνας κατά 17 μήνες, καθώς οι συμμετέχοντες αρνούνταν να επιστρέψουν τις συσκευές.

Ειδικότερα, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε πειραματική Διακρανιακή Μαγνητική Θεραπεία (TEMT) μέσω μιας συσκευής που φορούσαν στο κεφάλι τους. Το κράνος αυτό περιείχε μαγνήτες και έπειτα από ηλεκτρική διέγερση έστελνε ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο εσωτερικό του εγκεφάλου. Τα κύματα αυτά κατέστρεφαν τις τοξικές αμυλοειδείς πλάκες, οι οποίες είχαν συσσωρευτεί πάνω στα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας τη νόσο Αλτσχάιμερ. Κατά συνέπεια, απελευθερωμένα από την παρουσία των πλακών, τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορούσαν να ανακτήσουν τη λειτουργία που είχαν πριν από την εμφάνιση της νόσου.

Στην επόμενη φάση οι ερευνητές σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές σε μεγαλύτερη ομάδα εθελοντών με Αλτσχάιμερ, οι οποίες θα διαρκέσουν περισσότερο καιρό.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.