Παλαιοχώρα Αίγινας

Παλαιοχώρα Αίγινας

Η Παλαιοχώρα Αίγινας, γνωστότερη στους κατοίκους του νησιού ως Παλιαχώρα, βρίσκεται πίσω και πλάγια από το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Χτίσθηκε από τους Αιγινήτες, περίπου το 896 μ Χ, προκειμένου να προστατευτούν από τις επιδρομές των Σαρακηνών πειρατών.

Η περιοχή, έσφυζε από ζωή, και οι κάτοικοι ασχολούνταν με την γεωργία και το εμπόριο, μέχρι το 1654 μΧ. Η Παλιαχώρα, καταστράφηκε από τον αντιναύαρχο του Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπή, τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, ο οποίος λεηλάτησε και ρήμαξε την περιοχή, αφήνοντας όμως ανέπαφες, τις 350 εκκλησιές της περιοχής.

Από αυτές τις 350, σήμερα σώζονται μόνο οι 35, με αξιόλογες τοιχογραφίες, οι οποίες δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση και το 1654, η Παλιαχώρα καταστράφηκε εκ νέου, και ερημώθηκε , αυτή την φορά από τους Ενετούς.

Η Παλιαχώρα αποτέλεσε για πολλούς αιώνες, την πρωτεύουσα του νησιού, και άρχισε σιγά σιγά να εγκαταλείπεται από τους κατοίκους της, οι οποίοι άρχισαν να εγκαθίστανται στα παράλια του νησιού, στις αρχές του 19ου αιώνα.

Στο ψηλότερο μέρος του λόφου, υπάρχει το κάστρο, με κάποιες από  τις εκκλησιές, ερείπια από τα τείχη, και τις δεξαμενές νερού.

   

Πηγή: aiginanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.