Νέα παραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον τρομάζει τους επιστήμονες

Δεν είναι ώρα για χαλάρωση δηλώνει ο Γιάννης Πρασσάς διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον με τον διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Γιάννης Πρασσάς να συνιστά ψυχραιμία.

Ο κ. Πρασσάς τόνισε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός και φόβος όμως έστειλε παράλληλα το μήνυμα ότι «δεν είναι ώρα για χαλάρωση» καθώς ο αριθμός θανάτων από κορονοϊό θα συνεχίσει να είναι υψηλός έως και τον Φεβρουάριο.

Ο καθηγητής μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ και επισήμανε πως δεν υπάρχουν ακόμη τα στοιχεία που να δείχνουν πόσο σημαντική είναι και τι ρόλο θα παίξει η νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

Όπως εξήγησε ο κ. Πρασσάς με τη μετάλλαξη Όμικρον «φανήκαμε κάπως τυχεροί» καθώς μέσα στους άπειρους συνδυασμούς εξαπλώθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος. Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι οι ειδικοί αναμένουν μεταλλάξεις και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει να εμφανιστούν πιο μολυσματικές εκδόσεις.

«Είναι ένα σενάριο το οποίο είναι πολύ πιθανό να το δούμε στις παραλλαγές που θα προκύψουν, -γιατί σίγουρα θα προκύψουν και άλλες παραλλαγές. Και καθώς θα εμβολιαζόμαστε, χτίζουμε την πληθυσμιακή αυτή ανοσία, ο ιός θα ψάχνει διαρκώς τρόπους να ξεγλιστρά από τα αντισώματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πρασσάς.

Παράλληλα ο καθηγητής σημείωσε πως παρότι δεν έχει τελειώσει ακόμα τίποτα, φαίνεται παράθυρο κανονικότητας μετά το κύμα της Όμικρον γιατί πλέον οι δεξαμενές του ανοσιακά «παρθένου» πληθυσμού στην κοινότητα θα είναι πάρα πολύ μικρές. Τόνισε, ωστόσο, ότι «ακόμα και με την Όμικρον οι ανεμβολίαστοι είναι που κατά βάση συρρέουν μαζικά στις ΜΕΘ».

Παράλληλα ο κ. Πρσσάς χαρακτήρισε την Όμικρον «ιστορικό φαινόμενο» από επιδημιολογική σκοπιά καθώς σε αντίθεση με άλλους ενδημικούς ιούς που σε ένα κλασικό τους κύμα μολύνουν περίπου το 10% του πληθυσμού σε περίπου 16 εβδομάδες, η Όμικρον στον μισό χρόνο, περίπου 8 εβδομάδες, μπορεί να μολύνει το 40% του πληθυσμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.