Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Η πολιτεία να καλύπτει τα PCR – Πενιχρή η μείωση του κόστους

Τι επισημαίνεται στην ανακοίνωση των Γιατρών

Στην πάγια θέση του να καλύπτει η πολιτεία το κόστος των μοριακών τεστ, εμμένει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος που σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, τονίζει την αντίθεση του στην μείωση της τιμής των PCR Tests.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου «Υπάρχουν κίνδυνοι για την αξιοπιστία των τεστ για τον κορονοϊό, από την μείωση του κόστους των μοριακών ελέγχων, που προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης», αναφέροντας ωστόσο την  μεγάλη σημασία τους και την ανάγκη το κόστος αυτό να καλύπτεται από την πολιτεία.

Ο Σύλλογος τονίζει πως με την μέση τιμή των PCR να βρίσκεται στα 60 ευρώ στην χώρα μας, χωρίς την δυνατότητα συνταγογράφησης, ο υπουργός ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στα 50 ευρώ, μία ελάχιστη ελάφρυνση του κόστους για την μέση οικογένεια.

Παράλληλα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τάσσεται κατά ακόμη και αυτής της μείωσης τονίζοντας ότι η τρέχουσα τιμή βρίσκεται στον Μέσο Όρο της ΕΕ και καλύπτει έτσι τα έξοδα των διαγνωστικών εργαστηρίων και των ιατρείων, «γεγονός που εγγυάται και την ορθή διεξαγωγή του εργαστηριακού ελέγχου αλλά και την ποιότητα του αποτελέσματος».

Την ίδια στιγμή υπερτονίζεται το γεγονός πως «η επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας βασίζεται στην αξιοπιστία του επιστημονικού πρωτοκόλλου διενέργειας των PCR tests και τονίζεται πως το κόστος τους πρέπει να καλύπτεται πλήρως από την πολιτεία ή να αποζημιώνεται στον πολίτη, βάσει συγκεκριμένων ενδείξεων κατά την εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλου».

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκτιμά ότι η περαιτέρω μείωση της τιμής μπορεί να επιφέρει μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα θα στερήσει τη συγκεκριμένη υπηρεσία από περιοχές όπου υπάρχουν μόνο μικρά εργαστήρια και όχι μεγάλοι πάροχοι, καθώς δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των PCR τεστ και θα υποχρεωθούν να διακόψουν τη διεξαγωγή τους», αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Τέλος ο Σύλλογος τονίζει ότι δεν είναι απαραίτητο μετά από ένα θετικό rapid test να ακολουθεί και PCR test, παρά μόνον όταν είναι απαραίτητη η έκδοση του πιστοποιητικού νόσησης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.