Διατροφή Και Υγεία Των Μαλλιών

Διατροφή Και Υγεία Των Μαλλιών

Πως η διατροφή επηρεάζει την υγεία και την εμφάνιση των μαλλιών.

Ιωσήφ Αλεξανδρίδης MmedSc

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Τα μαλλιά αναμφίβολα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την εξωτερική μας εμφάνιση.

Τα υγιή μαλλιά αλλάζουν την εικόνα, την αυτοπεποίθηση και τη διάθεση του ανθρώπου και αντανακλούν έναν υγιή οργανισμό.

Όμως με την πάροδο των χρόνων, τη κακή διατροφή, το άγχος, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και φυσικά γενετικούς παράγοντες, ο θύλακας της τρίχας, το ζωτικότερο σημείο των μαλλιών, αποδυναμώνεται με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η ποιότητά τους.

Πολλές φορές όλοι έχουμε παρατηρήσει τα μαλλιά μας να είναι θαμπά, άτονα, εύθραυστα, να χάνουν τον όγκο τους ή να αραιώνουν.

Τίποτα από αυτά δεν είναι τυχαίο. Ίσως να τους λείπουν τα κατάλληλα θρεπτικά στοιχεία.

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστά από παλιά όπως η βιταμίνη C και Ε, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο σίδηρος, βοηθούν στην παραγωγή κερατίνης (πρωτεΐνη των μαλλιών) και τη μεταφορά οξυγόνου με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στη διατήρηση της δομής και στη θρέψη των μαλλιών.

Τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, κρέας, όσπρια, ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά και ξηροί καρποί, εφοδιάζουν τον οργανισμό με τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά και δεν θα πρέπει να λείπουν από το διατροφικό πλάνο μας.

Τα τελευταία χρόνια όμως η επιστήμη έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο και μελέτες πλέον αποκαλύπτουν το ρόλο και άλλων θρεπτικών συστατικών στην υγεία και μακροζωία της τρίχας.  Αρχικά μελετάται ο ρόλος των αντιοξειδωτικών. Στις μέρες μας, τα μαλλιά δέχονται επίθεση από διάφορες ουσίες που προέρχονται από τους ρύπους της ατμόσφαιρας, την ηλιακή ακτινοβολία ή τον ίδιο τον οργανισμό.

Οι ουσίες αυτές ονομάζονται «ελεύθερες ρίζες οξυγόνου» και μπορεί να προκαλέσουν την καταστροφή των κυττάρων.

Εδώ ερχονται να βοηθήσουν τα αντιοξειδωτικά των τροφών!

Τα αντιοξειδωτικά μπλοκάρουν  τις «ελεύθερες ρίζες» δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας για τα κύτταρα της τρίχας καθυστερώντας έτσι την πρόωρη γήρανση των μαλλιών.

Μια κατηγορία αντιοξειδωτικών είναι οι λεγόμενες κατεχίνες που βρίσκονται στα τοιχώματα διαφόρων φυτών και ο ρόλος τους είναι να τα προστατεύουν από την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Οι κατεχίνες παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και βρίσκονται κυρίως στο κακάο, τα σταφύλια, τα βατόμουρα, τις φράουλες, το τσάι και το κόκκινο κρασί. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι κατεχίνες μπορούν να ενεργοποιήσουν την ανάπτυξη των μαλλιών  δρώντας ενάντια στην εξασθένιση του θύλακα της τρίχας (Kwon et.al, 2007).

Παράλληλα μελετάται ο ρόλος της ταυρίνης. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η ταυρίνη μπορεί να παρατείνει τη ζωή του θύλακα της τρίχας (Collin et al., 2006) και έτσι τα μαλλιά να παραμένουν υγιή για περισσότερα χρόνια.

Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ δηλαδή ένα δομικό υλικό των πρωτεϊνών. Βρίσκεται εκ φύσεως σε τροφές όπως τα οστρακοειδή, τα ψάρια και το κρέας. Στα βρέφη η ταυρίνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκεται στο μητρικό γάλα.

Η ταυρίνη επίσης παίζει ρόλο στη λειτουργία των μυών και  πρόσφατες ανασκοπήσεις  επιδημιολογικών μελετών δείχνουν ότι έχει αντιοξειδωτική δράση ενώ μπορεί να συμβάλλει στη καλή λειτουργία και προστασία της καρδιάς (Yamori et al. 2010).

Τέλος ο  ψευδάργυρος είναι ένα ζωτικής σημασίας μέταλλο για τη ζωή των κυττάρων και υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση στα μαλλιά. Μάλιστα η συγκέντρωσή του είναι κατά 150 φορές μεγαλύτερη απ’ότι στο αίμα. Το γεγονός αυτό δείχνει το πόσο σημαντικός είναι για τη ζωή και την υγεία της τρίχας. Βρίσκεται στα θαλασσινά, το κρέας, το αυγό, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Μια από τις πολλές δράσεις του είναι στην παραγωγή κερατίνης, της βασικότερης πρωτεΐνης των μαλλιών.

Γι’αυτό σε περιπτώσεις έλλειψης ψευδαργύρου μπορεί να υπάρξει απώλεια μαλλιών ή να γίνονται πολύ εύθραυστα.

Όμως, έρευνες δείχνουν ότι η απώλεια μαλλιών που οφείλεται σε έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να αντιστραφεί με τη συμπληρωματική λήψη του (Neve et al., 1996). 

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η υγεία των μαλλιών εξαρτάται άμεσα από τη διατροφή. Η σύγχρονη επιστήμη αποκαλύπτει την ισχυρή και άμεση δράση ορισμένων συστατικών υγεία και κατ’ επέκταση στην εμφάνιση  των μαλλιών.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.