7 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Γιώργος Εμμανουήλ - Διακεκριμένος Ασφαλιστικός Σύμβουλος

7 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Μια ημέρα ευαισθητοποίησης, υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας γιορτάζεται από το 1950 με αφορμή την ίδρυση του ΠΟΥ, και θεωρείται ως μια ευκαιρία από τον οργανισμό για να επιστήσει την παγκόσμια προσοχή σε ένα θέμα μείζονος σημασίας για την παγκόσμια υγεία κάθε χρόνο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας το 2017, γιορτάζεται στις 7 Απριλίου και φέτος έχει σαν κεντρικό θέμα την καταπολέμηση της Κατάθλιψης. Η πάθηση αυτή επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλες τις χώρες. Έχει επιπτώσεις στην ικανότητα των ανθρώπων να εκτελούν τις καθημερινές εργασίες τους, με συνέπειες για τις οικογένειες, τους φίλους, και ακόμη και τις κοινότητες, τους χώρους εργασίας και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Στη χειρότερη περίπτωση, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει σε αυτοτραυματισμούς και αυτοκτονίες. Η καλύτερη κατανόηση της κατάθλιψης – η οποία μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί – θα συμβάλλει στη μείωση του προβλήματος που συνδέεται με την ασθένεια, και θα οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους να αναζητήσουν βοήθεια.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση χαμηλής διάθεσης και αποστροφής προς δραστηριότητες που μπορεί να επηρεάσουν τις σκέψεις ενός ατόμου, τη συμπεριφορά, τα συναισθήματα και την αίσθηση της ευημερίας.

Το άτομο με καταθλιπτική διάθεση μπορεί να αισθάνεται λυπημένος, ανήσυχος, άδειος, χωρίς ελπίδα, ανήμπορος, άχρηστος, ένοχος, οξύθυμος, θυμωμένος, ντροπή, ή ανήσυχος. Οι πάσχοντες συνήθως χάνουν το ενδιαφέρον τους σε δραστηριότητες που κάποτε ήταν ευχάριστες, νιώθουν απώλεια της όρεξης ή υπερφαγία, έχουν προβλήματα συγκέντρωσης και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις σχέσεις τους. Άλλα συμπτώματα είναι η αϋπνία, ο υπερβολικός ύπνος, κόπωση, πόνος, πεπτικά προβλήματα, ή μειωμένη ενέργεια.

Καταθλιπτική διάθεση όμως μπορεί να είναι και το αποτέλεσμα ενός αριθμού μολυσματικών ασθενειών, διατροφικών ελλείψεων, νευρολογικών καταστάσεων και ακόμα να προέρχεται από την νόσο του Addison, το σύνδρομο του Cushing, τον υποθυρεοειδισμό, τη νόσο του Lyme, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τη νόσο του Πάρκινσον, τον χρόνιο πόνο, κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, τον διαβήτη και τέλος, τον καρκίνο.

ΠΩΣ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ

Η Καταθλιπτική διάθεση δεν απαιτεί πάντα επαγγελματική θεραπεία, και μπορεί να είναι μια φυσιολογική προσωρινή αντίδραση στα γεγονότα της ζωής, ένα σύμπτωμα κάποιας ιατρικής κατάστασης, ή παρενέργεια κάποιων φαρμάκων ή θεραπευτικών αγωγών. Μια παρατεταμένη καταθλιπτική διάθεση, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, μπορεί να οδηγήσει σε διάγνωση μίας ψυχιατρικής ή ιατρικής κατάστασης. Οι διαφορετικές υποδιαιρέσεις της κατάθλιψης έχουν διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει υπολογιστεί ότι τα δύο τρίτα των ατόμων με κατάθλιψη δεν αναζητούν ενεργά θεραπεία.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προβλέψει ότι μέχρι το 2030, η κατάθλιψη θα αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο αναπηρίας σε σχέση με οποιαδήποτε σωματική ή διανοητική διαταραχή στον κόσμο (WHO, 2008).

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Φροντίδας Αριστείας (NICE) στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009, σε κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε, υπέδειξε ότι τα αντικαταθλιπτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται συστηματικά για την αρχική θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης, επειδή η σχέση κινδύνου-οφέλους δεν είναι καλή. Τελευταίες έρευνες έδειξαν επίσης ότι τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά, εκτός από φλουοξετίνη, δεν φαίνεται να προσφέρουν ένα σαφές πλεονέκτημα για παιδιά και εφήβους στην οξεία θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής.

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Η Κατάθλιψη όμως εκτός από την αντιμετώπιση με φάρμακα ή από κάποιον ειδικό επιστήμονα έχει αποδειχθεί ότι αντιμετωπίζεται και με την άσκηση. Η μείωση του καθημερινού στρες, που κυριεύει τον σύγχρονο άνθρωπο αλλά και η σωματική και ψυχική εκτόνωση που νιώθει κάποιος μετά την άθληση, είναι στοιχεία που βοηθούν τον άνθρωπο στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Είναι αποδεδειγμένο ότι κατά την άσκηση εκκρίνονται ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα οι οποίες δημιουργούν αίσθημα ευεξίας τόσο κατά την διάρκεια όσο και μετά την άθληση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η κατάθλιψη μπορεί να δημιουργηθεί είτε από σωματικούς είτε από ψυχολογικούς παράγοντες και δεν χρειάζεται πάντα φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή της η όποια μπορεί να είναι πολύ ισχυρή για τον οργανισμό πολλές φορές. Καλό είναι όσοι έχουν συμπτώματα να κινηθούν για την καταπολέμησή της αφού υπάρχει αντιμετώπιση ακόμα και χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Ο αθλητισμός για παράδειγμα μαζί και με άλλες δραστηριότητες όπως μουσική, θέατρο κ.α αποτελούν σημαντικά όπλα στην πρόληψη και αντιμετώπιση της πάθησης.

Ευχαριστούμε τον

Γιώργο Εμμανουήλ

Διακεκριμένο Ασφαλιστικό Σύμβουλο

e-mmanouil.gr

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.