Περιβάλλον – SOS: Κάθε όριο ξεπερνά η τεχνητή υπερθέρμανση του πλανήτη

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Βέρνης

Η Τεχνητή υπερθέρμανση του πλανήτης μα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη, με τους επιστήμονες να εκπέμπουν SOS για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Γη και σε όλα όσα ζουν πάνω σε αυτή.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Βέρνης, Ράφαελ Νεούκομ αναφερόμενος στο φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εκτός από την πρόσφατη ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας, τέτοιες εναλλαγές θερμών και κρύων περιόδων δεν έχουν συμβεί ποτέ σε όλον τον κόσμο ταυτόχρονα, τις τελευταίες δύο χιλιετίες».

Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη βιώνει τον ισχυρότερο καύσωνα εδώ και δεκαετίες – λέγεται πως η Βρετανία θα ζήσει την πιο θερμή ημέρα της ιστορίας της – σε άρθρο του στο περιοδικό Nature, ο καθηγητής Νεούκομ και η ομάδα του, αποδεικνύουν τώρα μια σημαντική διαφορά στο κλίμα, αντικρούοντας εκείνους που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε και τόσο, γιατί η πρόσφατη υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα φυσικό φαινόμενο και τίποτα ανησυχητικό.

Ειδικότερα οι Ελβετοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη μεγάλη συλλογή δεδομένων του δικτύου Pages 2k, που εκτείνεται στις τελευταίες δύο χιλιετίες. Οι θερμοκρασίες εξήχθησαν με διάφορους τρόπους.

Για παράδειγμα ένας από αυτούς είναι η εξέταση των δακτυλίων των δένδρων, καθώς το πάχος τους και η πυκνότητα ξύλου αλλάζουν με τη θερμοκρασία.

Ενώ ένας άλλος τρόπος ήταν από τους βραδέως αναπτυσσόμενους κοραλλιογενείς υφάλους, που δείχνουν αλλαγές στη θερμοκρασία του νερού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν καμιά άλλη ένδειξη εναλλαγής ψυχρής ή θερμής φάσης σε ολόκληρο τον πλανήτη εκτός από την πρόσφατη υπερθέρμανση.

Χαρακτηριστικά οι Ελβετοί επιστήμονες αναφέρουν για παράδειγμα τη Μικρή Εποχή των Παγετώνων από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα: Τον 15ο αιώνα, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες επικράτησαν στον Κεντρικό και Ανατολικό Ειρηνικό, τον 17ο αιώνα στη βορειοδυτική Ευρώπη και στη νοτιοανατολική Βόρεια Αμερική και τον 19ο αιώνα σε άλλα μέρη του κόσμου.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές: “Αντιθέτως, βλέπουμε ότι η πιο θερμή περίοδος των τελευταίων δύο χιλιετιών στον 20ό αιώνα κάλυψε το 98% της Γης, αυτή είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η τεχνητή υπερθέρμανση του πλανήτη είναι άνευ προηγουμένου”.

Από την πλευρά του ο καθηγητής γεωγραφίας, Τζορτζ Σκοτ, του Πανεπιστημίου της Μινεσότα σε σχετικό σχόλιο στο περιοδικό Nature αναφέρεται στα όρια των δεδομένων θερμοκρασίας των τελευταίων 2.000 ετών. Ο κ. Σκοτ υπογραμμίζει ότι μερικές φορές είναι δύσκολο να συγκρίνουμε τις παλιές ψυχρές και θερμές φάσεις, επειδή οι ετήσιοι δακτύλιοι στα δέντρα, για παράδειγμα, δεν μπορούσαν να αντιπροσωπεύσουν πολύ αξιόπιστα την αργή αλλαγή του κλίματος που θα επεκταθεί σε αρκετούς αιώνες.

Αλλά ο Τζορτζ Σκοτ προσθέτει με νόημα: “Παρ’ όλα αυτά ακόμα κι αν πάμε πίσω στις αρχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δεν μπορούμε να δούμε κανένα γεγονός που να προσεγγίζει το επίπεδο ή την έκταση της υπερθέρμανσης των τελευταίων δεκαετιών. Το σημερινό κλίμα ξεχωρίζει ιστορικά”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.