Η ποσότητα μετράει

Η ποσότητα μετράει

Ιωσήφ Αλεξανδρίδης MmedSc
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Πολλοί κατά καιρούς έχετε ακολουθήσει μια δίαιτα, είτε για να χάσετε βάρος είτε για λόγους υγείας. Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από αμέτρητες πληροφορίες σχετικά τη διατροφή μας χωρίς να αναφέρουν ότι η ποσότητα μετράει.

Διαφόρων ειδών δίαιτες φιγουράρουν σαν ο μαγικός τρόπος να χάσουμε κιλά. Χάστε 5 κιλά σε 1 εβδομάδα, δίαιτα Attkins, πρωτεϊνικές δίαιτες, δίαιτα με μυλόξυδο, με φύλλα ελιάς και πολλά άλλα. Βγάλτε από το μυαλό σας μια για πάντα αυτές τις μεθόδους.

Όσο δύσκολο φαίνεται το να χάσετε κιλά, τόσο απλό είναι.

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και δίαιτες. Όλα είναι θέμα ενέργειας. Με απλά λόγια, αν τις θερμίδες που θα πάρουμε από τις τροφές που θα φάμε δεν τις καταναλώσουμε, τότε θα αποθηκευτούν στο σώμα μας με τη μορφή λίπους.

Για να διώξουμε το λίπος αυτό από το σώμα μας θα πρέπει να ξεκινήσουμε να ξοδεύουμε την ενέργεια που έχουμε αποθηκεύσει. Πώς θα γίνει αυτό? Με λιγότερο φαγητό και περισσότερη κίνηση.

Η καλύτερη δίαιτα είναι η ισορροπημένη διατροφή. Και λέγοντας ισορροπημένη διατροφή εννοούμε ότι τρώμε από όλα αλλά με μέτρο (και όχι με το μέτρο), προσέχοντας να τρώμε μικρές μερίδες.

Γιατί αυτό που μετρά περισσότερο στο θέμα της απώλειας βάρους είναι το μέγεθος των μερίδων.

Ένα ισορροπημένο γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά και φυτικές ίνες σε αναλογίες που φαίνονται παρακάτω:
½ του πιάτου λαχανικά
¼ του πιάτου πρωτεΐνες (άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι)
¼ του πιάτου υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, ψωμί)
Το ελαιόλαδο θα πρέπει να χρησιμοποιείται στο φαγητό και τη σαλάτα σαν η κύρια μορφή λίπους και πάντα με μέτρο.

Γενικότερα όταν καθόμαστε στο τραπέζι για φαγητό, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την εξής αρχή:

Όλα όσα φάμε θα πρέπει συνολικά να χωρούν σε 1 πιάτο.

Τότε θα έχουμε φάει σωστά, με μέτρο και χωρίς υπερβολές!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.