Δημητριακά πρωινού. Τι να προσέχω;

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διάφορα είδη δημητριακών στη φύση όπως είναι το σιτάρι, το κριθάρι, η βρώμη, η σίκαλη, το καλαμπόκι, το ρύζι και το κεχρί. Τα δημητριακά πρωινού παρασκευάζονται συνήθως με βάση το σιτάρι, τη βρώμη, το καλαμπόκι ή αναλογία όλων των παραπάνω. Ας κάνουμε όμως μια πρώτη γνωριμία με τα δύο πιο δημοφιλή είδη δημητριακών, το σιτάρι και τη βρώμη. Και τα δύο αυτά δημητριακά προέρχονται από τη φύση και μάλιστα είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσει κανείς αν τα δει στον αγρό.

Η βασική τους διαφορά, έγκειται στο γεγονός πως περιέχουν διαφορετικού τύπου φυτικές ίνες. Οι διαλυτές ίνες της βρώμης και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες του σιταριού συμβάλλουν θετικά και με διαφορετικό τρόπο στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και του οργανισμού μας γενικότερα.

Όσον αφορά στη διατροφική τους αξία, το σιτάρι περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών σε σχέση με την αντίστοιχη ποσότητα βρώμης (πηγή USDA).

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ορισμένα προϊόντα του εμπορίου που περιέχουν βρώμη ή σιτάρι, περιέχουν αρκετές προσμίξεις όπως μέλι, ζάχαρη, λιπαρά, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα κ.α. που τους προσδίδουν θρεπτικά συστατικά αλλά και περισσότερες θερμίδες και λιπαρά. Άλλα προϊόντα περιέχουν μεγάλες ποσότητες προσμίξεων και άλλα μία πιο μικρή ποσότητα που κάνει το προϊόν πιο ισορροπημένο διατροφικά.

Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι καταναλώνουμε. Η εικόνα ενός προϊόντος που δείχνει δημητριακά βρώμης ή σιταριού από μόνη της δε λέει τίποτα. Ξέρουμε τι ποσότητα βρώμης ή σιταριού περιέχεται μέσα στο προϊόν; Ξέρουμε αν τα δημητριακά που περιέχονται σε αυτό είναι ολικής άλεσης; Ξέρουμε πόσες φυτικές ίνες περιέχονται ανά 100 γρ. του προϊόντος; Ξέρουμε αν περιέχει μεγάλες ποσότητες λιπαρών, ζάχαρης ή θερμίδων;

Για να έχουμε λοιπόν μία πληρέστερη εικόνα σχετικά με τη διατροφική αξία του προϊόντος που επιθυμούμε να καταναλώσουμε, είναι καλό να διαβάζουμε ενδελεχώς τις ετικέτες του τροφίμου. Έτσι θα μπορέσουμε να συγκρίνουμε προϊόντα και να κάνουμε σωστές επιλογές.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνουμε στην ενεργειακή αξία, τα σάκχαρα και το σύνολο των λιπαρών υλών του τροφίμου όπως επίσης και στο σύνολο των βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων που αυτό περιέχει. Έτσι, η επιλογή μας θα είναι πλέον ολοκληρωμένη και σαφώς απόλυτα συνειδητοποιημένη.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.