Σακελλαροπούλου για την 21η Απριλίου: Η προάσπιση της Δημοκρατίας είναι χρέος όλων μας

Το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για την συμπλήρωση 55 χρόνων από το πραξικόπημα του 1967

Η προάσπιση της Δημοκρατίας αποτελεί χρέος όλων μας, επισημαίνει στο μήνυμα της για την συμπλήρωση 55 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακκελλαροπούλου.

Όπως τονίζει η κυρία Σακκελλαροπούλου: «Η 21η Απριλίου μας επαναφέρει κάθε χρόνο σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η επταετία της δικτατορίας κατέλυσε το πολίτευμα και τους θεσμούς του, όξυνε τον εθνικό διχασμό και κατέληξε στην τραγωδία της Κύπρου.

Η πολιτική, πολιτιστική και πνευματική οπισθοδρόμηση που βίωσε τότε η χώρα παραπέμπουν σήμερα σε μνήμες και εμπειρίες μακρινές».

Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι «στην επούλωση του εθνικού μας τραύματος συνέβαλε καθοριστικά η ειρηνική περίοδος και η ευημερία της Μεταπολίτευσης» και προσθέτει ότι «στον ιστορικό, αξιακό και πολιτικό ορίζοντα των Ελλήνων, η χούντα των συνταγματαρχών προβάλλει ως εντελώς παράταιρη συνθήκη, μια ευθεία και ατιμωτική ρήξη με την πολιτειακή μας παράδοση και συνείδηση».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Παράλληλα, μας υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία δεν αποτελεί αυτονόητη ή φυσική κατάσταση του πολιτικού και κοινωνικού βίου και ότι η συνεχής υπεράσπισή της είναι χρέος όλων μας.

Όχι μόνο με την έννοια του πολιτεύματος και την οργάνωση της εξουσίας, αλλά και ως τρόπου ζωής, καθημερινού και απτού, που βρίσκει τα πιο ισχυρά του θεμέλια στην ελευθερία και την ισότητα, τον πλουραλισμό και τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών».

Η κ. Σακκελλαροπούλου καταλήγει στο μήνυμα της: «Η αδιαπραγμάτευτη εγγύηση της δημοκρατίας είναι η πηγή της δύναμης του ατομικού και συλλογικού εαυτού μας».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.