Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για την αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία από τον e-ΕΦΚΑ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για την διαδικασία

Στη δημιουργία μιας νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας που θα δίνει τη δυνατότητα καταγγελιών από εργαζόμενους για αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία προχώρησε ο e-ΕΦΚΑ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, μέσω της υπηρεσίας «Καταγγελία εργαζόμενου–Δήλωση Απασχόλησης»https://www.efka.gov.gr/el/kataggelia-ergazomenoy-delose-apascholeses), στην ενότητα «Μισθωτοί», στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να υποβάλουν ηλεκτρονικά την καταγγελία τους για διεκδίκηση ενσήμων, λόγω μη ή ελλιπούς ασφάλισης.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία απευθύνεται στους εργαζόμενους εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ασφαλιστεί ή δεν έχουν ασφαλιστεί ορθά από τον εργοδότη τους και επιθυμούν να διεκδικήσουν την ασφαλιστική τακτοποίησή τους.

Με ποιον τρόπο υποβάλλεται η καταγγελία

Ταυτόχρονα, ο e-ΕΦΚΑ παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία υποβολής καταγγελίας.

Για το λόγο αυτό:

  • Για να υποβάλει ένας εργαζόμενος καταγγελία κατά επιχείρησης θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΦΜ της, ενώ, αν η καταγγελία του αφορά σε οικοδομοτεχνικό έργο, θα πρέπει να γνωρίζει το ονοματεπώνυμο/επωνυμία του ιδιοκτήτη/ανάδοχου εργολάβου και την ακριβή διεύθυνση του έργου.
  • Για περαιτέρω διευκόλυνση των εργαζομένων σημειώνεται ότι μπορούν να υποβάλουν καταγγελία, χρησιμοποιώντας το σχετικό Αριθμό Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ) ή Αριθμό Μητρώου Οικοδομοτεχνικού έργου (ΑΜΟΕ). Σε αυτήν την περίπτωση, τα υπόλοιπα στοιχεία του εργοδότη θα συμπληρωθούν αυτόματα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρχει αδυναμία πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ο εργαζόμενος μπορεί να υποβάλει την καταγγελία του εγγράφως στο ΠΕΚΑ που έχει τη χωρική αρμοδιότητα ελέγχου του τόπου απασχόλησής του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η καταγγελία για μη καταβολή δεδουλευμένων υποβάλλεται στην κατά τόπο αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας κι όχι στον e-ΕΦΚΑ.

Οδηγίες χρήσης της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, στην ενότητα: Μισθωτοί, «Καταγγελία εργαζόμενου–Δήλωση Απασχόλησης» https://www.efka.gov.gr/el/kataggelia-ergazomenoy-delose-apascholeses).

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.