ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση αφήνει τους χαμηλοσυνταξιούχους απροστάτευτους στην ακρίβεια

Άμεση θεσμοθέτηση νέου ΕΚΑΣ ζήτησε ο Γιώργος Μουλκιώτης

Την άμεση θεσμοθέτηση ενός νέου ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους ζητά το Κίνημα Αλλαγής που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αφήνει αυτήν την κατηγορία των πολιτών, πλήρως απροστάτευτους στην ακρίβεια που επελαύνει.

Ειδικότερα ο βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Μουλκιώτης τονίζει πως η πρόταση του ΚΙΝΑΛ πρέπει να γίνει αποδεκτή «προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας για την ιδιαίτερα ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα».

Όπως επισημαίνει ο κ. Μουλκιώτης «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει τα χτυπήματα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Εφαρμόζει την ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» Βρούτση (Ν. 4670/2020), με την οποία δεν καταργεί, όπως είχε υποσχεθεί, το νόμο Κατρούγκαλου που έχει στερήσει το ΕΚΑΣ σε 350.000 πολίτες.

Μειώνει ακόμη περισσότερο το πενιχρό εισόδημα όσων χαμηλοσυνταξιούχων εργάζονται και τους ωθεί, όπως και την πλειοψηφία των συνταξιούχων, στην έσχατη φτώχεια και την περαιτέρω εξαθλίωση.

Την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει «πνίγοντας» τα νοικοκυριά, η Κυβέρνηση περιορίζει κατά 30% τις συντάξεις των ήδη απασχολούμενων, πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016, χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι, σύμφωνα με τις διατάξεις που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ (Ν.3863/2010), εξαιρούνταν από τις μειώσεις λόγω απασχόλησης», αναφέρει ο Γ. Μουλκιώτης και προσθέτει:

«Είναι η ίδια Κυβέρνηση που:

  • παραβιάζοντας το νόμο 4670/2020 (άρθρο 27), που η ίδια ψήφισε, περικόπτει κατά 30% ΟΛΟΚΛΗΡΗ την σύνταξη του χαμηλοσυνταξιούχου που θα εργαστεί έστω και μία (1) ημέρα μέσα στον συγκεκριμένο μήνα (ο νόμος προβλέπει περικοπή ανάλογη με τις ημέρες απασχόλησης),
  • προεκλογικά κατήγγελλε την κατάργηση των κατώτατων ορίων σύνταξης από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά μετεκλογικά διατηρεί την κατάργησή τους,
  • με ψευδοερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ, που την έκανε και διάταξη νόμου, αρνείται εδώ και 2 χρόνια να καταβάλλει στους χαμηλοσυνταξιούχους τα κομμένα δώρα και τις περικοπές του 11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016».

«Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας που -μεταξύ άλλων- προβλέπει την άμεση θεσμοθέτηση ενός νέου ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας για την ιδιαίτερα ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα. Πρόταση που επιβάλλεται να αποδεχτεί και να υλοποιήσει η κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία», κατέληξε ο Γ. Μουλκιώτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.