ΚΥΣΕΑ: Η Ελλάδα συντάσσεται πλήρως με Ε.Ε. και ΝΑΤΟ στην Ουκρανική Κρίση

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού

Σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ βρίσκεται η Ελλάδα, όπως επαναβεβαιώθηκε στην σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την Ουκρανία.

Η Ελλάδα καταγγέλλει τη Ρωσία για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και πραγματοποιήθηκε εκτάκτως μετά το διάγγελμα της Δευτέρας από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς.

Ειδικότερα μετά την συνεδρίαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε τα εξής σε σχέση με την Ουκρανική κρίση:

«Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.

Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας».

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ειδικά για το ενεργειακό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ για όλα τα πιθανά σενάρια και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ζήτημα με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προμηθεύεται το 40% του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και συγκεκριμένα από τη Gazprom. Η χώρα μας δεν αγοράζει φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας, οπότε δεν ανησυχεί τόσο για διακοπή ροής, που θα ήταν το χειρότερο πιθανό σενάριο.

Βέβαια σε κάθε περίπτωση αν μη τι άλλο ένας πόλεμος με τη Ρωσία θα εκτινάξει φυσικά τις τιμές.

Επισημαίνεται ότι ήδη στις 14 Φεβρουαρίου, όταν είχαν αρχίσει να ηχούν για τα καλά τα τύμπανα του πολέμου, ο πρωθυπουργός είχε συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας στην Ελλάδα.

Τότε ένα από τα σενάρια που είχαν συζητηθεί αφορούσε στην αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Αίγυπτο στη Ρεβυθούσα. Ελλάδα και Αίγυπτος ταυτόχρονα πατάνε γκάζι για την ηλεκτρική τους διασύνδεση. Και τα δύο σενάρια αυτά έχουν σημειωτέον τις ευλογίες των ΗΠΑ, που δεν βλέπουν έτσι κι αλλιώς με καλό μάτι την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα έχει δύο λιγνιτικές μονάδες σε εφεδρεία για να κρατήσει όσο χαμηλότερα μπορεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας. Στην κυβέρνηση όμως δεν έχουν καταλήξει εάν τελικά ο Πούτιν θα σταματήσει εδώ ή εάν θα προχωρήσει σε ανοιχτό πόλεμο με την Ουκρανία όπως θεωρούν οι ΗΠΑ.

Σε αυτή την απευκταία περίπτωση, το ΝΑΤΟ σίγουρα θα χρησιμοποιήσει τη νέα βάση στην Αλεξανδρούπολη, όμως ελλοχεύει ο διπλωματικός κίνδυνος για τη χώρα μας, η Συμμαχία για άλλη μία φορά να έρθει κοντά με την Τουρκία, η όποια ελέγχει τα στενά των Δαρδανελλίων και άρα έχει στα χέρια της ένα ισχυρό χαρτί.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Το σχόλιό σας καταχωρήθηκε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Διαβάστε τους όρους εδώ. Δέχεστε τους όρους πατώντας στο κουμπί Αποδοχή.